Přírodní čisticí prostředky do celé domácnosti

Lidé si dávají stále větší pozor, jakými produkty čistí a udržují chod domácnosti. Používání chemických čisticích prostředků je pro někoho běžným standardem, pro dalšího nepřekonatelnou hrůzou. Přírodní čisticí prostředky jsou bezpečným a funkčním řešením pro všechny. Jaké vybrat a jak je používat?

(Zdroj: shutterstock.com)

Přírodní čisticí produkty nevyžadují zvláštní suroviny, respektive ve většině případů si vystačíme s tím, co máme doma. Váš dům bude po jejich použití svěží, voňavý a bez toxických látek. Pojďme se spolu podívat, jaké prostředky v domácnosti užít a k čemu.

Přírodní čištění podlah a koberců

Budeme potřebovat ocet, vodu, dezinfekční roztok a kapku éterického oleje. Směs můžete použít spolu s mopem či látkovým hadříkem. Po jeho aplikaci je podlaha nejen čistá, ale má přirozený lesk.

Co může být horší než velká skvrna na oblíbeném koberci? Naštěstí i s takovými problémy si přírodní prostředky dokážou poradit. Tentokrát nám pomůže kombinace peroxidu vodíku, bílého octa, prostředek na mytí nádobí a opět kapka éterického oleje.

Nemáte-li k dispozici všechny suroviny potřebné na výrobu směsi, nevadí. Druhá varianta je výrazně jednodušší, neboť obsahuje jen dvě složky – vodu a ocet. Trik spočívá v tom, že poté co směs nanesete na skvrnu, přejedete po ní párkrát žehličkou a je hotovo! Tímto způsobem odstraníte všechny běžné skvrny od jídla a pití.

Přírodní postřik na monitor a televizi

Monitor je bezesporu jedním z nejpoužívanějších věcí v domácnosti. Přesto je jeho čištění a údržba často přehlížena. Monitor vašeho počítače, notebooku, tabletu či televize vyčistíte jednoduše pomocí bílého octa a destilované vody. Na aplikaci je vhodné použít látku z mikrovlákna. Rozdíl je obrovský.

Přírodní čisticí prostředky do celé domácnosti
Přírodní čisticí prostředky do celé domácnosti (Zdroj: shutterstock.com)

Čistíme kuchyň, zn. přírodně

Kuchyň je jedním z nejdůležitějších míst v domě, alespoň co se čištění týče. Je to centrála a překladiště všech potravin, čili potenciální místo pro působení bakterií, hmyzu apod. Pokud chcete kuchyň vyčistit přírodním způsobem, vystačíte si s věcmi, které tu stejně máte – zažívací sodou a octem vyčistíte spolehlivě všechny skvrny a odlákáte nezvané příživníky.

Povrch kuchyňské linky přírodně vyčistíte za pomoci peroxidu vodíku. Je velmi citlivý na světlo, proto jej nedoporučujeme přelévat z originální hnědé lahve, na kterou můžete připevnit nástavec či trysku, která vám pomůže produkt lépe šířit do prostoru. Po tomto ošetření sáhněte po lahvi bílého octa a použijte ji na stejná místa jako peroxid. Tak zabráníte šíření nemocí z potravin, jakou je třeba salmonelóza.

Máte v kuchyni dřevěné krájecí prkénko? I to si zaslouží kvalitní ošetření. Vezměte čistý hadřík a namočte ho v kokosovém oleji. Poté prkénko (lze užít i na servírovací podnos či mísu) důkladně vydrhněte. Výsledek je nejenom čistota, ale také svěžest a přirozená vůně dřeva.

Čtěte také:

Poradí si příroda i s čištěním skla či nerez oceli?

Tentokrát se obejdeme bez octa. Postačí nám dezinfekční roztok (čistý alkohol), čistý čpavek určený na čištění a voda. Dílo nejlépe zakončíte vyleštěním za pomoci starých novin.

Přírodní čištění koupelny

Vlhké prostředí sprchového koutu je jako stvořené pro množení bakterií a tvorbu plísní. Porazíte je směsí boraxu, kastilského mýdla (jeho základem je zeleninový olej), ocet a tea tree oil, který je hlavním přírodním nepřítelem houbových plísní. Pozor! Nezaměňte jej s čajovým olejem, který antimykotické účinky nemá.

Přírodní čisticí prostředky do celé domácnosti
Přírodní čisticí prostředky do celé domácnosti (Zdroj: shutterstock.com)

Vanu vyčistíme netradičně, ale přesto velmi efektivně. Vezměte polovinu grapefruitu a nasypte na ni jemnozrnnou sůl či zažívací sodu. Tímto zázrakem vydrhněte vanu a pak už se jen radujte z dokonale čistého a lesklého povrchu, který doprovází příjemná citrusová vůně.

Přírodně vyčistíme i podlahové spáry

Tento postup nevyžaduje příliš přípravy či shánění potřebných surovin. Vystačíte si se starým kartáčkem na zuby, namočte jej do nezředěného bílého octa a vydrhněte spoje. Výsledek vás příjemně překvapí.

Přírodní odstraňovač skvrn v nábytku

Pokud jste ještě neměli čas o tom přemýšlet, jistě brzy zjistíte, že ocet se stane vaším nejlepším čisticím pomocníkem v celé domácnosti. Smíchejte jej s tekutým mýdlem a teplou vodou a vyčistíte dokonale všechno unavené čalounění oblíbeného nábytku.

Máte dřevěný nábytek? Nevadí. Z olivového oleje, octa (slouží jako desinfekce), citronové kůry a rozmarýnu vyrobíte dokonalý čistič na dřevo. Výsledkem bude voňavý a hlavně čistý nábytek.

Obdobně jednoduše vyčistíte i kožené povrchy. Kůže je citlivější na desinfekční prostředky, proto nejlépe vyjdete s přírodním dětským olejem s kapičkou octa a éterického oleje. Váš kožený nábytek bude vypadat skvěle, navíc pravidelnou péčí prodloužíte jeho životnost.

Přírodní multifunkční čisticí prostředek do domácnosti

Potřebujete vyčistit jiná zákoutí či kusy nábytku? Chcete zjednodušit svůj čisticí arzenál? Pojďme se podívat na sprej, kterým můžete vyčistit téměř vše – od kuchyně až po koupelnu. Postačí vám oblíbený bílý ocet a citrusová kůra (citróny či pomeranče). Tato směs zbaví vaši domácnost mastnoty, skvrn a dalších nečistot všeho druhu.

A co vy? Máte také nějaký osvědčený přírodní prostředek, který používáte při úklidu? Podělte se o něj s námi v komentářích. 

text: autorský článek Martina Gillichová, foto: shutterstock.com

Publikováno: 17.08.2022, Autor: autor: Martina Gillichová

Mohlo by vás dále zajímat

Tipy jak se zbavit vodního kamene

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Nevíte si rady, jak se rychle zbavit vodního kamene? Máme pro vás jednoduché řešení.

Jak vyčistit sklo ve sprcháči?

Špinavá skla sprchového koutu jednoduše vyčistíme směsí bílého octa a citronu. Tímto roztokem postříkáme všechny části sprchového koutu a necháme působit.

Návod na výrobu eko aviváže

Vyrobte si domácí eko aviváž podle návodu Lád Hrušky

Jak na čistou troubu pomocí octa a jedlé sody

Nedaří se vám pořádně umýt troubu? Zjistíte, jak si pomocí přípravku na mytí nádobí, octa a jedlé sody vytvoříte účinný gel na mytí trouby.

Jak na úklid bez chemie

Neradi doma používáte na uklízení chemické přípravky? Zjistíte, jak využít ocet, jedlou sodu, sůl nebo citronovou šťávu na úklid a provonění domácnosti.

Cibulová marmeláda

Marmeláda je typicky sladká. Recept na cibulovou marmeládu vás možná překvapí.

ČTĚTE DÁLE

Barvou pro rok 2024 je Peach Fuzz
Barvou pro rok 2024 je Peach Fuzz

Inspirace pro vaše bydlení

Barva nadcházejícího roku září teplem, elegancí a symbolizuje štěstí. V těžkých dobách by měla navodit pocit sounáležitosti s ostatními lidmi.

Terase sluší atraktivní kamínky
Terase sluší atraktivní kamínky

Inspirace pro vaše bydlení

Kamenný koberec je druh podlahové krytiny, který se hodí do interiérů i exteriérů a obzvláště pěkně vypadá také na terase nebo v okolí venkovních bazénů

Propojení obýváku a kuchyně se nemusíte bát
Propojení obýváku a kuchyně se nemusíte bát

Inspirace pro vaše bydlení

Propojení kuchyně s obývacím pokojem vytváří jeden společný prostor. Poradíme vám, jak tento moderní a velmi aktuální trend zakomponujete do svého bydlení.

Udělejte si doma útulno, udělejte si japandi
Udělejte si doma útulno, udělejte si japandi

Inspirace pro vaše bydlení

Japandi styl je spojen klidem, útulnem a příjemnou atmosférou. Chcete mít i vy místo, kam se budete rádi vracet? Zařiďte ho ve stylu japandi. Poradíme vám.

Propadněte kouzlu neotřelého boho stylu. Bude vás bavit
Propadněte kouzlu neotřelého boho stylu. Bude vás bavit

Inspirace pro vaše bydlení

Boho styl v interiéru je originální trend, který umně propojuje nespoutanost s útulnou atmosférou. Zařiďte si i vy boho interiér. Poradíme vám jak na to

Světlo v kuchyni
Světlo v kuchyni

Inspirace pro vaše bydlení

Při návrhu kuchyně je důležité zaměřit se také na její osvětlení. Důležité je zajistit nejen dostatečné nasvícení pracovních ploch, ale i to, abychom se v kuchyni cítili příjemně. Osvětlení kuchyně bychom měli podřídit nejen provozu, ale i jejímu stylu. A to může být někdy pěkně tvrdý oříšek.

Vytvořte si doma svůj vlastní relaxační koutek
Vytvořte si doma svůj vlastní relaxační koutek

Inspirace pro vaše bydlení

Relaxační zóna na vaší zahradě nebo ve vašem okolí? Proč ne. Vytvořte si takové místo a užijte si odpočinek podle svého gusta.

Dveře si můžete navrhnout podle svých potřeb i fantazie
Dveře si můžete navrhnout podle svých potřeb i fantazie

Inspirace pro vaše bydlení

V současné době má zelenou originalita. A to se týká nejen lidí, ale i prvků, které denně používáme a kterým donedávna jim byla věnována velmi malá pozornost. Tentokrát bude řeč o dveřích.

Vyberte si vhodné zastínění do ložnice
Vyberte si vhodné zastínění do ložnice

Inspirace pro vaše bydlení

Výběr vhodného zastínění do ložnice může značně ovlivnit kvalitu vašeho spánku i času relaxace. Z jakých možností máte na výběr? Inspirujte se.

Tipy, jak si zařídit domácí posilovnu
Tipy, jak si zařídit domácí posilovnu

Inspirace pro vaše bydlení

Za oknem sice ještě mrzne a občas se i chumelí, ale přesto je dobré pracovat na své postavě. Taky chcete v plavkách vypadat neodolatelně, ale zimní sporty vám nic neříkají a návštěva veřejného fitness centra je pro vás tabu? Nezoufejte, i vy můžete léto přivítat v té nejlepší kondici. Zařiďte si domácí posilovnu. Cvičení doma přináší celou řadu výhod. Ušetříte na vstupném, nejste omezeni otevírací dobou, nemusíte čekat, až se uvolní požadovaný trenažér, a také uspoříte čas, který byste jinak strávili na cestě. Navíc budete mít posilovnu stále na očích, což je ta nejlepší motivace.

Závěsná lůžka do interiéru
Závěsná lůžka do interiéru

Inspirace pro vaše bydlení

Závěsná lůžka do interiéru mají spoustu výhod. Pokud chcete změnu ve své ložnici nebo udělat radost dětem, vsaďte právě na závěsná lůžka.

Vyberte si vhodné zastínění do ložnice
Vyberte si vhodné zastínění do ložnice

Inspirace pro vaše bydlení

Výběr vhodného zastínění do ložnice může značně ovlivnit kvalitu vašeho spánku i času relaxace. Z jakých možností máte na výběr? Inspirujte se.