Hlavní obsah

Rusové se podle Kyjeva pokusili odpojit Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě

Aktualizováno

Ruské síly se neúspěšně pokusily odpojit Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě, uvedl podle agentury Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusové elektrárnu obsadili už na začátku invaze.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Elektrické vedení

Článek

„Rusko vůbec nepomýšlí na dialog s Ukrajinou a nikdy o něj ani nestálo,“ uvedl Zelenskyj. Odmítl také, že by vydal rozkaz k zastavení bojů na frontě, aby Moskvu nějak „uklidnil“. Západ ukrajinský státník upozornil, aby nepolevoval ve své podpoře Ukrajiny, únava ohledně války by podle něj znamenala velké nebezpečí pro celý svět.

Od Záporožské jaderné elektrárny se v posledních dnech znovu ozývala palba.

Kyjev a Moskva se navzájem obviňují z toho, že druhá strana chystá provokaci, která by mohla vést k jaderné havárii. Kromě toho se v uplynulých dnech obě strany navzájem obviňovaly z toho, že jaderný komplex ostřelují.

Situace na místě je vzhledem k nemožnosti ověřit tvrzení Kyjeva nebo Moskvy nepřehledná.

„V sázce je jaderná bezpečnost celého lidstva.“ Rusové omezili přístup personálu do záporožské elektrárny

Evropa

Jisté jé, že ruské síly největší jadernou elektrárnu v Evropě kontrolují. Obsadily ji v březnu letošního roku krátce po zahájení invaze na Ukrajinu, která začala 24. února a v níž stále pokračují.

V komplexu elektrárny Rusové podle dostupných informací nechávají pracovat ukrajinský odborný personál, komplikují mu ale práce, a navíc nedovolují patřičné zásobování. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii tím ohrožují jadernou bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám