Delhi dorazila do Francie. S místními slony už navázala kontakt
Ve dnech 23. a 24. 8. 2022 proběhl dlouho plánovaný transport slonice Delhi do francouzského zařízení Elephant Haven – European Elephant Sanctuary (EHEES). Foto: Jan Javůrek
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Ve dnech 23. a 24. 8. 2022 proběhl dlouho plánovaný transport slonice Delhi do francouzského zařízení Elephant Haven – European Elephant Sanctuary (EHEES).

V úterý 23. 8. 2022 v 7:00 hodin ráno započaly finální přípravy na transport slonice Delhi do francouzského chovatelského zařízení EHEES. Nejprve bylo nutné vyměnit tréninkový kontejner za transportní, který dopravila přepravní firma specializovaná na transporty slonů. „Kontejner je speciálně upraven na přepravu slonů. Je vyšší než ty běžné, má větrací otvory, ventilaci a samozřejmě několik uzavíratelných oken pro kontrolu a péči o slona během cesty,“ popisuje přepravní bednu vrchní chovatel slonů Jan Javůrek. Pro transport bylo velmi důležité, aby byl celý tým dokonale sladěn. Vše se vyvíjelo podle plánu, který byl připravován několik týdnů. Vlastní nástup do transportní bedny trval i díky předchozímu tréninku necelých 15 minut. Jeřáb pak vyzdvihl kontejner z výběhu na návěs a přepravce se okamžitě vydal na třicetihodinovou cestu do Francie. Transport kromě francouzského chovatele Tonyho Verhulsta, kameramana Toma Swensona, veterinářky Florence Ollivet-Courtois a ředitelky zoo Ilony Pšenkové doprovázeli také všichni tři naši chovatelé, aby Delhi v prvních dnech usnadnili adaptaci na nové prostředí.

„Vlastnímu transportu předcházela dlouhá příprava včetně přivykání na přítomnost transportního kontejneru a seznamování se s francouzskými chovateli. Všichni, včetně Delhi, odvedli obrovský kus práce. Dva týdny před odjezdem Delhi byl v zoo právě kolega Tony Verhulst z EHEES, který se snažil Delhi více poznat a získat si její důvěru, která je pro práci se slony velmi důležitá,“ říká hlavní zooložka Petra Padalíková. „Poděkování patří všem, kteří se podíleli na transportu a jeho přípravě, obzvláště pak našim chovatelům, francouzským kolegům a pracovníkům logistiky, za profesionální přístup, díky kterému vše proběhlo rychle a hladce“ dodává ředitelka Pšenková.

Delhi3

Delhi v transportní bedně. Foto: Vít Lukáš

Cesta dlouhá více jak 1500 kilometrů probíhala bez problémů. Během zastávek byla Delhi kontrolována chovateli a veterinární lékařkou. Delhi ochotně přijímala pamlsky a při noční osmihodinové přestávce i krmivo. Pravidelně jí byla podávána voda. "Delhi je velmi bystrá, rychle se učí, a tak cestu snáší skvěle, vše probíhá dle plánu" chválila transport veterinářka Florence Ollivet-Courtois. Do cíle dorazil celý tým ve středu 24. 8. po šestnácté hodině. Kolegové z EHEES byli na předem avizovaný příjezd dobře připraveni. Z důvodu vzrůstajících teplot bylo nezbytné ihned zahájit složení kontejneru již přistavěným jeřábem. Vše šlo díky souhře obou týmů hladce. Po prvotním zaváhání při výstupu z kontejneru se Delhi začala ihned věnovat připravenému krmivu. Obě slonice Gándí a Delhi nevykazovaly žádné známky stresu, agrese ani nervozity. Momentálně má Delhi k dispozici dva boxy, jeden s pískem a druhý se speciální gumovou podlahou. Jelikož první reakce mezi slonicemi byly velmi pozitivní, přistoupí dnes chovatelé k bližšímu kontaktu obou zvířat přes bariéru ve venkovním výběhu. K přímému spojování dojde v návaznosti na jejich následné reakce.

Delhi byla přesunuta do EHEES po pečlivém zvážení a na doporučení koordinátora evropského ex-situ programu. Pavilon slonů v Zoo Ústí nad Labem již nesplňuje podmínky moderního chovu slonů, a proto bylo rozhodnuto o jejím přesunu, viz. TZ ze dne 12. 4. 2022. Po úhynu slonice Kaly v roce 2019 zde byla Delhi jediným chovaným slonem, což je s ohledem na sociální způsob života slonů pro nové vedení zoo neakceptovatelné.

Zoo se však i přes odvoz slonice Delhi chovu slonů nevzdává. Počítá s ním i v rámci nově vytvořeného plánu rozvoje zoo, tzv. generelu. Pro tento projekt, nazvaný „Sloní pláně“, je však nutné rozšířit areál na rozlehlé louky Mariánského vrchu, kde by měl vzniknout pavilon pro skupinu sloních býků dle nejnovějších standardů. Stávající pavilon slonů s přilehlými výběhy se zoo chystá přebudovat na „Asijský dům“, kde naleznou domov orangutani bornejští a dalším ohrožené druhy asijské fauny.

Delhi1

Delhi ve Francii s dalšími slony. Vše vypadá, že je na dobré cestě. Foto: Tom Svensson, foto zdroj: FCB Zoo Ústí nad Labem

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru