Říjnové uzavření a rozsáhlá přestavba kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích ztíží fungování některým spolkům

22. srpen 2022 15:05

Je mezi nimi například Klub Aktiv, který měl dosud ve Slavii jednu učebnu a jednu kancelář. Klub se zabývá aktivitami pro seniory, od vzdělání po sport.

V minulosti získal ocenění například od Nadace Charty 77. Teď musel hledat nové působiště, a to pro neziskovou organizaci představuje určité komplikace.

„Gró činnosti byla od svého počátku výuka počítačové gramotnosti, většina našich členů má už dneska notebooky, takže se využívá k výuce notebooků,“ říká Jana Hartvichová, předsedkyně Klubu Aktiv Jana Hartvichová a v reportáži ukazuje malou počítačovou učebnu uvnitř kulturního domu Slavie, která zároveň slouží jako hlavní útočiště spolku. Od října budou novým sídlem dvě místnosti v jednom z městských domů na náměstí Přemysla Otakara II. Ani tyto prostory ale nejsou dostatečné. Podle slov předsedkyně členů přibývá, zpočátku jich bylo 200, dnes 450.

Nové sídlo tak bude sloužit pouze jako kancelář a klub bude muset i dál hledat větší místo. Podle spoluzakladatele spolku Františka Batysty je vhodných prostor ve městě dost. Spolek ale ze svých zdrojů není schopen platit tržní nájemné.

Čtěte také

„Když jsme dostali na začátku tohoto roku nabídku na velmi pěkné prostory na sídlišti Vltava za měsíční nájemné, které jsme nedokázali uhradit z členských příspěvků,“ říká František Batysta s tím, že je to jediný příjem klubu. Pokud klub potřebuje peníze navíc, musí žádat o dotace, ale ty jsou velmi nejisté.

Podle vedení klubu by například pomohla možnost získat některé z městských prostor za snížený nájem. Radnice to ale odmítá. Kromě Klubu Aktiv v Českých Budějovicích fungují ještě další dvě podobné organizace a město nemůže žádnou z nich upřednostňovat, vysvětluje náměstek primátora Tomáš Chovanec z hnutí Občané pro Budějovice:

„Je velmi těžké je srovnávat, protože spektrum činností je spojuje akorát v té seniorské populaci, nicméně okruh aktivit, které jim nabízí, se značně odlišuje.“

Klub Aktiv také od radnice dostal největší část dotační podpory pro letošní rok, tedy 300 tisíc korun. Výstavba nového komunitního centra pro účely aktivizace a vzdělávání seniorů teď podle náměstka Chovance nepřipadá v úvahu.

„Vzhledem k očekávaným výdajům na energie a podobně, tyto investice budeme muset upozadit. O to víc budeme podporovat ty stávající služby tak, aby fungovaly a byly v těch prostorách, kde zatím jsou.“

Kulturní dům Slavie bude muset brzy opustit také Ukrajinské komunitní centrum Nadija. I to už našlo nové prostory, které ale zatím tají.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online.

Spustit audio