Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaderná elektrárna v Záporoží: Funguje normálně nebo ne? „Průšvih visí na vlásku,“ říká Drábová

Aktualizováno -
26. srpna 2022
13:52
Autor: ČTK - 
25. srpna 2022
16:26

Jeden z dosud odpojených reaktorů Záporožské jaderné elektrárny je znovu připojen k energetické síti, oznámila dnes odpoledne ukrajinská státní společnost Enerhoatom. Blok podle ní pokračuje v navyšování své kapacity. Ráno firma uvedla, že všech šest reaktorů bylo odpojeno od ukrajinské elektrické sítě a pokračovala příprava na připojení dvou bloků atomové elektrárny k síti. Záporožská jaderná elektrárna funguje v běžném režimu, elektřina je na Ukrajinu dodávána normálně, tvrdí podle TASS činitel ruské okupační správy. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) vyjednává o možnosti uskutečnit v nejbližších dnech inspekci záporožského jaderného areálu. Znepokojení nad "nehoráznou situací" okolo elektrárny zaviněnou ruskou agresí vyjádřila česká diplomacie, která žádá co nejrychlejší vyslání mise MAAE na místo.

Elektřina pro vlastní potřebu atomové elektrárny je podle Enerhoatomu v současné době dodávána prostřednictvím elektrického vedení z ukrajinské energetické soustavy. Pokračují práce na přípravě připojení dvou bloků jaderné elektrárny k síti, poznamenal Enerhoatom. Několik měst kvůli tomu bylo odpojeno od elektřiny. 

Jaderná elektrárna dodává energie, ale ne do oblastí pod Kyjevem

Záporožská jaderná elektrárna už nedodává elektrickou energii do regionů kontrolovaných Kyjevem. Podle agentury TASS to dnes prohlásil člen proruské administrativy Vladimir Rogov, který z přerušení posledního vedení spojující tuto atomovou elektrárnu s Ukrajinou obvinil ukrajinské síly. Do okupovaných oblastí však podle něj elektrická energie nadále plyne. Agentura TASS ho citovala jen krátce poté, co zástupce ruské okupační správy města Enerhodar Alexandr Volga naopak prohlásil, že elektrárna funguje v běžném režimu a elektřina je na Ukrajinu dodávána normálně. Ukrajinská státní společnost Enerhoatom dnes ráno uvedla, že všech šest reaktorů Záporožské jaderné elektrárny je odpojeno od ukrajinské elektrické sítě a dál pokračuje příprava na opětovné připojení dvou bloků.

„Celkem jsou čtyři (elektrická vedení na území kontrolovaná Kyjevem), tři z nich byla přerušena už dlouhou dobu, protože po celou dobu probíhalo intenzivní ostřelování,“ prohlásil Rogov podle TASS v ruské televizi. „Včera (ve čtvrtek), pokud vím, bylo přerušeno čtvrté vedení,“ uvedl dále. Situace v jaderné elektrárně je podle něj „pod kontrolou“, elektřina se vyrábí a je dodávána na území Záporožské a Chersonské oblasti, která byla „osvobozena“. Rusko tak označuje části ukrajinských regionů, které jeho invazní armáda okupuje.

Nedlouho před jeho vyjádřením ovšem agentura TASS citovala šéfa ruské okupační správy města Enerhodar, kde se elektrárna nachází, Alexandra Volgu, který tvrdil něco jiného. „Elektrická energie je na Ukrajinu dodávána v běžném režimu, jako tomu bylo dříve. Jaderná elektrárna funguje v současné době v normálním režimu,“ prohlásil podle agentury Volga. Úplné odpojení v uplynulém dni nenastalo, tvrdil také. „Došlo pouze k mimořádné havarijní situaci, kterou odvrátila automatická ochrana,“ prohlásil Volga.

Zelenskyj: Hrozí globální katastrofa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pokládá za nezbytné, aby se elektrárna vrátila pod řádnou kontrolu Ukrajiny a aby k ní MAAE měla zajištěný přístup, protože Rusko dovedlo situaci na krok od katastrofy. Včerejší odstávka hrozila radiační havárií, pokud by v elektrárně nefungoval automatický systém spuštění generátorů k výrobě elektřiny a pokud by zaměstnanci nepokračovali v práci, citoval prezidenta list Ukrajinska pravda. „Každá minuta pobytu ruských vojáků v jaderné elektrárně hrozí globální katastrofou,“ řekl Zelenskyj ve večerním projevu.

Drábová zmínila přůšvih. Radiace je ale podle ní normální

„Kvůli ruské okupaci elektrárny průšvih visí na vlásku,“ okomentovala situaci šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle ní je radiační situace v okolí elektrárny nadále normální. Situace je složitá především pro pracovníky elektrárny, podle ní jsou ale na toto vycvičeni. Bezpečnostní systémy a chlazení odstavených reaktorů funguje díky tomu, že má Záporožská elektrárna záložní elektrické napájení ze sousední uhelné elektrárny a k dispozici má také asi 18 velkých dieselových generátorů, řekla Drábová v ČT. Jediným řešením podle ní je, aby ruští okupanti odešli z elektrárny a v místě byla zřízena demilitarizovaná zóna.

„Aktivita okupujících jednotek způsobila úplné odstřižení Záporožské jaderné elektrárny od sítě, poprvé v dějinách elektrárny,“ napsal Enerhoatom. „Vnitřní energetické potřeby jaderné elektrárny jsou aktuálně pokryty díky přenosové soustavě, která funguje mezi jadernou elektrárnou a Záporožskou tepelnou elektrárnou,“ dodala společnost.

Požár v Záporoží

Odpojení jaderné elektrárny se šesti reaktory způsobil požár v areálu blízké tepelné elektrárny, který zasáhl vedení. Požáry v Záporožské a Chersonské oblasti a následný zkrat v síti podle ukrajinských sil způsobilo ruské ostřelování. Několik měst kvůli tomu bylo odpojeno od elektřiny.

Ruská agentura TASS dnes v noci s odvoláním na okupační oblastní správu napsala, že v blízkosti největší atomové elektrárny v Evropě vypukl lesní požár. „V oblasti Záporožské JE hoří lesy. Bez dodávek elektřiny dnes (ve čtvrtek pozn. ČTK) na několik hodin zůstala města Enerhodar, Melitopol a Cherson,“ napsal v noci telegramu člen proruské administrativy ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov, jenž zároveň přiložil satelitní snímky, které mají zachycovat oheň.

Satelitní záběry, které ukazují požáry v blízkosti Záporožské jaderné elektrárny zveřejnila na svém webu rovněž ukrajinská verze Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

Ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško uvedl, že kvůli odpojení elektrárny od ukrajinské energetické sítě část nemocnic na Ruskem okupovaných územích má nemá dostatek elektřiny a nemůže pokračovat v obvyklém provozu.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Timur Ivanov. Timur Ivanov.
Zobrazit celý online

„Pod hrozbou se ocitlo to nejcennější - život lidí, kteří jsou na operačních sálech či na jednotkách intenzivní péče v Chersonské oblasti a v částech Záporožské oblasti,“ uvedl Ljaško na facebooku.

MAAE podle Reuters sdělila, že ji Ukrajina informovala o obnovení vedení přivádějícího energii do záporožského zařízení po nejméně dvou výpadcích. Doplnila, že podle Kyjeva ale všech šest reaktorů elektrárny i po obnovení dodávek zůstává odpojeno.

Odpojení dvou zbývajících bloků elektrárny potvrdila také Ruskem dosazená správa Záporožské oblasti, která ovšem tvrdí, že zařízení bylo částečně znovu uvedeno do chodu. Agentura Interfax s odvoláním na šéfa okupační záporožské správy Jevhena Balického (v ruském přepisu Jevgenije Balického) napsala, že po odpojení bloků zůstala Záporožská oblast dočasně bez dodávek elektřiny, ale že po likvidaci požáru se podařilo jeden z bloků uvést znovu do chodu. „V danou chvíli jsou dodávky elektřiny do všech měst a míst Záporožské oblasti obnoveny,“ tvrdí Balickyj. Požár podle něj zavinily útoky ukrajinských sil.

Největší evropskou jadernou elektrárnu obsadila ruská vojska na začátku března, ale její chod společně s pracovníky ruské státní energetické společnosti Rosatom stále zajišťují ukrajinští zaměstnanci. Okolí elektrárny bylo v minulých dnech opakovaně cílem ostřelování, ze kterého se navzájem viní Moskva a Kyjev. Situace kolem této elektrárny vyvolává obavy z možné jaderné katastrofy a Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) intenzivně vyjednává o možnosti dostat své inspektory do zařízení. Elektrárnu chce podle agentury Bloomberg navštívit před 5. zářím, na něž byla původně ještě před válkou naplánována jiná mezinárodní mise. Ta měla poprvé po 16 letech zhodnotit bezpečnost zařízení.

Elektrárnu čeká inspekce

MAAE bude během své návštěvy schopna provést širší kontrolu, než se původně předpokládalo, uvedla rovněž agentura Bloomberg s odvoláním na dva diplomatické zdroje obeznámené s podrobnostmi chystané návštěvy v jaderném zařízení. Původně totiž MAAE žádala o inspekci zařízení, aby zkontrolovala, že za šest měsíců války v elektrárně neubyly zásoby obohaceného uranu. Nově ale bylo dohodnuto, že v delegaci budou i experti na bezpečnost, díky nimž bude mít MAAE možnost provést forenzní zhodnocení ostřelování elektrárny. Toto posouzení by mohlo být použito k pohnání k zodpovědnosti těch, kdo za útoky stojí. Představitelé evropských zpravodajských služeb útoky připisují Rusku, které podle nich zařízení používá jako štít pro své síly a k podnikání dělostřeleckých útoků z její blízkosti, podotýká Bloomberg.

Rusko naopak tvrdí, že za útoky stojí ukrajinské síly. Rada dolní komory ruského parlamentu podle agentury TASS přijala usnesení, která vyzývá MAAE, OSN a parlamenty jednotlivých zemí, aby odpovídajícím způsobem vyhodnotily „zločinné kroky“ Kyjeva.

Podrobnosti návštěvy MAAE podle informací agentury Bloomberg projednával šéf mezinárodní organizace Rafael Grossi v Istanbulu s představiteli ruské energetické společnosti Rosatom. Delegace má vyjet z Kyjeva a u města Enerhodar vstoupit na území pod kontrolou ruských sil.

Video se připravuje ...
Další videa