FORTUNA:LIGA - souhrn 4. kola: Bohemka poprvé padla

20.08.2022, 17:59, aktualizováno 22.08.2022, 20:58
Komentáře a souhrny
První porážku v sezoně si připsali Bohemians, kteří nestačili na Hradec. Slavia rozprášila Pardubice vysokým poměrem 7:0 a posunula se na první místo před Spartu, která také vyhrála potřetí za sebou, tentokrát nad Mladou Boleslaví. Liberec v nastavení inkasoval na 1:1 od Českých Budějovic, naopak Slovácko otočilo na Andrově stadionu a zůstává neporažené. Teplice se ve čtvrtém kole dočkaly první letošní výhry...

Bohemians Praha 1905 - FC Hradec Králové 1:2

22.08.2022 19:00

Góly: 37. David Puškáč (pen.) - 23. Filip Kubala, 30. Adam Vlkanova

Fotbalisté Hradce Králové v dohrávce čtvrtého kola Fortuna ligy porazili v Ďolíčku Bohemians 2:1. Votroci do zápasu vstupovali s nejhorším útokem v soutěži, ale zásluhou Filipa Kubaly a Adama Vlkanovy dokázali zdvojnásobit svůj počet vstřelených branek. Hosté tak zvítězili ve venkovním soutěžním utkání poprvé od března.

Největším překvapením úvodu domácí nejvyšší soutěže se nepochybně stala Bohemka. Tým z Vršovic totiž v prvních třech kolech ještě neprohrál a po odloženém utkání s Hradcem se mohl dokonce osamostatnit v čele tabulky. Votroci si ale chtěli spravit chuť po náročném startu do sezony, kdy sice porazili Slavii, pak ale padli se Slováckem a Plzní. V loňské ligové sezoně skončily oba vzájemné duely nerozhodně.

Svižná otočka následovaná impozantním průnikem Daniela Vašulína z druhé minuty fungovala jako facka na probuzení domácích. Hustý déšť jako by obzvlášť v Hradečácích evokoval chuť k hrubým skluzům, Klokani se soustředili spíše na nebezpečné centry. V krátkém sledu pak pohrozil na jedné straně Vašulín a na té druhé David Puškáč, napnutí fanoušci však gól nespatřili. To se změnilo v 23. minutě, kdy Kubala z dorážky zužitkoval ofenzivní probuzení hostů. Vstřelená branka dodala Votrokům sebevědomí a Vlkanovovi obzvlášť, když ve 30. minutě navýšil hlavou vedení po centru z hloubky pole. Nechytatelná penalta Puškáče pak vrátila Pražanům naději na bodový zisk.

Domácí vstoupili do druhého dějství hladoví po vyrovnání, zakončení Petra Hronka zevnitř vápna však těsně minulo tyč, skákavou střelu Ondřeje Petráka pak bravurně vyškrábnul gólman. Ani do třetice se Bohemians nepoštěstilo a jejich defenzivu naopak opět zaměstnávali hosté. S tím si klub z Vršovic dokázal poradit a sám pak trávil více času na půli Východočechů, následující kouskovaná hra však více vyhovovala hostujícímu celku, který již byl s výsledkem spokojený.

Votroci tak zvládli náročný duel v Ďolíčku a vyhoupli se do horní poloviny tabulky. O další důležité body zabojují v neděli 28. srpna, kdy přivítají trápící se Olomouc. Bohemians se o den předtím představí v derby na půdě Sparty

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Pardubice 7:0

21.08.2022 19:00

Góly: 31. David Douděra, 40. Stanislav Tecl, 49. Stanislav Tecl, 58. Stanislav Tecl, 77. Ondřej Lingr, 79. Moses Usor, 89. Moses Usor

Slavia Praha si spravila chuť po nezdaru na evropské scéně a ve čtvrtém kole Fortuna ligy smetla Pardubice výsledkem 7:0. Na kanonádě sešívaných se nejvýrazněji podílel třígólový Stanislav Tecl, jenž vsítil v jednom utkání tři branky téměř po dvou letech. Pražanům sice ulehčilo život vyloučení Robina Hranáče, i před ním však značně dominovali a už počtvrté v řadě jednoznačným vítězstvím předvedli, že Východočeši jsou jejich oblíbeným soupeřem.

