Hlavní obsah

Kdo by miloval děti z „laboratorního chovu“? Poláci se pohádali o učebnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr školství a vědy Przemysław Czarnek (vpravo) prosadil nový předmět.

Konzervativci a katolické kruhy ji vítají, opozice a liberálové mluví o indoktrinaci a darebáctví. Řeč je o nové polské učebnici Dějiny a současnost 1945–1979.

Článek

Předmět se pod zkratkou HiT (Historia i Teraźniejszość) začne v prvních ročnících polských středních škol poprvé vyučovat od letošního září.

Na obálce má učebnice mimo jiné Margaret Thatcherovou, jaderný hřib nebo papeže Jana Pavla II. Obsahuje fakta od konce války až do doby před vyhlášením výjimečného stavu v Polsku.

„Kultura a rodina v očích Západu“

Kromě dějinných událostí ji ale její autor Wojciech Roszkowski doplnil o vlastní názory na témata, která náctiletí žáci mají během hodin rozebírat. Ty obsahují i přesahy do současnosti a silně politické odkazy.

Největší kontroverze vyvolala v Polsku pasáž týkající se umělého oplodnění, i když termín oplodnění „in vitro“ v textu přímo není. V kapitole „Kultura a rodina v očích Západu“ se píše mimo jiné to, že s vývojem medicíny a „ofenzivou ideologie gender“ přineslo 21. století „další rozklad instituce rodiny“.

V současnosti prosazovaný inkluzivní model rodiny předpokládá vytváření libovolných skupin lidí, někdy i stejného pohlaví, které budou přivádět na svět děti odtržené od přirozeného vztahu mezi mužem a ženou, nejlépe v laboratoři.
Wojciech Roszkowski

Podle autora učebnice vedou „stále rafinovanější metody oddělování sexu od lásky a plodnosti k vnímání sexu jako zábavy a plodnosti jako produkci lidí, dá se říct chovu“.

To vše vede podle Roszkowského k otázce, „kdo bude milovat takovým způsobem vyprodukované děti“.

Nejde ale o jediný podobný názor. Autor učebnice například odsuzuje sexuální revoluci 60. let, které přisuzuje jen sex, drogy, hudbu a špinavé oblečení. Hudbě se ostatně věnuje Roszkowski na více místech, například v pasáži o rockové a metalové hudbě zmiňuje satanismus, nenávistné texty a agresi.

„Sodu“ dostal od autora také rapper Eminem – podle učebnice nastartoval svou kariéru v „hloupých parukách a propagací zvuků zvracení a větrů“. „Překračování hranic studu a manipulací posluchači“ se pak měly dopustit kapely jako Beatles, Pink Floyd, Rolling Stones a další.

Expremiér Tusk v slzách

Na fragment o „dětech ze zkumavky“ upozornil v polovině srpna expremiér a šéf opoziční Občanské platformy Donald Tusk. V emotivním projevu, při kterém se nakonec neubránil slzám, řekl, že v Polsku je možná až 100 tisíc dětí a dospělých počatých umělým oplodněním.

„A ty děti dostanou do ruky učebnici, ve které si přečtou, že jsou děti z chovu, které nikdo nemiluje,“ pronesl Tusk na setkání s voliči v Jaktorówě u Varšavy.

„Nenávistí šílená mysl“ Tuska

Na slova opozičního politika promptně a ostře reagovalo ministerstvo školství.

„Ministr školství a vědy nevymýšlí a nepíše učebnice. Tím se zabývají vydavatelství. V žádné z učebnic k předmětu HiT není žádné tvrzení o dětech počatých metodou in vitro. Jen nemocná a nenávistí šílená mysl může mezi řádky říct něco takového,“ vzkázal úřad na Twitteru Tuskovi.

Učebnici hájil i známý a kontroverzní katolický kněz a mediální magnát Tadeusz Rydzyk. Duchovní z Toruně, který je známý svou podnikatelskou činností a příjmy od státu a otevřenou podporou současné vlády.

„Dostal jsem jeden výtisk. Je to skvělé. Zásobte se. Nejen pro děti. Vlastně bychom to měli mít všichni. Krásně ukázaná nejnovější historie Polska. To, že je dobrá, je vidět na tom, jak se nepolští Poláci rozčilují,“ prohlásil na začátku srpna vlivný kněz.

Vydavatelství Biały Kruk, které učebnici publikovalo, se kritice brání s tím, že došlo k dezinterpretaci, a že v knize pojem „in vitro“ vůbec nezaznívá.

V knize, jíž povolilo ministerstvo školství, jde prý o autorovu vysvětlující doušku a námět k diskusi. Navzdory obhajobě ale vydavatelství kontroverzní pasáž z učebnice odstraní. Samo vydavatelství platí za velmi konzervativní.

Vydalo například biografii exministra obrany Antoniho Macierewicze z vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), jenž je zastáncem teorie o atentátu u Smolenska v roce 2010.

Fotografie Dudy a Kaczyńského

Portál Wirtualna Polska bez skrupulí napsal, že autor Wojciech Roszkowski dostal zadání „přitáhnout mládež na starému katolického konzervatismu“.

Jeho nová učebnice podle kritické recenze serveru Onet mezi řádky obhajuje kontroverzní reformy soudnictví z dílny PiS, kritizuje Evropskou unii, feminismus, gender, „ideologii ekologismu“, sexuální menšiny, interrupce nebo levici. Naopak publikuje velké snímky prezidenta Andreje Dudy a šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského.

Kdo je Wojciech Roszkowski?

Za komunismu Roszkowski sepsal učebnici moderních polských dějin, která vyšla pod pseudonymem v podzemí a hrozilo mu za ni vězení.

Roszkowski platí za uznávaného historika a postavu důležitou hlavně v 80. letech. O desetiletí později se v už demokratickém Polsku podílel na školních dějepisných učebnicích, které jsou brány jako vyvážené.

Později ale Roszkowski vstoupil přímo do politiky a v roce 2004 se stal europoslancem za stranu PiS a později členem čestného výboru prezidentského kandidáta Lecha Kaczyńského. Tehdy se podle liberálního katolického Tygodnika Powszechného stal autor „intelektuálním patronem a rádcem polské pravice“ a radikalizoval se v ultrakatolického konzervativce.

Za ultrakonzervativce v polské vládě platí i ministr školství a vědy Przemysław Czarnek z PiS. Sám politik učebnici hájil před kritikou už na konci června. Tehdy šlo o to, že liberálnímu portálu Onet vadila absence tématu přístupu Poláků k Židům za druhé světové války.

Propagace „pedagogiky hanby“

Ministr nepřímo nazval server a také řadu filmů a děl, mezi nimi například film režisérky Agnieszky Hollandové nebo oscarovou Idu, za „propagátory pedagogiky hanby“ a obvinil je z očerňování Polska.

Kritika učebnice podle Czarnka znamená jen to, že je „učebnice skvělá“.

Tento týden politik bulvárnímu deníku Super Express řekl, že „ne všechno v knize se mu líbí“ a že učitelé nemají povinnost učebnici používat. Na otázku, jaký vztah má k „dětem ze zkumavky“ odvětil, že „je stoupencem milování všech dětí, které jsou na světě“.

Zároveň dodal, že je katolík a věřící a že ví, že metoda „in vitro“ je eticky zpochybňována.

Právě Czarnek s novým předmětem HiT přišel loni na podzim. Cílem je, aby se výuka dějepisu nezastavila u období druhé světové války.

Téma umělého oplodnění nevyvolává v Polsku dohady poprvé. Vládnoucí konzervativci rok po svém nástupu k moci, tedy v roce 2016, omezili státní příspěvek na programy asistované reprodukce, které proto začaly spolufinancovat polská města, kde vládnou politici z liberálnějšího spektra.

Kritika učebnice ale hádkou o „děti ze zkumavky“ nekončí. Tento týden deník Rzeczpospolita napsal o stížnostech na fotografie mrtvých těl, které jsou údajně příliš drastické. Jde například o oběti nacistů pověšené na hácích.

K bojkotu učebnice vyzvali už někteří starostové a primátoři. „Nepoužívejte učebnici HiT od prof. Wojciecha Roszkowského. Obsahuje mnoho diskriminujících, nepravdivých a dokonce hanebných pasáží týkajících se například umělého oplodnění,“ apeloval na pedagogy například primátor Poznaně Jacek Jaśkowiak.

Podobně se vyjádřili i další regionální politici spojení s opozicí. Například starosta města Ustrzyki Dolne si stěžuje, že učebnice pracuje se špatnou mapou Polska, na které jeho městečko dál patří Sovětskému svazu. Součástí Polska se přitom stalo v rámci úpravy hranic v roce 1951.

Doporučované