Hlavní obsah

Přechod od plynu k tepelnému čerpadlu nemusí být vždy snadný. Při výběru buďte velmi pečliví

Kvůli zvyšujícím se cenám plynu začala spousta lidí přemýšlet o přechodu na jiný zdroj tepla. Jednou z nejčastěji uvažovaných možností je tepelné čerpadlo. Jeho nákup je ovšem třeba důkladně zvážit a promyslet a rozhodně nic neuspěchat. V některých případech lze kotel nahradit jen opravdu silnými čerpadly podávajícími ten nejlepší výkon. Pozor si také dejte na tzv. „převlečené“ klimatizace.

Foto: Daikin

Tepelné čerpadlo vzduch/voda Altherma 3 H HT dodává vodu o teplotě 70 °C i při venkovní teplotě -15 °C. Čerpadlo tak dokáže nahradit tradiční kotel a umožňuje připojení na stávající topné rozvody bez nutnosti jakýchkoliv dalších změn vytápěcího systému.

Článek

O tepelná čerpadla je v současnosti nebývalý zájem. Potvrzuje to i zkušenost Dominika Ondrůška ze společnosti Solution Energy: „Obrací se na nás desítky klientů každý den s prosbou o konzultaci jejich energetické situace.“ Svým klientům nabízí jako náhradu za zemní plyn tepelné čerpadlo.

Předností kvalitního čerpadla je tichý, hospodárný, téměř bezpracný a také ekologický chod. Ke svému provozu sice využívá elektřinu, ale s kvalitním zařízením to téměř nepocítíte. Navíc oproti plynu je výhodou tepelných čerpadel i to, že u elektřiny je jistá její stálá dostupnost. Ohledně plynu v současné situaci nikdo neví s určitostí, jak budou jeho dodávky zajištěny příští rok, doplňuje Jakub Tykal ze společnosti Acond.

Tepelné čerpadlo vybírejte domu na míru

Tipy a trendy

Kdy lze kotel čerpadlem nahradit

Při plánování náhrady plynového kotle tepelným čerpadlem je ovšem potřeba vědět, že ne ve všech případech to lze. Pokud je domácnost vytápěna podlahovým topením, do nějž se voda ohřívá na 40 °C, nemusí být náhrada problém.

V případě, že je domácnost vytápěna radiátory a kotel vodu do topné soustavy ohřívá na 70 °C, je třeba volit opravdu pečlivě typ čerpadla, protože většina běžně prodávaných modelů na tuto teplotu vodu v soustavě ohřát nedokáže. Tam, kde kotel musí vytápět vodu v soustavě na 90 °C, bude patrně třeba hledat jiné řešení.

Foto: Acond

Tepelné čerpadlo PRO R dokáže ohřát vodu v soustavě až na 70 °C i při venkovní teplotě -15 °C, bez bivalence.

V případě zjišťování, na jakou nejvyšší teplotu čerpadlo vodu ohřeje, se přitom nelze spokojit pouze s údajem v podobě samotné teploty (například 60 °C). Je třeba se pídit dále:

1. Výrobce musí garantovat, že této teploty dosáhne čerpadlo jen pomocí kompresu bez toho, aby si pomáhalo vestavěnou tepelnou spirálou, protože v takovém případě by majitel topil elektřinou, a nikoli čerpadlem.

2. Je třeba si ověřit, do jaké minimální venkovní teploty je čerpadlo požadovaného výkonu schopné. Tuto informaci udává tzv. bivalentní bod.

Víte, co je bod bivalence?

Bivalentní bod je venkovní teplota, při které čerpadlo musí už použít záložní (bivalentní) zdroj energie, tedy elektrickou spirálu, aby doplnilo chybějící teplo k dosažení potřebného výkonu. V ČR je za dostačující bivalentní bod považováno -5 °C, ve skutečnosti je ale mnohem rozumnější počítat s teplotami -7 °C až -10 °C, které u nás nejsou, byť krátkodobě, ničím výjimečným. Je zřejmé, že čerpadlo s bodem bivalence 0 °C bude sice levnější, ale velkou část zimy bude využívat bivalentní zdroj, který čerpá energii přímo ze sítě, a tím provoz čerpadla nepřehlédnutelně prodražuje.

Pozor na převlečené klimatizace

Tím, že jsou prodejci a výrobci čerpadel zavaleni nebývale velkou poptávkou, jsou jejich dodací lhůty v porovnání s minulými léty obvykle delší. To by ale spotřebitele nemělo odradit a měl by si pečlivě v klidu vybrat kvalitní čerpadlo a třeba i na ně déle počkat, než kupovat jakékoli a za jakoukoli cenu.

Nákup čerpadla vždy představuje velkou investici a špatný výběr by se mohl do budoucna nepříjemně promítnout v podobě vysokých nákladů na provoz, případně i poruchovosti.

Tepelné čerpadlo není jen záležitost pro novostavby, uplatní se i ve starších domech

Tipy a trendy

Velké poptávky po čerpadlech využívají i nepoctiví prodejci. Mnoho výrobců například používá jako základ tepelného čerpadla venkovní jednotku z klimatizace. Ta totiž pracuje na stejném principu, jedná se vlastně o tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch. Zároveň je ale velmi levná, což výrobcům umožňuje snížit prodejní cenu takovýchto čerpadel. Problémem ale je to, že v klimatizaci se používá jiné chladivo a jiné komponenty, takže takto vyrobené čerpadlo zpravidla nedosahuje patřičné kvality, varuje Tykal. Při nízkých teplotách pak tzv. „převlečená“ klimatizace rapidně ztrácí účinnost, což má za následek také vyšší účet za elektřinu.

Jak ji poznat

V první řadě se zaměřte na vzhled. Pokud domnělé čerpadlo vypadá a hučí jako klimatizace, pak to také pravděpodobně původně klimatizace byla. O kvalitě a původu čerpadla mohou napovědět také použité komponenty – především chladivo. Klimatizace využívají nejčastěji chladivo R32. Pokud tedy narazíte na čerpadlo s tímto typem chladiva, je možné, že se jedná o přestavěnou klimatizaci.

Podle čeho se orientovat při výběru čerpadla

Při výběru čerpadla si kromě již zmiňovaného výkonu hlídejme energetický štítek, který by měl nést třídu A+++/A+++, a typ kompresoru, který by měl být ideálně scrollový, jenž pracuje nepřetržitě, a nikoli nárazově, takže se méně opotřebovává a podává rovnoměrný výkon.

Důležitý je také údaj o použitém chladivu, kterým by měl být propan R290, a velmi důležitá je rovněž hlučnost čerpadla. Ta by se měla pohybovat do 50 dB.

V závěru je dobré se zeptat na následný servis, kolik stojí a jak je řešen. Někteří čeští výrobci mají například možnost provoz svých čerpadel neustále monitorovat na dálku, a mnoha problémům tak předejít a klientům tak ušetřit nemalé peníze.

Foto: Solution Energy

Tepelné čerpadlo patří k nejčastěji zvažovaným variantám náhrady plynového kotle.

Obecně právě výběr vhodného dodavatele ušetří spotřebiteli obrovskou spoustu starostí a zklamání do budoucna. „Lidem bych doporučil využít buď spolehlivého a ověřeného lokálního dodavatele (na toto pozor, neboť vzniká mnoho nových malých firem, které mají pochybné základy a struktury, nemají odborné vedení či potřebné zkušenosti nebo certifikáty, často se ani nedokážou dostat kvůli nedostatku na trhu ke kvalitním komponentům), nebo silnou firmu s celostátním zastoupením,“ radí Dominik Ondrůšek.

Vybíraná firma dle jeho přesvědčení má mít v každém kraji instalační a servisní týmy techniků tak, aby byly klientovi včas nablízku, kdykoli to bude zapotřebí, tedy i v zimě o svátcích, kdy je výpadek čerpadla obzvláště nepříjemný.

Příliš hlučné tepelné čerpadlo

Nemoci nemovitostí

Pro koho je vhodné tepelné čerpadlo?

Komerční články

Reklama

Výběr článků

Načítám