Restaurátoři odkryli v chomutovské kapli fresky kostlivců ze 17. století

  16:08
Při restaurování nástěnných maleb v kapli chomutovského kostela sv. Ignáce narazili odborníci na unikátní fresky. V okenních nikách a dveřních portálech objevili malby zobrazující téma tance smrti. Výjev ze 17. století je v Čechách ojedinělý.

„Věčnost je pouze pro ty, kteří jsou bez hříchu,“ čte překlad jednoho z nápisu chomutovský historik a městský architekt Jaroslav Pachner. Napsaný je nad vchodem do kostelní kaple Božího hrobu. Po stranách jsou zobrazeni dva kostlivci v životní velikosti.

Malba je značně poškozená četnými záseky z pozdější doby, které měly stabilizovat novou vrstvu omítky. Podle restaurátora Jaroslava Jelínka je ale její obnova možná.

„To se dá opravit. Samotná malba je čitelná a dá se na ni navázat. Jsme schopni ji zrekonstruovat,“ řekl. Poznamenal, že malba je vytvořena technikou secco, tedy na suchou omítku.

Podle restaurátora jde na české poměry o unikátní nález. „Motiv kostlivců se v baroku příliš nepoužíval. Navíc jeden například drží váhy, další hodinky, což jsou moderní prvky té doby,“ zmínil některé zajímavosti Jaroslav Jelínek s tím, že se jejich autor zřejmě inspiroval ve Španělsku. Právě odtud pocházeli zakladatelé jezuitského řádu.

Kostel sv. Ignáce

Kostel sv. Ignáce z Loyoly
v Chomutově byl postavený v areálu jezuitské koleje
v letech 1663 – 1671. Jezuitský areál byl postaven dříve, jeho výstavba začala už v roce 1590. Poslední opravy v kostele probíhaly v letech 1998 - 2000. Kaple Božího hrobu ale zůstala nedotčená a sloužila jako sklad.

V dalších části kaple pak restaurátoři odkryli nástěnné malby z 18. století. Výjev zobrazuje iluzivní oltář, mraky a různou architekturu.

S pracemi v kapli začali restaurátoři letos. Původně měli zafixovat malby z 19. století, které opadávaly a hrozilo tak jejich nenávratné zničení. Ty zobrazují krajinu Palestiny.

Když se restaurátoři pustili do práce, začaly se jim ukazovat ještě starší malby, které jsou mnohem cennější.

Restaurátoři se vrátí do kaple na začátku září. Pracovat tam budou ještě zhruba 2,5 roku.