Hlavní obsah

Kanaďanka vybrala olympijskou šestnáctku, nově dostala důvěru i Erbanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestnáct českých hokejistek s olympijskou zkušeností figuruje v nominaci na ve čtvrtek začínající mistrovství světa v Dánsku. Jednou z nových tváří v útoku je Karolína Erbanová, která se po ukončení rychlobruslařské kariéry přeorientovala zpátky na hokej a na rozdíl od února na poslední chvíli o místo v sestavě nepřišla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karolína Erbanová na tréninku ženské hokejové reprezentace.

Článek

Kanadská trenérka české reprezentace Carla MacLeodová z kádru svého předchůdce Tomáše Paciny pro ZOH v Pekingu nevyužila třetí brankářku Zechovskou, obránkyně Čajanovou, Kolowratovou a útočnice Bukolskou, Lédlovou, Serdar a Vanišovou. „Mrzí nás absence Samanthy Kolowratové, která ale přerušila kariéru kvůli náročnému studiu medicíny," připustila manažerka reprezentace Tereza Sadilová. Debut na velké akci s dospělou reprezentací zažijí Sarnovská, Lerchová a teprve 16letá Adela Šapovalivová. „Jsem tady benjamínek, ale moc šťastná. Holky v týmu jsou úžasné," říká sestra útočníka české dvacítky, která zářila už v květnu na juniorském MS.

Klíčové role znovu připadne gólmance Kláře Peslarové, která byla v rámci Zlaté hokejky vyhlášena nejlepší hokejistkou roku. „Užila jsem si slavnostní večer, ale hned jsem spěchala za týmem na závěrečné soustředění do Velkých Popovic. Všechno bylo na pohodu," prozradila. Naším cílem je vybojovat minimálně páté místo zaručující skupinu A na příštím šampionátu a kdyby to vyšlo ještě lépe, žádná z nás by se určitě nezlobila," řekla brankářka.

„Hodně jsme se v přípravě věnovaly detailům hry, aby se děvčatům dostalo pod kůži, že buď hrají s pukem nebo poctivě brání. Ráda bych, aby se ve všech zápasech držely svého stylu a měly správný tlak do branky," řekla trenérka spoléhající na zkušenost kapitánky Mills, která nechyběla na žádném světovém šampionátu od roku 2011. Tehdy hrála ještě pod dívčím jménem Polenská. Jedenáct let nepřetržitě v českém dresu hraje i další třicátnice Pavlína Horálková v obraně, která po vypovězení smlouvy v ruském Krasnojarsku ještě hledá angažmá.

Česko na šampionátu hraje skupinu B ve Fredrikshavnu a utká se v pátek 26. srpna s Maďarskem (19.00 h), v sobotu 27. srpna s domácím Dánskem (19.30 h), v pondělí 29. srpna s Německem (15.30 h, vysílá ČT Sport) a v úterý 30. srpna se Švédskem (15.30 h, vysílá ČT Sport).

Nominace ženského týmu Česka na MS v Dánsku
Brankářky:
Klára Peslarová (25 let, Brynäs/Švéd.)
Blanka Škodová (24, University of Minnesota-Duluth/NCAA)
Viktorie Švejdová (20, SDE/Švéd.)
Obránkyně:
Pavlína Horálková (31, bez angažmá)
Dominika Lásková (25, Merrimack College/USA)
Daniela Pejšová (20, Lulea/Švéd.)
Klára Seroiszková (21, Göteborg/Švéd.)
Tereza Radová (20, Leksand/Švéd.)
Aneta Tejralová (26, Boston Pride/USA)
Andrea Trnková (18, Příbram)
Útočnice:
Natálie Mlýnková (21, University of Vermont/USA)
Kristýna Pátková (24, University of Vermont/USA)
Karolína Erbanová (29, HPK/Fin.)
Klára Hymlárová (23, St. Cloud State University/USA)
Denisa Křížová (27, Minnesota Whitecaps/USA)
Laura Lerchová (22, Skelleftea/Švéd.)
Alena Mills (32, Brynäs/Švéd.)
Kateřina Mrázová (29, Connecticut Whale/USA)
Noemi Neubauerová (22, Colgate University/USA)
Michaela Pejzlová (25, HIFK/Fin.)
Vendula Přibylová (26, MODO, Švéd.)
Agáta Sarnovská (20, AIK Stockholm/Švéd.)
Adéla Šapovalivová (16, Příbram)

Reklama