Sešívaní ve čtvrtek poprvé tvrdě narazili i v pohárové Evropě, když padli na půdě týmu z Čenstochové. Ani v lize dosud hegemon minulých let svými výkony příliš nepřesvědčil, když měl naposledy i přes téměř celý zápas trvající přesilovku problémy uhrát proti Jablonci povinné tři body. Náladu si tak Slavia mohla zlepšit proti Pardubicím. Ty získaly první body až ve třetím kole, kdy překvapily dosud suverénní Liberec, na což chtěly navázat i ve Fortuna Areně.

Slavia však svým výkonem od úvodního hvizdu dala jasně najevo, kdo je v tomto stánku doma. Již devátá minuta přinesla první možnost na změnu skóre, tečovaný pokus Petra Ševčíka však nebyl dost utažený. Tecla, který běžel sám na bránu, zachránil po trestné minele ofsajdový praporek. Emotivní moment pak přinesla 31. minuta, kdy využil svého ofenzivního ladění bek David Douděra. Na zadní tyči byl po centru připraven prostřelit gólmana a vsítil svou premiérovou branku za Slavii. Tecl pak dostal na zlatém podnose možnost navýšit vedení a pozvánku od Lukáše Masopusta přijal. Na konci půle nuceně unáhlil odchod do kabin Hranáč po druhé žluté.

Oslabené Pardubice dostaly další ránu čtyři minuty po výměně stran, kdy znovu zafungovala souhra Masopusta s Teclem, kdy druhý zmíněný šikovně uklidil z hranice vápna míč k tyči. Do třetice všeho dobrého se sešívaný hroťák prosadil v 58. minutě, kdy zkušeně umístil skvostně naservírovaný centr za záda brankáře. Obtížným zakončením z otočky se Tecl mohl prosadit i počtvrté, tentokrát ho ale odmítla znějící tyč soupeřovy brány. Páté rozjásání fanoušků v zápase měl na starosti v 77. minutě Ondřej Lingr, na kterého křižně adresoval míč Douděra. O pouhé dvě minuty později prohloubil trápení Východočechů nejprve šestým a o chvilku později také sedmým přesným zásahem Moses Usor, čímž završil bohatý gólový účet utkání.

Slavia si tak poradila s Pardubicemi a nadále se drží na dohled čela tabulky. Další duel čeká posledního vicemistra v neděli 28. srpna, kdy se vydá do Brna. Pardubice o den dříve přivítají Mladou Boleslav ve svém azylu v Ďolíčku.

Více informací k zápasu

FC Trinity Zlín - FK Jablonec 2:2

21.08.2022 16:00

Góly: 33. Lamin Jawo, 71. Jakub Kolář - 21. Matěj Polidar, 62. Václav Sejk

Hned dvakrát šel Jablonec na zlínské Letné do vedení - poprvé v první půli, podruhé po změně stran. Vždy však o náskok rychle přišel. Moravané pokaždé vyrovnali díky přesným hlavičkám, z utkání si nicméně chtěli vzít víc. Jejich čekání na ligovou výhru nad Severočechy ovšem dál trvá.

Zlínští sice v utkání ani jednou nevedli, minimálně v první půli však byli nebezpečnějším družstvem. Ve dvanácté minutě vyslal Cedidla parádně Filla, ten před bránou našel Hrubého, jenž ovšem z dobré pozice netrefil bránu. O pět minut později šli do protiútoku Hrubý s Čanturišvilim, druhý jmenovaný přebral na hranici ofsajdu přihrávku od spoluhráče, jenže v tutovce nastřelil pouze jabloneckého gólmana Hanuše.

Naopak hosté udeřili ze své první příležitosti. Po faulu Janetzkého na Housku si míč ke standardní situaci postavil Polidar a podobně jako o týden dříve proti Slavii zamířil přesně k tyči. Brankář Rakovan, který hrál od úvodní minuty poprvé v ročníku, neměl nárok.

Na inkasovanou branku mohli domácí odpovědět ve 30. minutě. Didiba postrčil Považance, sudí nicméně faul neodpískal, a tak se do obrovské šance dostal Jawo. I on ale podobně jako Čanturišvili pálil jen do Hanuše. Tři minuty nato už ale strážce jablonecké svatyně lovil balón ze sítě. Stoper Kolář šikovně zrychlil hru přenesením na Čanturišviliho, ten z levé strany vyhledal nabíhajícího Jawa, jenž nikým nehlídán přesně hlavičkoval.

Po hodině hry se do vedení znovu dostali hosté. Špatnou rozehrávku Zlína potrestal střídající Chramosta, na jehož centr si naskočil Sejk, který skóroval hlavičkou do protipohybu Rakovana. Náskok Severočechů chtěl v 68. minutě navýšit Šulc, z dálky však mířil přesně do míst, v nichž operoval pozorný Rakovan.

