Fenomenální úspěch! A další posily? Teď nastal čas spíš prodat než koupit, říká Pivarník o tažení Plzně

Fenomenální úspěch! A další posily? Teď nastal čas spíš prodat než koupit, říká Pivarník o tažení Plzně
ROZHOVOR

Nikdo jim nevěřil, oni ale zase vytřeli všem zrak. Za posledních jedenáct let už počtvrté rozrazili brány Ligy mistrů, teď shrábnou pohádkové miliony. Řeč je o fotbalistech Plzně, kteří postupem přes Karabach splnili sny mnoha lidem. A rozjásali i svého bývalého trenéra Romana Pivarníka, jenž pohovořil v rozhovoru pro eFotbal.

Co říkáte na to, že se Plzeň znovu dostala do Ligy mistrů?
Je to fenomenální úspěch. Plzeň není žádné obří město, posledních deset nebo dvanáct let ale dělá fotbal na vážně skvělé úrovni. Naposledy postoupila do Ligy mistrů přímo, teď se tak stalo přes tři předkola. O to je to cennější. Fantastický úspěch pro celý český fotbal.

Přitom Plzni nikdo nevěřil, že by vůbec mohla dojít k titulu. V čem se bere tak velká síla mužstva?
Je hodně zajímavé, že i když před pár lety prošlo mužstvo generační výměnou, tým se nahoře dokázal udržet dál. Jeden rok tam byl sice trochu slabší, pak se ale kluci dokázali nakopnout. Už to je něco mimořádného. Áda Šádek vytvořil další skvělý kádr, k němu přivedl výborného trenéra Míšu Bílka. Vytvořila se parta, jež táhne za jeden provaz, to je z Viktorky jasně cítit. Ten tým má obrovskou vůli. Ale je tam i nesporná kvalita.

Přitom odveta s Karabachem se nevyvíjela vůbec dobře. Plzeň jako první inkasovala, navíc si dlouho nevytvářela takřka žádné šance. Věřil jste, že to zvládne ještě otočit?
Hrozně jsem si přál, aby to zvládla. A fakt kvituji to, že už není nijak zvýhodněn gól vstřelený venku, což Plzni hrozně pomohlo. Míša Bílek dobře věděl, že i když do vedení šel na konci první půle Karabach, tak to není žádný důvod k tomu začít nějak bláznit. Pořád stačilo vyrovnat a byli by hned zpátky. Tak se i stalo, brankář Karabachu udělal šílenou chybu. To však nemění nic na tom, že Viktorka zvládla závěr skvěle.

Vyrovnávací gól vstřelil Jan Kopic. Tahoun, který prý hraje mnohem svědomitěji než dřív. Můžete to potvrdit?
Určitě. Směrem dopředu byl kvalitní vždycky, o tom žádná. Dozadu se vracel taky, ale často až na poslední chvíli. Teď je trochu jiným hráčem než dřív, své povinnosti si na sto procent plní i v defenzivě. Ale není to jen o něm. Celé mužstvo hraje neskutečně poctivě. V tom vidím vůbec největší sílu týmu. Právě Honza to jen dokazuje.

Bylo klíčové, že Plzeň ani po inkasované brance neotevřela hru jako Ferencváros, který na to pak zle doplatil?
Přesně tak. Trochu jsem se bál, aby se Plzni nestalo něco podobného. Ale dobře to dopadlo. I když totiž prohráváte 0:1, musíte být pořád maximálně obezřetní, protože ztrácet o dva góly, to se pak strašně špatně otáčí. Když ještě za mě hrála Plzeň s Ludogorcem, první zápas jsme prohráli 0:2. Pak byla odveta a v ní jsme velmi brzy inkasovali, což už byl fakt velký problém. Najednou jsme totiž museli dát hned čtyři góly, což proti takovému soupeři je fakt dost složité. I proto říkám, že jsem jenom rád, že gól vstřelený na hřišti soupeře už nemá takovou váhu, co dřív. Ostatně i díky tomu je teď Plzeň tam, kde je.

Co říkáte na výkony gólmana Jindřicha Staňka? Dostala by se Viktoria do Champions League i bez něj?
Těžko říct. Plzeň těží z týmového výkonu, který je na vážně skvělé úrovni. Je ale pravda, že zrovna Staněk nade všemi ční. Zvlášť v předkolech evropských pohárů potřebujete oporu v bráně více než kdy jindy. A on oporou je. Jeho forma je famózní, nic jiného se k tomu říci nedá.

Už teď si Plzeň vydělala částku kolem 450 milionů. Čekáte, že přijdou ještě další posily?
Neřekl bych. Ten kádr je hodně silný i tak. V Champions League budou ještě mnohem kvalitnější celky, ale tak to prostě je. S tím ani sebelepší posila nic nenadělá. Mezi nejlepší dva týmy skupiny je téměř nemožné se dostat, ať už Plzeň dostane kohokoli. Bude se tak soustředit na boj o třetí místo, už teď má ale splněno. Proto si myslím, že spíš někoho prodá. Tedy pokud přijde nějaká fakt skvělá nabídka. Třeba na Lukáše Kalvacha, který hraje vážně skvěle. Podle mě teď zkrátka nastal čas spíš prodat než koupit. Ale to je jen můj názor.