Barum-Czech-Rally-Zlin

Vrchol domácí rallyové sezony opět se silnou účastí vozů Škoda, které při Barum Czech Rally Zlín potěší desetitisíce fanoušků

Autor: Josef Pelikán - Zdroj a foto: Škoda - 24. 8. 2022


Jedenapadesátý ročník Barum Czech Rally Zlín se koná tradičně na sklonku prázdnin v termínu 26. – 28. srpna 2022. Barumku každoročně sledují ve Zlínském kraji desetitisíce fanoušků, což ji řadí k nejnavštěvovanějším sportovním podnikům na území České republiky. Také v letošním roce se očekává kvalitní podívaná, soutěž je totiž kromě SONAX Mistrovství ČR zařazena i do mistrovství Evropy. Na start se postaví 115 posádek, mezi nimiž nechybí čtyři dealerské týmy s podporou Škoda Auto Česká republika.

Letošní ročník populární zlínské soutěže bude v mnohém jiný. Evropského šampionátu se ujal nový promotér a výsledkem je řada změn, jimž se organizátoři museli přizpůsobit. Mimo jiné to znamená, že startovní pole se člení na dvě skupiny, z nichž ta „evropská“ má prioritu. Posádky, které nesplňují požadavky promotéra, pojedou v zadní části startovního pole. To se týká i dvojice týmu ACA Škoda Vančík Motorsport Dominik Stříteský/Jiří Hovorka, která používá jiné než pro ME schválené pneumatiky. Obdržela proto startovní číslo 46 a může bodovat výhradně do domácího šampionátu. Ostatní dealerské týmy se přihlásily i do ME a odstartují s výrazně nižšími čísly – Jan Kopecký pojede se čtyřkou, Filip Mareš má startovní číslo 12 a Adamu Březíkovi byla přidělena čtrnáctka.

Vozy Škoda jsou velmi oblíbené nejen v českém prostředí, ale sází na ně i řada špičkových evropských jezdců. Z nich se do Zlína chystá například vedoucí muž ME Efren Llarena či Simone Tempestini, Javier Pardo, Alberto Battistolli, Simone Campedelli a mnozí další. Ve startovní listině 51. Barum Czech Rally Zlín je česká značka s celkem 32 exempláři zdaleka nejpočetněji zastoupenou.

Centrum soutěže bude soustředěno do krajského města Zlín. Startu předchází technická přejímka konaná ve čtvrtek 25. srpna v odpoledních hodinách v Otrokovicích. V pátek 26. srpna proběhne v dopoledních hodinách v blízkosti servisní zóny kvalifikace a testovací RZ Žlutava na úseku z Otrokovic do Bělova, slavnostní start se uskuteční od 16 hodin na náměstí před zlínskou radnicí. Samotná rally odstartuje večerní diváckou speciálkou v ulicích Zlína, po které následují dvě etapy. Celá soutěž měří 624,21 km a obsahuje 13 rychlostních zkoušek v úhrnné délce 202,51 km na sedmi úsecích s asfaltovým povrchem. První vůz se objeví na trati páteční speciálky ve 20:45 hodin, poté posádky odevzdají soutěžní vozy do uzavřeného parkoviště pod Obchodním domem ve Zlíně. První etapa startuje ze stejného místa v sobotu 27. srpna v 8:03 hodin a na posádky čekají 2 průjezdy trojicí rychlostních zkoušek v pořadí Březová (12,73 km), Držková (24,32 km) a Semetín (11,51 km). Druhá etapa odstartuje v neděli 28. srpna pod zlínským Velkým kinem v 7:34 hodin a opět obsahuje 3 měřené úseky Bunč (15,20 km), Maják (13,20 km) a Pindula (19,54 km), které se pojedou dvakrát. Na cílové rampě před zlínskou radnicí se vítěz objeví krátce po 17. hodině.