Závěr střetnutí patřil Moravanům. Se skákavým pokusem Hrubého si Hanuš i přes problémy poradil, v 70. minutě už nicméně kapituloval. Domácí opět udeřili ze vzduchu, když pas od Bartošáka zužitkoval Kolář. Těsně před uplynutím základní hrací doby mohl skóre otočit Čanturišvili, nicméně ztroskotal na Hanušovi. V nastavení ještě domácí Didiba hloupě nakopl Kratochvíla, za což obdržel zbytečnou červenou kartu.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 1:1

21.08.2022 16:00

Góly: 22. Mick van Buren - 90. Lukáš Havel

Fotbalisté Liberce ve čtvrtém kole Fortuna ligy navázali na svůj nevalný výsledek z minulého kola, když i přes dominantní výkon na domácí půdě pouze remizovali s českobudějovickým Dynamem 1:1. Za domácí se v prvním poločase opět prosadil šutér Mick van Buren, který po nedůslednosti hostujícího gólmana dopravil míč na místo určení. Hosté ale domácímu celku udělili lekci z produktivity, když se v 90. minutě o vyrovnávací branku postaral po velmi podobné situaci Lukáš Havel.

Po dvou skvělých výkonech na půdě Sparty a doma proti Teplicím zažil Liberec menší vystřízlivění, když padl s Pardubicemi 1:2. Své zaváhání chtěl napravit v domácím duelu proti Českým Budějovicím, které sice nedokázaly porazit Spartu, doma proti Slovácku ale vybojovaly alespoň cenný bod. Na Slovan navíc Jihočeši v poslední době celkem umí, v předchozích dvou vzájemných zápasech s ním jednou vyhráli a jednou remizovali.

Utkání začalo opatrnou hrou a kromě liberecké propagační střely se fanoušci v úvodu žádné šance nedočkali. To se změnilo ve 22. minutě, kdy pokus Christiana Frýdka překvapil budějovického gólmana Dávida Šípoše, kterému při zákroku vypadl míč z rukou přímo před van Burena, který se při dorážce nemýlil a opět se osamostatnil na čele tabulky střelců. Domácí kontrolovali tempo hry a dokázali si vytvořit několik dalších slibných šancí, ty však většinou skončily nepřesným zakončením. Výborně fungovala také liberecká obrana, která hosty v první půli téměř nepustila ke střele na branku. Olivier Vliegen si do statistik zapsal jediný zákrok, který přišel až po rohovém kopu v nastavení.

Jozef Weber po změně stran oživil budějovickou hru dvojím střídáním. Na pohled se sice hra vyrovnala, šance si ale nadále vytvářel hlavně Slovan. Zhruba po hodině hry pronikl střídající Jan Matoušek po straně až do vápna, kde hledal volného van Burena, míč se ale od jednoho z obránců se štěstím odrazil do Šípošovy náruče. Po volném kopu Frýdka se v 73. minutě prosadil hlavou Maksym Talovjerov, jeho radost ale zmařil ofsajd. Jen o pár minut později došlo k podobné situaci i na druhé straně hřiště, když rozehrával Jakub Hora, jeho centr ale našel jen dobře postaveného Vliegena. První vážná šance hostů přišla v 85. minutě, kdy se na hranici velkého vápna dostal ke střele Patrik Hellebrand, i s ním si ale belgický gólman poradil. V 90. minutě se hosté přece jen dočkali. K vidění byl naprosto stejný obrázek jako při první brance. Centr Dynama sice Vliegen zneškodnil, míč mu však vypadl z náruče přímo k Havlovi, který vyrovnal na konečných 1:1.

Slovan tak porážku z minulého kola naplno neodčinil a ze zápasu si odnesl pouze bod. V následujícím střetnutí se 28. srpna utká proti Slovácku, České Budějovice bude o den dříve čekat těžký duel s Plzní.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 1:2

21.08.2022 16:00

Góly: 40. Filip Zorvan (pen.) - 68. Ondřej Mihálik, 73. Libor Kozák

Dlouho se zdálo, že by Sigma konečně mohla zase navázat na povedený start do sezony. Olomoučtí po prvním poločase drželi proti Slovácku vedení, o to ovšem po přestávce v rozmezí několika minut přišli. Hanáci tak prohráli potřetí v řadě, hosté z Uherského Hradiště naopak navzdory náročnému programu drží v ligovém ročníku neporazitelnost.

