Hlavní obsah

Erdogan: Krym se musí vrátit Ukrajině

Turecko podporuje územní celistvost Ukrajiny a odmítá nezákonnou anexi Krymu, prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle jeho slov je konec ruské okupace Krymu de facto požadavkem mezinárodního práva a základním prvkem globální bezpečnosti a stability.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Návrat Krymu Ukrajině, jejíž je nedílnou součástí, je v podstatě požadavkem mezinárodního práva,“ uvedl Erdogan ve videoposelství na úterním summitu Druhé Krymské platformy.

Turecký prezident prohlásil, že Ankara bude nadále podporovat Krymskou platformu, jejímž cílem je vyřešit krymskou otázku mírovými prostředky.

„Turecko neuznává anexi Krymu a od prvního dne otevřeně prohlašuje, že tento krok je nelegitimní a nezákonný. Jde o principiální postoj, který má nejen právní, ale i morální základy,“ řekl Erdogan.

Podle něj je ochrana územní celistvosti, suverenity a politické jednoty Ukrajiny „kritická“ nejen pro regionální, ale i pro globální bezpečnost a stabilitu.

Jednou z priorit je podle Erdogana „zajištění bezpečnosti a blaha krymských Tatarů“. Turecko bude podle Erdogana pokračovat ve své zprostředkovatelské roli mezi Ruskem a Ukrajinou, aby pomohlo zajistit mír v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám