Hlavní obsah

Ve většině krajů mají školy místa pro ukrajinské děti. Někde oddělené třídy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do mateřských, základních a středních škol v září nastoupí i desítky tisíc ukrajinských dětí. Některé z nich už do nich chodily v minulém školním roce, když opustily svou zemi po napadení ruskou armádou, pro část to bude premiéra. Přesné počty budou školy, samosprávy a MŠMT upřesňovat v září. Ve většině krajů budou kapacity škol zřejmě dostatečné a děti začlení do běžných tříd.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tam, kde je míst málo, hlavně ve středních Čechách či Praze, vznikly speciální třídy a adaptační skupiny.

Ministr školství Balaš je na Ukrajině

Domácí

O pomoci ukrajinským žákům a studentům v Česku přijel v úterý do Kyjeva jednat ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

57 000 žáků?

Na nový školní rok se v Česku do škol zapsalo zatím kolem 57 tisíc žáků z Ukrajiny, řekl Balaš minulý týden. Původní odhad byl až 130 tisíc, tedy víc než jeden celý ročník českých dětí. Přesnější počet bude jasný v září.

Pro lepší integraci uprchlíků do českých škol začaly na jaře fungovat adaptační skupiny, kde se ukrajinské děti mohly seznámit s českými reáliemi, poznat nové kamarády a učit se česky. Počet skupin od září klesne.

Adaptační skupiny pro Ukrajince budou pokračovat do prosince, bude jich ale méně

Věda a školy

Ministerstvo počítá s tím, že kurzy pro ně bude do prosince pořádat do 150 organizátorů, v červenci jich bylo asi 400.

Ve školkách je míst o něco méně

Např. v základních školách v Českých Budějovicích budou tvořit žáci z Ukrajiny jen zlomek. Školy ve městě navštěvuje přibližně 9500 dětí, z nichž přibližně pět set bude z Ukrajiny. Přesná čísla bude vedení města znát v druhé polovině září. Z pěti stovek ukrajinských dětí je třetina v tzv. adaptačních třídách.

Do pardubických ZŠ nastoupí na podzim asi 360 dětí z Ukrajiny. Zhruba polovina už do nich chodila v minulém školním roce. Ve městě chybí místa ve školkách.

Balaš: Mimopražské školy mají větší kapacity pro ukrajinské děti. Zapsalo se jich asi 57 tisíc

Věda a školy

Na základní a střední školy v Královéhradeckém kraji by mělo podle dat hejtmanství v září nastoupit zhruba 600 žáků. „Nepředpokládáme, že by nahlášený počet ukrajinských dětí měl způsobit kapacitní problémy ve školách v kraji,“ řekl ČTK mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Dostatek míst pro ukrajinské děti, žáky a studenty mají také mateřské, základní i střední školy v Plzeňském kraji.

V Libereckém kraji není zatím jasné, kolik ukrajinských dětí nastoupí 1. září do škol. V červenci jich bylo v kraji přihlášeno 2390, stále se ale hlásí další, jiné naopak odjely. Podle předběžných odhadů by ale kapacity základních a středních škol měly pro zájemce stačit, někde jsou připraveni kapacitu v případě potřeby navýšit. O něco horší je to s místy pro předškoláky, kde už před uprchlickou krizí místa pro děti často chyběla.

Střední Čechy: samostatné třídy v jiných budovách

K výuce do základních škol ve Středočeském kraji by mělo od září nastoupit přes 6200 ukrajinských žáků. Tento počet zahrnuje děti, které budou pokračovat ve výuce z minulého školního roku, i nově přijaté po červnových zápisech. Skutečný počet ale bude přesnější až po začátku školního roku. V některých městech kvůli naplněným kapacitám vyčlenili pro ukrajinské děti samostatné třídy v jiných budovách, než kde sídlí běžné ZŠ.

Možnost vytvářet ukrajinské třídy bude prodloužena, Zeman podepsal novelu

Věda a školy

Na Vysočině bylo v minulém školním roce do MŠ a ZŠ přijato 1630 ukrajinských dětí, pro nadcházející školní rok se k zápisům do základních škol dostavilo přes 400 dětí. Přijatých jich nakonec bylo do mateřských škol 156 a do základních škol 315, některé i mimo řádný zápis.

„Už nyní ale víme, že některé rodiny v průběhu prázdnin měnily místa svého pobytu, takže v místě zápisu určitě do škol některé děti nenastoupí,“ uvedla krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Několik set ukrajinských školáků usedne na začátku září do lavic základních škol v Olomouckém kraji. Největší část z nich bude školy navštěvovat v Olomouci, kde počítají s nástupem zhruba 300 dětí. Počty se mohou na začátku školního roku ještě změnit, kapacita je zatím dostatečná.

Člověk v tísni připravil kurz češtiny pro ukrajinské asistenty pedagoga

Věda a školy

Moravskoslezské základní školy většinou děti ukrajinských válečných uprchlíků začleňují do běžných tříd. Nevytvářejí pro ně třídy speciální. Podle učitelů se hlavně menší děti velmi rychle naučily základům češtiny a zvládají výuku s českým pedagogem bez větších problémů.

Některé školy hlásily kvůli začleňování uprchlíků už v uplynulém školním roce potíže s kapacitou. Zvláštní zákon v takovém případě umožnil základním školám zažádat o navýšení kapacity bez stanoviska hygieniků či stavebního úřadu až na maximum 34 žáků ve třídě a školkám na 28 dětí. Pokud by neměly místo v běžných třídách, mohou pro ukrajinské uprchlíky vytvářet i oddělené třídy.

Reklama

Výběr článků

Načítám