Nový závoďák Škoda Fabia RS Rally2 představen. Chce navázat na úspěchy předchůdce

Již tradiční součástí doprovodného programu se stane Škoda Rally Park na zlínském náměstí Míru. Pozornost návštěvníků jistě upoutá maketa nového soutěžního speciálu Škoda Fabia RS Rally2, stejně jako show car Škoda Afriq vytvořený studenty mladoboleslavského učiliště. Vystaveny budou i sériově vyráběné vozy Škoda, mezi nimi elektrický Enyaq Coupé RS iV s originálním příslušenstvím. Dospělí i děti si mohou zazávodit na rallysimulátorech Škoda SimRide, případně s RC modely na improvizované dráze. Pro méně soutěživé povahy bude k dispozici relax zóna s občerstvením a Škoda kavárnou. Nejmenší návštěvníky pak jistě zaujme dětský koutek s malováním na obličej. Celý Škoda Rally Park bude ozvučen a vybaven velkoplošnou obrazovkou s průběžnými výsledky rally. Otevřeno má v pátek od 15 do 20 hodin, v sobotu od 11 do 19 hodin a v neděli od 14 do 19 hodin.

Zajímavosti z dealerských týmů Škoda

  • Jan Kopecký z Agrotec Škoda Rally Teamu se v rámci kondiční přípravy na Barumku vrátil ke svému oblíbenému sportu z dětství. Společně s manželkou Ivetou pravidelně vyráží na kolečkové brusle. Průběžně vedoucí muž mistrovství ČR nejraději jezdí na stezce podél řeky Divoká Orlice v domovském Kostelci nad Orlicí.
  • Filip Mareš jde v rámci fyzické přípravy na vrchol české rallyové sezony až na limit. Pilot Laureta Auto Škoda Teamu přijal náročnou výzvu v podobě společných tréninků s cyklisty české profesionální stáje ATT Investments Pro Cycling Team. Průběžně druhý muž domácího šampionátu tak na silničním kole ujede i více než 200 km denně.
  • Dominik Stříteský i v horkých letních dnech pracuje na přípravě mladých talentů pro motoristický sport. Pilot stáje ACA Škoda Vančík Motorsport pomáhá s rozvojem kariéry jako osobní trenér vedle mnoha dalších i Patriku Mahďákovi z Fryštáku. Osmiletý pilot kartingového týmu Mahďák Racing exceloval v rakouském Brucku, kde i díky jeho radám vyhrál třídu Easy 60.
  • Nejlepší přípravou na Barum Rally je ostrý závod. Této pravdy se držel Adam Březík, když se o druhém srpnovém víkendu zúčastnil Rallysprintu Fulnek-Odry. Ba co víc, reprezentant zlínského Samohýl Škoda Teamu ho vyhrál s náskokem více než půl minuty před zkušeným Vojtěchem Štajfem a ambiciózním Erikem Caisem.

Průběžné pořadí mistrovství ČR 2022:

  1. Jan Kopecký/Jan Hloušek (Agrotec Škoda Rally Team/Škoda Fabia Rally2 evo) 291 b.
  2. Filip Mareš/Radovan Bucha (Laureta Auto Škoda Team/Škoda Fabia Rally2 evo) 204 b.
  3. Dominik Stříteský/Jiří Hovorka (ACA Škoda Vančík Motorsport/Škoda Fabia Rally2) 168 b.
  4. Adam Březík/Ondřej Krajča (Samohýl Škoda Team/Škoda Fabia Rally2) 108 b.
  5. Karel Trojan/Zdeněk Jůrka (Korno Motorsport/Škoda Fabia Rally2) 92 b.
  6. Martin Vlček/Alexandra Skripová (Kowax 2Brally/Hyundai i20 R5) 84 b.
  7. Věroslav Cvrček/Ondřej Šálek (Kontakt Škoda Team/Škoda Fabia Rally2 evo) 49 b.
  8. Ondřej Šimek/Vítězslav Baďura (Shivamotoshop KTM/Ford Fiesta R5) 46 b.
  9. Petr Semerád/Danny Persein (Topp-Cars Rally Team/Škoda Fabia Rally2 evo) 44 b.
  10. Aleš Jirásek/Petr Machů (Praga-Automotive s.r.o./Škoda Fabia Rally2) 41 b.
Štítky: , , , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru