https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medvedi-na-slovensku-podle-uradu-ztraceji-plachost-stoupa-riziko-stretu-s-lidmi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvědi na Slovensku podle úřadu ztrácejí plachost, stoupá riziko střetů s lidmi

23.8.2022 13:22 | BRATISLAVA (ČTK)
Medvěd hnědý
Medvěd hnědý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Medvědi na Slovensku ztrácejí plachost a kvůli nezabezpečeným nádobám na odpad či kvůli vnadištím se zdržují i blízko lidských obydlí. Slovenský úřad Státní ochrana přírody (SOP) to uvedl v reakci na výsledky studie, podle které populace medvěda hnědého na Slovensku čítá kolem tisíce jedinců a zřejmě není přemnožena. Úřad SOP na studii spolupracoval s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy.
 

Debatu o možném přemnožení chráněné šelmy a potřebě regulace jejího počtu na Slovensku dříve vyvolaly opakované střety medvěda s člověkem a loňský první případ úmrtí člověka po útoku medvěda v novodobých dějinách Slovenska. Regulaci počtu medvědů opakovaně žádali lesníci, kteří je považují za přemnožené.

"To, co se výrazně změnilo, není počet medvědů, ale jejich chování. Nezabezpečené kontejnery, vnadiště, pěstování kukuřice v podhorských oblastech či urbanizace přírodního prostředí zapříčinily, že se medvědi zdržují ve stále těsnější blízkosti lidských obydlí a ztrácejí plachost. Všechny tyto faktory zvyšují riziko střetu člověka s největší slovenskou šelmou," uvedl v prohlášení generální ředitel SOP Dušan Karaska. Dodal, že počet medvědů v zemi se výrazněji nemění.

SOP je odbornou organizací ministerstva životního prostředí. Mimo jiné zajišťuje úkoly v oblasti ochrany přírody.

Slovenská opozice v červnu neuspěla ve sněmovně s návrhem odvolat ministra životního prostředí Jána Budaje. Odvolat ho chtěla mimo jiné kvůli útokům medvědů na lidi. Předtím úřady zaznamenaly několik střetů člověka s touto šelmou, jež skončily poraněním lidí. Několik medvědů, kteří ztratili plachost, utratil zvláštní zásahový tým.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RT

Richard Toman

23.8.2022 13:56
Hlavním problémem medvěda na Slovensku je, že tam žije člověk. Otázka je, čemu dáme a za jakou cenu, přednost. Na to asi bude mít jiný názor baťůžkář, vyrážející v sobotu do hor na výlet s pejsky nebo horal na místě žijící a pracující.
Odpovědět
DA

DAG

23.8.2022 14:28
Dušan Karaska dodal, že počet medvědů v zemi se výrazněji nemění.

Takže medvědy nikdo neloví, mají dobré prostředí a dostatek potravy a jejich počty se nemění. To se asi tedy vypařují.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.8.2022 14:39
Důvod je jednoduchý. Medvědi se přemnožili, určitá část populace je vytlačována mimo obvyklá teritoria a tak těm vytlačovaným nezbývá nic jiného, než buď se postavit utlačovatelům na odpor, což mohou zaplatit životem, nebo hledat nová teritoria. Na těch nových teritoriích jsou ale lidi. Takže nastává dilema - zredukujeme medvědy, nebo lidi?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 15:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono stačí zredukovat moc některých lidí, kteří vnucují své názory
ostatním na úkor většiny národa. Potom stanovit maximální počet medvědů na daném území a konat.
Tak se budou pouze dál střílet medvědice s mláďaty u popelnic
a chodit na pohřby návštěvníků lesa, protože redukce není třeba.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.8.2022 19:36 Reaguje na Břetislav Machaček
No problém sice je ale stanovit maximální počet se asi nikdo z oprávněných nechystá. Stejné je to s vlky a to jak na Slovensku tak u nás. Těchto šelem prostě není a nebude, ať to stojí co to stojí, nikdy dost.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.8.2022 09:07 Reaguje na Jarek Schindler
Asi tak, jak jste to popsal. Pro magory jich bude dost, až budou chodit po Bratislavě a u nás po Praze.
To pak budou muset nějaká čísla vysypat z rukávů,
aby je občané neumlátili za to, že se budou bát
jít s dětmi a čivavou do parku. Zatím trpí "vidláci"
a tak je městským ekologistům lautr putna.
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

23.8.2022 16:21
Čeho je moc, toho je příliš. A tvrdit, že medvěd není na Slovensku přemnožen, je nesmysl. Medvěd mimo to, že staří samci likvidují malá medvíďata, nemá absolutně žádného přirozeného nepřítele ( člověk se z toho sám vyloučil). Ten problém, ať se to líbí nebo nelíbí, se bude muset řešit snížením ( výrazným na únosnou míru) počtu , ono těch útoků bude přibývat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.8.2022 16:51
Problém s medvědy není jenom na Slovensku:
https://www.stream.cz/tady-viral/velka-medvedi-loupez-hladovy-chlupac-se-vloupal-do-jidelny-a-ukradl-maso-64342225#utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.8.2022 19:31
V minulosti snad byly kontejnery a popelnice zabezpečeny? Co vím tak mimo V. Tater a Demanovské doliny s kontejnerovými medvědy žádný velký problém nebyl. Další záhadou bude, že těmi kontejnerovými medvědy jsou pouze mladí medvědi a medvědice s medvíďaty. Řekl bych, že chování medvědů se nemění z roku na rok ale naopak se s přibývajícími medvědy mění a rozšiřuje jejich areál.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist