Playoffs Tour Championship – McIlroy vyhrál FedEx Cup a 18 milionů dolarů

1898

PGA Tour – FedEx Cup Playoffs – Tour Championship, Atlanta, Georgia, USA
(25. – 28.8.2022, -6 hodin) 

Neděle – finálové kolo
Finálové kolo přineslo zásadní zvrat. Rory McIlroy ztrácel před finále na vedoucího Scottie Schefflera šest ran. Ten ovšem poslední kolo zcela pokazil, hrál čtyři bogey a jediné birdie, 73 ran, náskok propásl a pustil před sebe McIlroye i Korejce Ima. McIlroy hrál hrál 66 ran, Schefflera dostihl a předstihl.

McIlroy vyhrál Tour Championship 2022 (-21). Trofej vítěze FedEx Cupu si odváží potřetí, spolu s  odměnu 18 milionů dolarů.
Druhé místo dělí poražený Scottie Scheffler s Korejcem Sungjae Imem (-(20). Po tři kola druhý Xander Schauffele skončil na 4. místě (-18).

Konečné pořadí

Leadrboard

Sestřih finálového kola

 

 

Scottie Scheffler - foto pgatour.com
Scottie Scheffler

Sobota – 3. kolo
Na Tour Championship úřadovalo počasí, třetí kolo bylo dvakrát přerušeno, naposled v půl sedmé večer. Čtrnáct hráčů bude dohrávat v neděli od 9:45.
Flight lídrů Schefflera (-19) a Schauffeleho (-18)  přerušil na 12. jamce. Scheffler v paru, Schaeuffele jednu pod.
Stíhači nezahálejí a zkracují náskok. Justin Thomas je na 17. jamce šest pod, McIlroy pět pod a Sungjae Im, který je celkovým skore -16 lídrům nejblíže, je na 14. jamce čtyři pod. Nedělní dohrávka určitě přinese zajímavé změny. Už to není turnaj jednoho muže.

Pořadí přerušeného 3. kola
Leadrboard

Sestřih 3. kola

 

 

Scottie Scheffler - foto pgatour.com
Scottie Scheffler

Pátek – 2. kolo
Scottie Scheffler (-19) sice ztratil tři údery z náskoku na Schauffeleho (-17), ale  má Tour Championship pod kontrolou, drží vedení s náskokem dvou úderů. Druhé kolo prošel s čistými čtyřmi birdie, 66 ran. Na třetí místo se z 9. pozice vysunul Jon Rahm (-13).

Pátek byl dnem skvělých výsledků. Schauffele a Rahm hráli 63 ran, sedm pod par. Max Homa 62 ran, osm pod par. S výjimkou posledního Burnse je celkově pod parem celé startovní pole.

Loňský vítěz a vítěz minulého BMW Championship Patrick Cantlay je na 4. místě (-12), se ztrátou sedmi ran na čelo turnaje. Další favorit Rory McIlroy je na 7. pozici (-10).

Pořadí po 2. kole

Leadrboard

Sestřih 2. kola

 

 

Scottie Scheffler - foto pgatour.com
Scottie Scheffler

Čtvrtek – 1. kolo
Scheffler jako jednička FedEx Cupu začal s nasazeným skore -10. Na první devítce hrál eagle, birdie a  bogey, vedl už o šest ran. Pak se jeho náskok snížil na dva údery. Druhou devítku hrál šest parů za sebou a zakončil sérií tří birdie za sebou na posledních třech jamkách.  První kolo došel s výsledkem 65 ran, pět pod par. Se skore -15 vede o pět úderů před Xanderem Schauffele (-10). Ten jako čtyřka FedEx Cupu začínal s nasazeným skore -6.  Hrál pět birdie a jediné bogey, 66 ran, čtyři pod par a postavil se na druhou pozici (-10).
Na třetím místě je Matt Fitzpatrick (-9).

Dvojnásobný vítěz FedEx Cuu Rory McIlroy hrál v první devítce jediný par. Přinesl pestrobarevnou skorkartu. Má v ní zapsané jeden eagle, osm birdie, čtyři bogey a jedno triple bogey. Celkem 67 ran, tři pod parem. Zaujal 6. pozici (-7).
Vítěz přechozího BMW Championship Patrick Cantlay dělí 4. místo (-8).

Pořadí po 1. kole

Leaderboard

Sestřih 1. kola

 

 

East Lake GC - foto Chris Condon PGA TOUR
East Lake GC

Úvod
Třetím a posledním pořadem Playoffs FedEx Cup je Tour Championship. Vstupenkou do turnaje je jedno ze třiceti míst aktuálního žebříčku FedEx Cup po BMW Championship.

V turnaji se výsledky předchozích dvou turnajů vynulují (resetují) a hráči dostanou přidělené skore podle pozice na žebříčku. Vedoucí hráč -10, druhý -8, třetí -7, čtvrtý -6 a pátý -5. Dalším v pořadí se skore přiděluje po skupinách: 6. až 10. -4, 11. až 15. -3, 16. – 20. -1, 21. – 25. -1, 26. – 30. Even par.

Vítěz turnaje se stane i vítězem celého FedEx Cupu 2022 s pohádkovou odměnou 18 milionů dolarů a mnoha dalšími benefity.
Druhý v pořadí obdrží 6,5 milionu, třetí 5 milionů. Poslední, třicátý hráč získá 500.000 dolarů.

Hraje se na hřišti East Lake Golf Clubu s parem 70. Loni zvítězil Patrick Cantlay (-21).

Startovní listina Tour Championship

Pro zranění zad nenastoupí trojka Will Zalatoris. Jeho místo zůstane neobsazeno, závěrečný podnik Playoffs odehraje 29 hráčů.

Leaderboard

Odkazy:   East Lake GC   Hřiště na satelitní mapě    Stránky turnaje   Loňské zpravodajství

Sestřih loňského finálového kola

Nejlepší údery loňského Tour Championship