Tak úspěšný a zároveň penězi nabitý týden český fotbal zažívá jen hodně zřídka. Základní matematika zní: 400 + 73 + 73 rovná se přibližně 550 milionů korun. Tolik přitéká do pokladen domácích klubů díky tomu, že Viktoria Plzeň slavně postoupila do Ligy mistrů a ve čtvrtek se navíc Slavia a Slovácko prodraly do Konferenční ligy.

Časy pro tuzemský sport jsou náročné, fotbal nevyjímaje. „Sportovní prostředí trpělo dva roky covidem a letos je to ještě těžší konfliktem na Ukrajině, roztočenou inflační spirálou a tak dále,“ říká například David Trávníček, šéf vlivné a silné agentury Sport Invest.

Tím spíš je podobná finanční injekce cenná. Fotbalová Liga mistrů náleží mezi nejblyštivější globální produkty napříč sportovními odvětvími, od čehož se také odvíjejí rozdělované sumy, na české poměry mimořádné. Ty si může dovolit zejména kvůli částkám, za které prodává vysílací práva na své zápasy.

To je asi největší rozdíl oproti domácí fotbalové (i hokejové) soutěži, která je naopak prodává za částky nesouměřitelné nejen se západními, ale i s mnohými východními zeměmi. A ani ke klubům tak proto nemíří žádné závratné peníze.

„Už jsem byl chvilku mrtvý, pak polomrtvý, teď jsem na chvilku živý,“ vystihl situaci majitel plzeňského klubu Adolf Šádek ve studiu Premier Sport 2. Plzeň totiž převzal od Tomáše Paclíka, ale covid obecně zhoršil situaci, a když se pak Viktoria nedostala do evropských pohárů, zdroje vysychaly. Navíc se mu nepodařilo klub prodat, byť se spekulovalo o možných amerických a dalších investorech.

Ke zhruba 400 milionům za samotný postup do Ligy mistrů si Šádkova Plzeň navíc může přičíst i očekávaných padesát až sedmdesát milionů korun jako bonus za desetiletý pohárový koeficient. Zjednodušeně řečeno, jde o bonusovou odměnu za výsledky v evropských pohárech za posledních deset let.

V českém kontextu je ale ohromně cenných i „jen“ 73 milionů korun, které přináší až třetí v hierarchii fotbalových pohárů – Konferenční liga (do v pořadí druhé Evropské ligy letos nikdo nepostoupil). A například pro Slovácko je to vyloženě balík.

Plus jsou v každém z pohárů k dispozici bonusy za výhry, remízy i postupy. Liga mistrů je opět s odstupem jinde, za každý triumf by Plzeň dostala 2,8 milionu eur, zhruba sedmdesát milionů korun. Slavia a Slovácko za tříbodový duel zinkasují půl milionu eur, tedy přibližně dvanáct milionů korun.

Zároveň mají slušnou šanci na takové odměny dosáhnout. Soupeře se dozvěděly v pátek: Slavia jakožto člen prvního, tedy nejvyššího losovacího koše, bude favoritem ve skupině s Kluží, Sivassporem a kosovským Ballkani, Slovácko čeká Partizan Bělehrad, Kolín nad Rýnem a Nice.

Plzeň už své protivníky zná od čtvrtka – a vyhlíží střet s jinou galaxií.

Ve skupině Ligy mistrů totiž narazí na Barcelonu a Bayern Mnichov, což jsou podle každoročního žebříčku Forbes US druhý a pátý nejhodnotnější fotbalový klub světa!

Zatímco pro české týmy jsou prémie v Lize mistrů pohádkové, pro Barcelonu a Bayern je to jen příjemné pravidlo, nic zásadního. Oproti takovým sokům si Češi připadají regulérně jako trpaslíci.

Hodnota Barcelony je ostatně odhadována na 5,1 miliardy dolarů. Byť její ekonomika se točí v šílené dluhové spirále, kvůli níž musel klub prodat loni Lionela Messiho a hrozí mu zákaz přestupů. Bavorský celek je v tomto ohledu vzorně zdráv. Bayern se pyšní nejen hodnotou téměř 4,3 milionu dolarů, ale také provozním ziskem 102 milionů dolarů (2,5 miliardy korun).

„Že jsme byli i za covidu v černých číslech, to je mimořádný počin,“ pochválil se právem finanční ředitel Bayernu Jan-Christian Dreesen.

A aby toho nebylo málo, čtvrtým klubem v „plzeňské“ skupině je Inter Milán. Tedy patnáctá nejhodnotnější značka fotbalového světa, které jako CEO šéfuje Steven Zhang, třicetiletý syn čínského miliardáře s titulem z Whartonu, jedné z nejprestižnějších byznysových škol planety. Jeho rodina vlastní Suning.com, obří retailovou síť obchodů a e-commerce.

Z toho všeho vyplývá, jaké zápasy Plzeň čekají.

Jiným oblíbeným srovnávacím kritériem je pak pohled na web Transfermarkt, který průběžně oceňuje hodnotu kádrů fotbalových týmů. Čtvrtý Bayern: 861 milionů liber. Šestá Barcelona: 793 milionů liber. Dvanáctý Inter: 611 milionů liber.

A Plzeň? 24,2 milionu liber…

Na fotbalu a sportu je však krásné, že i taková čísla mohou vyblednout, že ještě důležitější jsou dvě cifry, které zrovna ukazují skóre. Zároveň je zřejmé, o jak kvalitativní rozdíl jde a do jak vybrané společnosti se Plzeň dokázala prodrat. Odměna tomu odpovídá.