Dlouho se na Andrově stadionu nic zajímavého nedělo. Bohužel tradičně poloprázdný svatostánek zaregistroval první zajímavou akci až těsně před uplynutím půlhodiny hry. Z dálky se k ráně odhodlal středopolař domácích Breite, jehož dělovku brankář Slovácka Nguyen neudržel. Následně vznikl zmatek v pokutovém území hostů, ti nicméně nebezpečí nakonec zažehnali.

O něco později už hosty neminul trest. Hofmann před vlastní svatyní nakopnul Chytila, což hlavní arbitr nakonec odhalil až po zhlédnutí opakovaného záznamu, který mu poskytli kolegové u videa. Olomouc tedy dostala k dispozici penaltu, kterou si vzal na starost Zorvan. Nguyen jeho úmysl přečetl, na střelu ovšem nedosáhl a blonďatý záložník tak zlomil prokletí Hanáků, kteří v sezoně 2021/22 proměnili jediný ze čtyř pokutových kopů.

Ještě před přestávkou mohl vyrovnal Tomič, jenž osamocen hlavičkoval po pasu od Kohúta, jenže bránu Sigmy vůbec netrefil. Čtyři minuty po změně stran se do vzduchu po rohovém kopu zavěsil sám Kohút, ani jemu však ještě nebylo přáno. V 51. minutě si na další centr od Havlíka naskočil Hofmann, toho ale vychytal gólman domácích Trefil, který si v nejvyšší soutěži odbýval svou premiéru.

Ta mu ovšem začala hořknout po hodině hry. Centr Sinjavského ze 68. minuty Trefila přeletěl, načež na zadní tyči dokončil akci Mihálik, který v osobním souboji přetlačil bránícího Zmrzlého - 1:1. Za dalších pět minut znovu neměl Trefil zcela čisté svědomí. Prudký míč z levé strany vyrazil pouze před bránu, kde dorážel volný Kozák. Útočníkovi Slovácka sice zakončení moc nesedlo, avšak trefilo Vraštila, od něhož balón putoval do sítě.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 1:3

20.08.2022 19:00

Góly: 38. Denis Donát - 50. Lukáš Juliš, 58. Asger Sørensen, 89. Tomáš Čvančara

Pražská Sparta vyhrála ve čtvrtém kole FORTUNA:LIGY na půdě Mladé Boleslavi 3:1. Domácí přitom poslal do vedení v prvním poločase Denis Donát, Letenští však po přestávce zabrali a skóre zásluhou Lukáše Juliše, Asgera Sörensena a Tomáše Čvančary otočili.

Ve druhé minutě mohl hosty poslat do vedení Pavelka, jenže trestuhodně minul. Po Matějovského faulu zahrával přímý kop Casper Höjer, domácí obrana odvrátila míč jen k zastupujícímu kapitánovi Sparty a ten z deseti metrů těsně minul Polačkovu bránu. Tlak Pražanů však neustával, v osmé minutě odcentroval zprava Mejdr, balon proskočil až k Peškovi, jehož zajímavý pokus musel boleslavský gólman vytěsnit na rohový kop. O tři minuty později se předvedli i domácí, když po pasu ze strany hlavičkoval pod horní tyčku Šimek a Holec musel míč vytěsnit nad.

Po divokém začátku vzruch na hřišti na nějakou dobu opadl, až přišel pro fanoušky Sparty velký šok. Jejich celek téměř celou dobu kontroloval hru, jenže poté přišel osudný faul Zeleného na Škodu u autové čáry. Přímého kopu se ujal Marek Matějovský, který poslal do pokutového území nadýchaný centr, na který se přes Karabce a Sörensena dostal Denis Donát a parádní hlavičkou k tyči nedal Dominiku Holcovi šanci.

Domácí obrana byla na začátku druhého poločasu hodně nedůsledná, čehož Sparta dokonale využila. Tomáš Čvančara táhl v padesáté minutě balon prostředkem hřiště a poté našel osamoceného Lukáše Juliše, který si prvním dotekem míč připravil a druhým jej poslal k tyči mimo dosah Polačka. Za dalších osm minut už bylo skóre překloněné na stranu hostů. Rohový kop Caspera Höjera zaplachtil přesně na hlavu jeho dánského kolegy Asgera Sörensena, který nedal Polačkovi šanci zasáhnout. Kaňkou byla následná srážkami hlavami se Suchým, oba museli být ošetřeni.

Dvě obrovské šance měl Václav Drchal, který na hřišti nahradil Lukáše Juliše. Jan Fortelný se v 76. minutě i s nutnou dávkou štěstí probil po křídle až na hranici vápna a poté našel před brankou Drchala, který vypálil jen do Polačka. O osm minut později se na pravé straně uvolnil Čvančara, který svého kolegu našel osamoceného na malém vápně, jenže znovu výtečně zasáhl mladoboleslavský gólman.

A tak to musel vzít Tomáš Čvančara na sebe. Další novic na hřišti Tomáš Wiesner narýsoval mezi obránci skvělou kolmici, které se ujal exjablonecký kanonýr a podél Polačka poslal míč do sítě. Sparta si tak připsala třetí výhru v řadě a stoupá tabulkou vzhůru, Středočeši jsou třetí od konce.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice 1:2

20.08.2022 16:00

Góly: 37. Nemanja Kuzmanović - 19. Jan Knapík, 80. Abdallah Gning

Poměrně hořkou porážku musel skousnout Baník, který po nezdaru s Olomoucí, remíze proti Bohemians a minulé výhře nad Zlínem jako by zase začínal nastavovat výsledkovou spirálu směrem dolů. Teplice nebyly na jeho půdě horším týmem, vykázaly ovšem lepší produktivitu, a tak se mohly zaradovat ze svého prvního tříbodového rezultátu od startu nového ročníku.

Do jakési první pološance se propracoval v 6. minutě Baník, to když bránící Vondrášek míč neodkopl nikterak účelně, ba naopak se snesl k nohám Buchty, který okamžitě vypálil, avšak pouze do míst, kde byl připravený brankář Mucha. A ve 12. minutě byli domácí vstřelenému gólu dokonce ještě blíže, přičemž klíčoví aktéři se ani v téhle akci neměnili. Vondrášek opět nedostal balón do bezpečných vod, vlastně pouze namazal Buchtovi, který natlačil svůj pokus do spodního rohu brány, jenže hbitý Mucha se stačil přesunout a zakončení srazit do zámezí.

V 17. minutě se poprvé osmělily také Teplice, a to prostřednictvím Gningueho, jenž se zjevil před brankářem Laštůvkou v poměrně nebezpečné blízkosti, nicméně svého soupeře prostřelit nedokázal. O pár chvil později se ovšem severočeský výběr přece ujal vedení. Trubač rozehrál rohový kop perfektně, svým centrem vyhledal hlavičku Knapíka, jenž velmi snadno skóroval.

Ostravský celek se následně logicky pokoušel o vyrovnání stavu, ve 21. minutě se opětovně ozval Buchta, jehož pas se od rohového čtvrtkruhu kroutil na vzdálenější tyčku, každopádně Mucha na poslední chvíli vytasil povedený zákrok. Ve 37. minutě již však hostující strážce brankové konstrukce přece kapituloval, to když Buchta uvolňoval Klímu, který adresoval svůj oblouček před bránu, tam si seběhl Kuzmanovič, jenž z vyložené pozice v koncovce neváhal.

Zkraje druhé půle se Slezané pokoušeli zasadit svému protivníkovi další úder, tentokráte ale nebyl Klíma u balónu úplně zavčasu, aby s ním pak mohl podniknut něco světoborného, takže situaci vyřešil vyběhnuvší Mucha. V 56. minutě spálil dobrou možnost Kuzmanovič, jemuž se nepovedlo zachytit centr Buchty, v 72. minutě mířil těsně do zámezí jeho spoluhráč Jaroň a o čtyři minuty na to znovu selhal v koncovce Kuzmanovič, který cílil pravačkou do boční sítě.

Severočeši působili opravdu hodně mdle v rámci druhého dějství, do nějakého ofenzivního počínání se prakticky nedostávali, přesto ukázali svému rivalovi, že ve fotbale rozhodují ve finále pouze proměněné možnosti. A tu klíčovou zužitkoval v 80. minutě Gningue, jenž lehce prostrčil míč k tyči po Trubačově přihrávce. Teplice pak své vedení již napodruhé uchovali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha430114:49
2.Sparta Praha43018:39
3.1. FC Slovácko42207:58
4.Slovan Liberec42119:57
5.Zbrojovka Brno32107:37
6.Bohemians Praha 190542118:57
7.Viktoria Plzeň32106:47
8.FC Hradec Králové42024:46
9.Dynamo České Budějovice41215:55
10.Baník Ostrava41127:94
11.FK Teplice41125:94
12.Sigma Olomouc41034:63
13.FK Pardubice41033:123
14.FK Jablonec40226:102
15.FK Mladá Boleslav40224:82
16.FC TRINITY Zlín40224:92
Zbývající zápasy
20.08. 16:00Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (367)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele