Účastníci konference ICOM Prague 2022 navštívili muzea Vojenského historického ústavu Praha 

Účastníci konference ICOM Prague 2022 navštívili muzea Vojenského historického ústavu Praha 

25. 08. 2022

Praha a Česká republika hostí v týdnu od 20. do 28. srpna 2022 již 26. Generální konferenci ICOM / International Council of Museums – Mezinárodní rady muzeí. Účastníci této významné akce v oboru muzejnictví navštívili ve čtvrtek 25. srpna také muzea Vojenského historického ústavu Praha: Letecké muzeum Kbely, Vojenské technické muzeum Lešany a především nově zrekonstruovaný komplex budov Armádního muzea Žižkov, který bude pro veřejnost otevřen letos na podzim.

Mezinárodní rada muzeí v současnosti sdružuje téměř 49 000 profesionálů ze 142 zemí a regionů světa, zaštiťuje také 6 nadnárodních aliancí a 32 mezinárodních výborů, které jsou určeny různým muzejním specializacím. Muzejní odborníci probírají na konferenci ICOM Prague 2022 nejrůznější témata, mezi ta stěžejní patří: síla, pozice a možnosti muzeí při budování svobodné, demokratické a vzdělané společnosti; reakce muzeí na výzvy a potřeby 21. století; schopnost vyrovnat se s dopady pandemie COVID-19, společenskými i ekonomickými. Během konference jsou také diskutovány a představeny výsledky hledání nové definice muzea. 

Účastníci konference se ve čtvrtek 25. srpna vydali také na návštěvu některých českých muzeí, zhruba čtyři desítky z nich navštívili v tento den také muzea Vojenského historického ústavu Praha.  

Jako první v pořadí si mohli muzejníci prohlédnout nově zrekonstruovaný komplex budov Armádního muzea Žižkov. Přivítal je ředitel VHÚ, brigádní generál Aleš Knížek, který pak provedl společně s ředitelem Odboru muzeí, plukovníkem Michalem Burianem, hosty v některých prostorách muzea, včetně již dokončovaných expozic. 

Účastníci konferenci si tak mohli prohlédnout například i unikátní prostory tzv. klenotnice, zvláštní místnosti, v níž jsou zbraně a předměty spojené s dobou rakouského císaře Františka Josefa I. Tato část patří pod expozici věnované období 1740-1914. Podívali se rovněž do nejvyššího patra jedné z rekonstruovaných budov, do zdejší kavárny a na její venkovní terasu. Stejně jako tomu bude nepochybně u každého z návštěvníků muzea, i oni ocenili mimořádnost místa, jedinečný výhled na velkou část historického středu Prahy, včetně pohledů na Pražský hrad. 

Muzejníci se poté společně s generálem Knížkem a plukovníkem Burianem přesunuli do Leteckého muzea Kbely, kde si prošli většinu zdejších hangárů, věnovaných historii československého letectví i minulosti aviatiky obecně. Zde mohli ocenit především početnost velkých exponátů, letadel nejrůznějších typů, z nejrůznějších historických období, umístěných navíc v autentických hangárech. 

Po obědě na Komorním Hrádku nad řekou Sázavou se účastníci muzejní návštěvy přesunuli do Vojenského technického muzea Lešany u Týnce nad Sázavou. Lešanské muzeum založené v půlce 90. let 20. století je dnes díky rozsahu svých sbírek a počtu exponátů těžké pozemní vojenské techniky, dělostřeleckého i raketového vojska, vyhledávaným a atraktivním cílem. Také hosté ze zahraničí byli zaujati rozsáhlostí muzejních prostor i unikátností exponátů. Zájem v nich vyvolala především široká sbírka tankové techniky, také její složení kombinující západní stroje s někdejšími sovětskými. V rámci návštěvy viděli muzejníci také ukázku jízdy tří bojových vozidel. Konkrétně dvou československých tanků, Lt-38 a pro Peru určený vývozní tank LTP, a také švédské samohybné dělo s kanónem ráže 105 mm vycházející z typu Lt-38, které bylo vyráběno v období druhé světové války. 

Na závěr návštěvy poděkoval ředitel VHÚ, brigádní generál Aleš Knížek, všem účastníkům návštěvy za zájem, který o muzea VHÚ projevili. „Jsem rád, že jsme vám mohli ukázat naše muzea v celé šíři a komplexnosti, že jste mohli už vidět i Armádní muzeum Žižkov, které bude jistě patřit v oblasti vojenského muzejnictví ke špičce v oboru. Budu velmi rád, když se s vámi opět uvidím v našich muzeích nebo při podobných akcích v zahraničí.“ 

 

International Council of Museums – Mezinárodní rada muzeí 

Mezinárodní rada muzeí je jediná celosvětová muzejní asociace. Poskytuje muzeím a muzejníkům národní, mezinárodní i regionální prostor pro dialog a výměnu etických standardů a inovací. Od založení v roce 1946 je hlavním úkolem ICOM prezentace a ochrana muzeí, kulturního a přírodního dědictví, hmotného i nehmotného, z minulosti i současnosti pro budoucnost. Zároveň akcentuje zásadní roli muzeí v udržitelném rozvoji společnosti, jako jedinečný zdroj informací, inspirace a interpretace. 

 

 

 

Aktuálně



Vojenské písomníctvo medzivojnového Československa a jeho kontrola

Vojenské písomníctvo medzivojnového Československa a jeho kontrola

10. 05. 2024
Napriek známemu výroku, že vojna je príliš dôležitá téma na to, aby…
Přijďte dnes od 18h na procházku po stopách bojů Pražského povstání

Přijďte dnes od 18h na procházku po stopách bojů Pražského povstání

09. 05. 2024
Dnes pokračuje série „Vycházky po stopách bojů Pražského povstání“. Od září loňského…
ČR si připomíná výročí konce druhé světové války v Evropě

ČR si připomíná výročí konce druhé světové války v Evropě

08. 05. 2024
Před 79 lety skončila v Evropě 2. světová válka. Památku padlých, kteří…
Kdo opravdu byl první padlý voják 11. čs. pěšího praporu – Východního a kde je jeho hrob?

Kdo opravdu byl první padlý voják 11. čs. pěšího praporu – Východního a kde je jeho hrob?

08. 05. 2024
Bývalý velitel 11. čs. pěšího praporu – Východního Karel Klapálek ve svých…
Ministryně obrany Jana Černochová udělila resortní vyznamenání

Ministryně obrany Jana Černochová udělila resortní vyznamenání

06. 05. 2024
Ministryně obrany Jana Černochová dnes udělila 19 osobnostem resortní vyznamenání. Během ceremonie,…