Odveta za MS neklapla. Dvacítka na severu těsně padla se Švédy

Foto: Karel Švec, Český hokej

25. srpna 2022, 16:57

Martin Voltr

Těsnou porážkou vstoupili do turnaje čtyř zemí ve finském Rovaniemi hokejisté české dvacítky. Hektický duel sice orámovali dvěma páry branek, ale mezitím pětkrát inkasovali a před silným soupeřem se museli sklonit.

Bitva obou soků se vlastně opakovala po pěti dnech, tentokrát ale neměla takový punc důležitosti jako na mistrovství světa v Edmontonu. A na obou stranách stáli úplně jiní hráči. Švédové přivezli do Rovaniemi třináct draftovaných mladíků, oproti tomu Češi jen dva.

Český tým se však role outsidera nezalekl a do páté minuty se ujal dvoubrankového vedení! Hned v úvodu dostal přesilovku a když Michal Ramik zkusil štěstí z téměř nulového úhlu, procedil puk přes brankáře. Švédům přitom chytal Hugo Hävelid, nejlepší gólman jarního MS osmnáctek a hrdina zlatého tažení Tre Kronor.

Ten následně inkasoval dokonce ve vlastní přesilovce: Šimon Marha vybojoval kotouč pro dodatečně nominovaného Robina Sapouška, jenž v jasné pozici nezaváhal.

Švédové však nezůstali opaření dlouho. Nasadili pořádně ostré tempo a do konce první třetiny zaslouženě vyrovnali. Mladoboleslavského brankáře Marka Stuchlíka překonali v ponechané výhodě Johansson a v úniku po křídle Carlsson. Mezi obě trefy přitom mohl vklínit třetí český gól Lukáš Pajer, jemuž ale nevyšla kličkovaná při trestném střílení.

Obří šance na startu druhé části zase litoval Ivo Sedláček, neboť favorita poslal do vedení ve 29. minutě dorážející Bystedt.

Směr hry potom z drtivé části určovaly přesilovky – proti těm švédským si Stuchlík vedl znamenitě, a to přitom nastoupil do reprezentační branky teprve potřetí v kariéře. Paradoxně však kapituloval rovněž ve vlastní přesilovce. Jeho spoluhráči si v rozehrávce zahrávali s ohněm a nakonec je pořádně spálili napadající Bystedt se zakončujícím Carlssonem.

Ještě víc oddálil české naděje po sedmi minutách třetí třetiny kiks Půčka, jenž dopřál pátou švédskou radost Hofbauerovi. Zdálo se, že tím Seveřané zápas definitivně zlomili, neboť hru jasně kontrolovali.

Elitní česká formace ale ještě zařídila vzepětí. Ivo Sedláček totiž připravil pro spoluhráče dvě trefy! Nejdřív se do jeho nahrávky parádně opřel Lukáš Pajer a 125 sekund před sirénou zakončil velmi šťastný vstup do pásma další hradecký forvard Petr Moravec.

Reprezentace hned odvolala brankáře, ale na vyrovnání už nedosáhla. 

Nejlepším hráčem českého výběru byl vyhlášen Robin Sapoušek. Svěřenci Jiřího Kalouse zabojují o první body v pátek proti domácímu Finsku, k úspěchu budou potřebovat především omezit velké chyby pod tlakem vyspělejšího rivala.

ŠVÉDSKO – ČESKO 5:4 (2:2, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 7. Johansson (Wagner), 19. Carlsson (Salomonsson), 29. Bystedt (O. Pettersson, Carlsson), 39. Carlsson (Bystedt), 48. Hofbauer – 2. Ramik (Sapoušek, Böhm), 5. Sapoušek (Marha), 55. Pajer (Sedláček), 58. P. Moravec (Sedláček, Jasečko).
Rozhodčí: Alardt, Kova – Thomann, Suorsa.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:1.
Střely na branku: 39:19 (10:4, 15:7, 14:8).
Diváci: 274.
Nejlepší hráči: Leo Carlsson – Robin Sapoušek.
Švédsko: H. Hävelid – Salomonsson, Odelius, M. Hävelid, E. Pettersson, Sjöholm, Asplund, Johansson – Forsell, Dower Nilsson, Persson – O. Pettersson, Bystedt, Carlsson – Robertsson, Hasa, Jellvik – Rudslätt, Wagner, Hofbauer. Trenér: Jonsson.
Česko: Stuchlík – Křepelka, Šedivý, Jasečko, Böhm, Machů, Alscher, Pinkas – Sedláček, P. Moravec, Pajer – Ramik, Gajda, Marcel – Krejsa, Půček, Remeš – Sapoušek, Marha, Bareš. Trenér: Kalous.

Finsko – Slovensko 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 4. Nyman (Rönni, Juusola), 20. Ruusunen (Päivärinta, Matikka), 26. Rönni (Juusola, Nyman), 33. Miettinen (Huuhtanen), 47. Päivärinta (Suomi, Matikka), 60. Nyman (Matikka, Juusola).

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 1 1 0 0 0 6:0 3
2. Švédsko 1 1 0 0 0 5:4 3
3. Česko 1 0 0 0 1 4:5 0
4. Slovensko 1 0 0 0 1 0:6 0

Další program turnaje čtyř v Rovaniemi

Pátek 26. srpna:
14:30 Slovensko – Švédsko
18:00 Finsko – Česko

Sobota 27. srpna:
13:30 Česko – Slovensko
17:00 Finsko – Švédsko

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz