Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Verner na několik let mizí do USA. Chce se učit od kouče olympijského vítěze

Má velké trenérské plány, a proto se odhodlal k razantnímu kroku. Tomáš Verner odlétá do Spojených států amerických, kde absolvuje dlouhodobou stáž u elitního kouče Rafaela Arutjunjana. V Americe se bude učit metodiku, která dovedla Nathana Chena k olympijskému zlatu z Pekingu a pomohla i dalším závodníkům včetně ještě nedávného českého reprezentanta Michala Březiny.

Je nám líto, video expirovalo.
Verner se stěhuje na několik let do USA. Bude na stáži u slavného kouče Arutjunjana

Nabídku na stáž v Arutjunjanově tréninkovém centru v městečku Irvine nedaleko Los Angeles měl Verner už několik let. Potřeboval ale vyřešit své pracovní záležitosti v Česku, kde má krasobruslařskou akademii a pracoval ve středisku vrcholového sportu Victoria. Nyní cítí, že je na odjezd pravý čas. "Většina dobrých trenérů začínala v nějakém týmu. Rafael prošel stejnou cestou, byl několik let v několika týmech. Vidím to jako jedinou možnou cestu, jestli se chci v životě živit trenérstvím. A to bych chtěl," řekl Verner.

Má výhodu, že jeho manželka Tammy z Kalifornie pochází. "Myslím si, že se nemůže dočkat, až poletíme. Má tam rodinu, přátele a vlastní prostředí, kde vyrůstala. Může mít hlídání. Když bude chtít jít na led, může jít na dvě hodiny trénovat. Myslím, že je to pro její psychické zdraví důležité," uvedl bývalý český reprezentant.

Práci amerického kouče, který má i díky Březinovi vazby na Česko, už měl možnost sledovat. "To, co učí, dává smysl, má to jednotný základ. Já v té jeho technice spatřuju genialitu. Rozumí mechanice na ledě, a to mě fascinuje," ocenil metodiku, která není použitelná jen pro přípravu vrcholových sportovců.

"Fascinuje mě, jak pracuje s nešikovnými dětmi. Ty nešikovné děti dokáže posouvat. Český sport není tak velký, aby se mohly trénovat jen talentované děti," řekl Verner, který by za několik let rád nabyté zkušenosti využil ve prospěch českého krasobruslení.

Jeho špičkoví závodníci trénují převážně v zahraničí. "My bychom jim i dokázali nabídnout podmínky, ale ne trenéry. Na tom stojí a padá úspěch českého krasobruslení. Nemáme trenéry, kteří by dokázali zachytit rychlost světového krasobruslení," komentoval Verner aktuální praxi, která nemůže fungovat dlouhodobě.

"Podporovat přípravu v zahraničí je tak finančně a logisticky náročné, že to není udržitelné," poznamenal.

V Irvine se bude potkávat s nejlepším českým krasobruslařem posledních let Březinou, který na jaře ukončil kariéru. Plynule přešel do pozice trenéra v Arutjunjanově týmu. "Tu techniku poslouchá strašně dlouho a ještě několik let bude mít výhodu, že to dokáže sám ukázat. Děti v tréninkovém centru ho znají. S Michalem se asi budeme potkávat každý den," očekává Verner.

Do Česka se plánuje pravidelně vracet a po definitivním návratu ze zámoří chce přispět k tomu, aby vyrostli další špičkoví krasobruslaři. "Chtěl bych, abychom za deset, patnáct let měli skupinu závodníků, kteří nebudou muset přemýšlet, jestli se vůbec dostanou na mistrovství světa. Myslím si, že bychom v klidu mohli mít závodníka kolem desátého místa v Evropě nebo na světě," věří.

Nelíbí se mu přístup některých českých trenérů, kteří si od Arutjunjana a dalších elitních světových koučů chtějí vzít jen některé prvky. "Musí to člověk dělat precizně. Nejde si vzít od každého trochu. Základ by se měl vzít jeden," myslí si. Zatím své působení v USA vidí zhruba na čtyři roky. "Byli bychom rádi, aby starší Tomík šel na základní školu tady. Myslím, že je to adekvátní doba na to, se někam posunout," dodal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články