Vyšetřovatelé vydali zprávu o masakru v syrské Daraji, zahynulo při něm 700 lidí

foto Ilustrační foto - Syrští vojáci v městě Darája. K evakuaci města na předměstí Damašku dochází na základě dohody mezi syrskou opozicí a režimem prezidenta Bašára Asada.

Damašek - Vyšetřovatelé dnes vydali první ucelenou a podrobnou zprávu o masakru v syrském městě Daraja před deseti lety. Podle listu The Guardian doufají, že informace využijí agentury OSN k usvědčení a dopadení viníků. Syrské jednotky v tomto městě poblíž Damašku v srpnu roku 2012 zabily na 700 lidí a jejich operace je označovaná za jeden z největších masakrů syrské občanské války.

Na detailní zprávě obsahující četná svědectví se podíleli vyšetřovatelé ze Sýrie, lidé syrského původu a organizace zvaná Syrsko-britské sdružení (SBC).

Vojáci ve dnech 24. až 26. srpna 2012 chodili dům od domu a vraždili nebo zatýkali muže, ženy i děti. Vláda prezidenta Bašára Asada akci označila za protiteroristickou operaci. Ve světě se o ní mnoho neví, zprávy o ní se objevily v dokumentu OSN o Sýrii z roku 2013. Konstatuje se v něm, že vojáci spáchali válečné zločiny a že je třeba dále vyšetřovat.

"Armáda tam zasahovala už předtím, střílela na demonstranty. Toto ale byla první událost, která vedla k dalším cíleným kampaním proti městu, dalším masakrům, obléhání a bombardování," řekla právnička Jasmína Nahlávíová, která je odbornicí na mezinárodní právo.

Podle svědků už několik dní před masakrem vojáci ve městě stříleli na lidi a zabíjeli nebo zranili civilisty. Zintenzivnilo se také bombardování. Scény v nemocnicích, kam přiváželi raněné, připomínaly podle jednoho svědectví "soudný den".

"Všichni hledali své blízké, aby je ošetřili. Lidi pobíhali a snažili se schovat. Mnoho jich dorazilo do nemocnice a dožadovali se, aby lékaři ošetřili jejich blízkého, nebo hledali příbuzné," uvedl svědek.

Podle zprávy byli vyšetřovatelé schopni identifikovat podle insignií na uniformách a podle zbraní některé vojáky a členy íránských milicí nebo libanonského hnutí Hizballáh, tedy spojenců Damašku, kteří se na masakru podíleli.

Zpráva rovněž obsahuje informaci o dezinformační kampani, kterou po zabíjení šířila syrská státní média. Televizní reportéři například nutili těžce raněné, aby potvrdili oficiální verzi, podle níž byli za zabíjení odpovědní povstalci. "Snaha zamlžit fakta byla horší než sám masakr," řekl jeden z vyšetřovatelů Ahmada Saíd z Daraje.

The Guardian uvádí, že v Německu byl sice při nedávném procesu usvědčen bývalý syrský voják ze zločinů proti lidskosti, ale pokusy dostat Sýrii prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN před mezinárodní soud zablokovaly Rusko a Čína.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď