Čeští basketbalisté ztratili nadějně rozehraný zápas s Francií v kvalifikaci o mistrovství světa

Čeští basketbalisté podlehli na startu druhé fáze kvalifikace mistrovství světa v Paříži favorizované domácí Francii 60:95, třebaže první poločas vyhráli. Po sérii tří vítězství na konci předchozí skupiny si připsali čtvrtou porážku ze sedmi utkání. Další duel čeká svěřence trenéra Ronena Ginzburga v sobotu od 18.15 v Chomutově proti Maďarsku a bude zároveň generálkou na mistrovství Evropy.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští basketbalisté

Čeští basketbalisté | Foto: Václav Mudra | Zdroj: Česká basketbalová federace

Výhru Francouzů řídili shodně 16 body Timothé Luwawu-Cabarrot a Guerschon Yabusele. Na české straně byl nejlepším střelcem se 14 body kapitán Vojtěch Hruban.

Češi nastoupili bez zraněných rozehrávačů Tomáše Satoranského a Víta Krejčího i nemocného Jaromíra Bohačíka. Francie představila čtyři hráče z NBA - Rudyho Goberta, který po sezoně přestoupil z Utahu do Minnesoty, Evana Fourniera z New York Knicks, Luwawua-Cabarrota z Atlanty a Théa Maledona z Oklahomy.

Z Veselého je lídr reprezentace v kvalifikaci na mistrovství světa. V pařížské hale už hrál

Číst článek

Duelu předcházel rozlučkový ceremoniál s bývalým kapitánem francouzské reprezentace Borisem Diawem. Vstup vyšel českému týmu. Na úvodní koš kapitána Hrubana sice odpověděl Luwawu-Cabarrot, ale šňůrou 8:0 orámovanou trojkami Hrubana a také pětibodového Ondřeje Balvína šel Ginzburgův tým do vedení 10:2.

Francouzi pak zahájili obrat, Balvín sice ještě upravil na 12:5, ale devítibodová šňůra dostala poprvé do náskoku domácí tým. Potom však předvedli dokonce sérii 12 bodů Češi a vedli 26:16.

Na startu druhé čtvrtiny zajistil českému týmu náskok 11 bodů Balvín, na 35:24 pak zvýšil po Hrubanově přihrávce efektně zakončeným protiútokem Tomáš Kyzlink. Jan Veselý posunul vzápětí největší český náskok v zápase dokonce na 12 bodů.

Další pasáž ale ovládli Francouzi 13:2 a snížili na 38:39. Táhl je s 12 body Yabusele a pod košem se začala prosazovat domácí hvězda Gobert. Vedení 42:38 do pauzy zajistil Ginzburgovu výběru trojkou Hruban, který v poločase vládl se 14 body střelcům.

Raketový nástup Francouzů

Start druhého poločasu se opozdil téměř o 20 minut kvůli problémům s košem a nástup pak vyšel Francouzům díky smečím Yabuseleho a Goberta. Proměněnými dvěma šestkami pak dostal Francii teprve potřetí v utkání do vedení opět Yabusele a po další Gobertově smeči už náskok favorita narůstal.

Až po téměř třech minutách po poločase se prosadil Balvín, ale trojka Thomase Heurtela a koše Fourniera, Goberta, Vincenta Poiriera a Luwawua-Cabarrota zajistily domácím náskok 56:44.

Češi se nemohli prosadit v ofenzivě i kvůli blokům Goberta a Terryho Tarpeye, který předvedl hned dva za sebou. Francouzi třetí čtvrtinu zcela ovládli. Dali 28 bodů a Češi do koše, který způsobil po poločase prodlevu, jen osm.

Ve zbytku utkání navyšovali domácí v zaplněné Accor Areně rozdíl. Vyšplhal až na 35 bodů a Francouzi měli hned pět střelců s dvouciferným počtem bodů - vedle Luwawua-Cabarrota a Yabuseleho také Goberta (14), Elieho Okoba a Poiriera (oba 10).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme