InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Potřebuje Milevsko víc zeleně nebo víc domů? Kraj navržené plochy pro novou výstavbu seškrtal

Zájem občanů o návrh územního plánu je pochopitelný. Chtějí vědět, zda budou moci své pozemky využít pro výstavbu nebo co jim může vyrůst za plotem. Pozdější změny územního plánu nejsou snadné a na pořízení změny se obvykle zájemci musí podílet finančně. , Autor: L. Kolářová

Zájem občanů o návrh územního plánu je pochopitelný. Chtějí vědět, zda budou moci své pozemky využít pro výstavbu nebo co jim může vyrůst za plotem. Pozdější změny územního plánu nejsou snadné a na pořízení změny se obvykle zájemci musí podílet finančně.     Autor: L. Kolářová

MILEVSKO – V budoucnu vyrostou nové domky pod Hajdou a také v některých zahrádkářských koloniích. Pokud někdy dojde na silniční obchvat města, pak povede až za tratí směrem k ZVVZ. Takové novinky obsahuje návrh nového územního plánu pro Milevsko, který prošel ve středu 10. srpna veřejným projednáním v domě kultury.

 

Územní plán se projednává veřejně, aby vlastníci nemovitostí i ostatní občané mohli hájit svá práva. Vyvěšen je také na webu města. Připomínky mohl podávat každý, námitky vlastníci pozemků a staveb, oprávněný investor - např. provozovatel technické infrastruktury, a také zástupce veřejnosti, kterého zmocní nejméně 200 občanů obce. S námitkami se pak musí pořizovatel územního plánu vypořádat a veřejně sdělit výsledek při schvalování územního plánu na zastupitelstvu. To ale v Milevsku nastane až po zářijových komunálních volbách.

Územní plán nabral skluz
V Milevsku se na nový územní plán čeká dlouho. Jeho pořízení schválili zastupitelé už v roce 2011. Jenže město nemělo šťastnou ruku s výběrem zpracovatele, práce se protahovaly a v roce 2018 město vypovědělo smlouvu. Téhož roku pak zastupitelé schválili pořízení územního plánu znovu, vybrali budějovického zpracovatele - firmu Brůha a Krampera architekti, a věc se konečně dala do pohybu. Za tu dobu se požadavků na zohlednění v novém územním plánu nastřádalo mnoho, jak sdělil Petr Gono z odboru územního rozvoje městského úřadu. A zhruba 16 připomínek se už sešlo po internetovém zveřejnění návrhu územního plánu, který se ve středu veřejně projednával.

Kraj návrh seškrtal
Architekt Jiří Brůha k novému návrhu obecně uvedl, že město trpí nedostatkem rozvojových ploch, kde by mohli lidé stavět. Naráží se na ochranu zemědělské půdy, kterou tvrdě hájí krajský úřad. V původních návrzích nového územního plánu se tak musela zhruba čtvrtina navržených ploch škrtnout. Krajský orgán souhlasil s navýšením rozvojových ploch celkově jen cca o 20 procent. Například požadovanou novou lokalitu pro zástavbu na Hajdě schválil jen z části.
Jiří Brůha sdělil, že majitelé pozemků s bonitou půdy 1 a 2 nemají vůbec doufat, že by jim bylo povoleno na těchto pozemcích stavět. Na této půdě se umožňují pouze veřejně prospěšné stavby. Na to reagoval z řad občanů Stanislav Kázecký a podivil se, jak při tomto obecném principu mohou neustále přibývat skladové haly a další průmyslové objekty podél dálnic u Prahy i jinde. Podle jeho názoru se tam zřejmě postupuje benevolentněji a zájmy malých měst se upozaďují. Architekt Brůha řekl, že co je k vidění kolem Prahy, to se staví podle územních plánů z 90. let. Nové územní plány by to již neumožnily. „Souhlasím, že každé město má právo na svůj rozvoj," podotkl. Starosta Ivan Radosta poznamenal, že podle krajských úředníků je v Milevsku málo zeleně, proto se brání další zástavbě. Starosta však zrovna nedávno viděl letecký snímek Milevska. „Myslím, že se najde jen málo zelenějších měst," podotkl. Krajský úřad také sleduje, aby nově navržené plochy pro zástavbu navazovaly na město a nevytvářely oddělené satelity.


Sci-fi o obchvatu?
Ze zajímavých novinek nového územního plánu zaznělo, že plán stále počítá s obchvatem města na východní straně, kde zahájení projekčních prací v tomto volebním období zastupitelé na dotaz kraje odmítli. Vedení obchvatu před nádražím se ukázalo kvůli odporu soukromých firem v okolí neprůchodné a podle architekta Brůhy by to skončilo letitými soudy. Nový územní plán proto situuje obchvat až za železniční trať směrem k ZVVZ. Místostarosta Michal Horek ale podotkl, že to je sice šalamounské řešení, ovšem přemostění trati na pilotech by bylo tak drahé, že se těžko někdy kraj coby investor potenciálního obchvatu pro takové řešení rozhodne.
Převratnou změnou je to, že nově územní plán umožní postavit trvale obytné stavby v některých zahrádkářských koloniích - například na konci města u petrovické silnice nebo na Šibeném vrchu. Tam také návrh počítá s dalším rozšiřováním plochy pro zájmové zahrádkaření.
Při výstavbě trvale obytných objektů v zahrádkářských koloniích ale mohou lidé narazit na problémy s komunikacemi. Ty musí šířkou odpovídat normě a jak architekt Brůha připomněl, pokud si lidé neuberou ze svých zahrad, aby komunikace měly odpovídající šířku, stavební úřad zřejmě stavby nepovolí, protože nedostane souhlas dopravní policie. Zmínil problém jedné takové cesty, která má 26 vlastníků s problémem se domluvit. Proto pro některé lokality bude územní plán nařizovat před samotnou zástavbou pořízení územní studie, která navrhne dopravní síť, uliční čáry a další nezbytné technikálie.
Z řad občanů vystoupil Oldřich Veselý, jehož firma chtěla před časem stavět bytovky u silnice na Osek. Ptal se, jestli úředníci mohou nařídit stavebníkovi zpracování územní studie. „Po mně studii chtěli, tak jsem ji nechal za 50 tisíc udělat a nakonec se zjistilo, že úřad pochybil," uvedl. Architekt Jiří Brůha i Petr Gono z odboru rozvoje potvrdili, že územní studii lze vyžadovat pouze tam, kde její zhotovení ukládá už územní plán. V novém územním plánu bude takových lokalit několik, například plocha autobusového nádraží, která se navrhuje jako zóna smíšeného využití.

Rozvoj města na úkor místních částí
Na setkání se ozývali lidé z místních částí, například z Něžovic, kde podle nich byly rozvojové plochy seškrtány ve prospěch Milevska. V Něžovicích se navrhuje větší plocha pro budoucí zástavbu pouze na jižním okraji vesnice. Zájem o zařazení do zastavitelných ploch má i majitel pozemků v Rukávči. „Ano, všude v místních částech jsme navrhovali větší rozvojové plochy, ale krajský úřad je redukoval. Priorita bylo Milevsko," připustil Brůha. A Petr Gono lidem poradil, aby v tomto smyslu podali námitku. Tam, kde je dosavadní využití vedeno jako ostatní plocha, by ještě mohla být šance na dodatečné zařazení do zastavitelných území.
Schvalování územního plánu s informacemi o vypořádání námitek už bude probíhat v novém zastupitelstvu, které vzejde ze zářijových voleb. I když totiž odbor územního rozvoje nyní do sedmi dnů připomínky a námitky shromáždí, musí každou z nich znovu projednávat se všemi dotčenými orgány. Tudíž se vypořádání námitek do posledního zasedání nynějších zastupitelů nestihne.


 

Diskuse k článku - 7 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Janek 

    Reagovat

     

    V Milevsku u zastupitelů , je jen a byl vždy prospěch svůj.O lidi a místní snaživé pracující nejde.Jsou úředníkům, kteří jsou ovlivňovány zastupitelem, radním,starostou naobtíž.Proto zde nic nejde a nepůjde, pokud budete volit stále ty stejné.

    Vloženo 23.8.2022 21:37:33

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Rozšíření ploch pro výstavbu rodinných a bytových domů v Milevsku blokuje krajský úřad Jihočeského kraje. Co na to pan hejtman? Kde je Pavlína?

    Vloženo 23.8.2022 11:42:39

  • Jana 

    Reagovat

     

    11.8.2022 7:27

    MILEVSKO - Návrh nového územního plánu pro Milevsko prošel ve středu 10. srpna veřejným projednáním. Následujících sedm dní, tedy nejpozději 17. srpna k němu lze podávat připomínky a námitky. S námitkami se pak musí pořizovatel územního plánu vypořádat a veřejně sdělit výsledek při schvalování územního plánu v zastupitelstvu. To už v Milevsku bude až příští zastupitelstvo po volbách. Územní plán se projednává veřejně, aby vlastníci nemovitostí i ostatní občané mohli hájit svá práva.
    Stejný článek ze dne 11.8.2022

    Vloženo 23.8.2022 10:47:29

    • Kde je naše právo? 

      Reagovat

       

      Práva a zákony jsou u nás pošlapávány právě úředníky zastupitelstva. Na písemné námitky buď vůbec neodpoví, nebo vás odkážou na soud. Vyřizování sporů u soudu, jak jistě víte, trvá i po celou generaci (viz např. výstavba H-Systém)

      Vloženo 23.8.2022 11:08:43

    • xxx 

      Reagovat

       

      To se právě změnilo

      Vloženo 23.8.2022 13:35:50

  • nekonečná byrokracie 

    Reagovat

     

    Nechápu, proč o zařazení do zastavitelných ploch rozhodují úředníci a ne majitel pozemků. V době, kdy neustále přibývají skladové haly a další průmyslové objekty

    Vloženo 23.8.2022 09:35:41

    • F. J. 

      Reagovat

       

      Protože by se stalo, že si někdo postaví dům, a za rok mu přes něj postaví obchvat. Protože každý potřebuje mít nějak vyřešené trubky, dráty, silnici. Protože by se stavělo na nesmyslných místech, roztahané všude možně po krajině na obrovské ploše. Protože by jeden svojí stavbou mohl omezit další. Protože je asi tisíc jiných důvodů, proč to radši nejdřív vyřešit na papíře.

      Vloženo 24.8.2022 21:47:06

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace