Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Aktualizováno: Zemřela Hana Zagorová, bylo jí 75 let

Aktualizováno: Zemřela Hana Zagorová, bylo jí 75 let
Hana Zagorová | zdroj: Profimedia

Ve věku 75 let zemřela zpěvačka a devítinásobná držitelka ocenění Zlatý slavík Hana Zagorová. Informaci o jejím úmrtí televizi CNN Prima News sdělil zpěvaččin manažer Luboš Kříž a serveru Extra.cz potvrdil její manžel Štefan Margita.

Zagorovou dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna loňského roku zrušila své pracovní závazky.

Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Pak pro ni Karel Vágner sestavil na přelomu let 1972/1973 doprovodný orchestr. Vystupovala s Michalem Prokopem, Petrem Rezkem, Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem. V roce 2014 převzala diamantovou desku Supraphonu za deset milionů prodaných zvukových nosičů. O rok později byla akademiky uvedena do Síně slávy při hudebních cenách Anděl. Zatím poslední studiové sólové album Já nemám strach vydala v roce 2018.

O dva roky později natočila Zagorová se svým manželem, operním pěvcem Margitou, desku s názvem Konečně společně. V pražském Divadle Kalich bude mít 16. září premiéru muzikál Biograf láska, v němž zazní 24 písní Zagorové. Autorkou scénáře je spisovatelka a publicistka Uljana Donátová. „V těchto chvílích vůbec nemyslíme na divadlo, ale hlavně na pana Štefana Margitu a pozůstalé, kterým vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ řekl ČTK mluvčí Divadla Kalich Jaroslav Panenka.

Hana Zagorová na TK k muzikálu Biograf láska v divadle Kalich zdroj: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Zagorová patřila už od druhé poloviny 60. let k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka. 

Populární zpěvačka se neztratila ani na rockových akcích. Například v roce 2019 vystoupila navzdory nepřízni počasí na festivalu Votvírák na letišti Boží Dar v Milovicích na Nymbursku. Na akci zaměřené převážně na rock, pop a hip hop v provedení českých a slovenských interpretů za doprovodu Boom Bandu Jiřího Dvořáka zpěvačka promoklým, ale nadšeným posluchačům nabídla své hity jako Proč ti na tom tak záleží, Spěchám, Málokdo ví, Je naprosto nezbytné i směs zkrácených písní, mezi nimiž nechyběly skladby Bludička Julie a To by nebylo fér.

Velký úspěch zaznamenala Zagorová i tři roky předtím na spíše rockově laděném hudebním festivalu Benátská!, který se každoročně koná ve sportovním areálu v libereckém Vesci. Její známé popové hity vyvolaly velké nadšení davu shromážděného pod hlavním pódiem. Zagorová, která musela dvakrát přidávat, dostala od jedné z fanynek perníkové srdce a od pořadatelů speciální plechovkové pivo se značkou Zagorka. „Při vší úctě ke všem hvězdám byla Zagorová jedna z největších dam, které se naší akce zúčastnily,“ sdělil spolumajitel festivalu Benátská! Petr Pečený. „Odvedla fantastický koncert a bylo pro mě úžasné, že když jsem ji po vystoupení vedl na skleničku do V.I.P. a procházeli jsme davem lidí přes hlediště, všichni ji projevovali obrovskou úctu,“ vzpomínal. 

Politici vzpomínají na Zagorovou nejen jako na zpěvačku, ale i kvůli postojům

Odešla zpěvačka, která přinášela lidem obrovskou radost a byla hvězdou svého žánru. Na twitteru to uvedl k úmrtí zpěvačky Hany Zagorové ministr kultury Martin Baxa. „Zpráva o úmrtí Hany Zagorové mne rozesmutnila. Odešla zpěvačka, která přinášela lidem obrovskou radost a byla hvězdou svého žánru. Hned jsem si vzpomněl na dvě písničky z mého dětství. Na Duhovou vílu a písničku k seriálu Sanitka. Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým,“ uvedl Baxa.

„Hana Zagorová patřila k nejvýznamnějším tvářím naší populární hudby. Její písně znal snad každý. Vážil jsem si jí i kvůli jejím občanským postojům v roce 1989,“ poznamenal premiér Petr Fiala (ODS).

„Jsou zprávy, které člověk nechce dostávat. A ta o úmrtí Hany Zagorové patří mezi ně. Vůbec se mi tomu nechce věřit. Její hudba mě provázela celý život a zbožňovala jsem ji. Děkuji jí za vše a věnujme jí prosím vzpomínku,“ napsala bývalá ministryně financí a předsedkyně poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová.

Podle předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše odešla další legenda české populární hudby. „Přiznám se, že jsem měl písničky Hanky Zagorové hrozně rád, zpíval si je, znám jich spoustu. Je mi to strašně líto,“ uvedl.

Upřímnou soustrast vyjádřila také předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Byla to vynikající zpěvačka a nesmírně sympatická žena. Zaslouží si, aby jí nebe bylo blankytné,“ napsala s odkazem na text jedné ze Zagorových písní.

Zpráva zasáhla i odborového předáka Josefa Středulu. „Její písničky mě provázely od mládí a zůstanou mému srdci blízké navždy. Upřímnou soustrast rodině. Ať je Vám země lehká, paní Hanko,“ sdělil. 

Jedinečný hlas zpěvačky Hany Zagorové bude znít i nadále, ale její neopakovatelný úsměv nám bude chybět, napsala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v reakci na úmrtí Zagorové. Slovenská média označila Zagorovou za jednu z nejúspěšnějších zpěvaček. „Její písně zná celé Česko a Slovensko. Když v červnu 1989 podepsala petici Několik vět, ve které Charta 77 žádala propuštění vězňů a svobodu slova, režim jí zakázal vystupovat. Odolala tlaku a svůj podpis neodvolala,“ uvedla Čaputová.

“Můj čas je pouho pouhé prozatím." Slová známej skladby jednej z najúspešnejších československých speváčiek sa dnes...

Zveřejnil(a) Zuzana Čaputová dne Pátek 26. srpna 2022

Kolegové vzpomínají na Hanu Zagorovou jako na skvělou zpěvačku i statečnou ženu

Hudební kolegové vzpomínají na Hanu Zagorovou jako na skvělou zpěvačku i statečnou ženu. „Je to smutná zpráva. Hanka byla hrdinka, s chorobou krve, kterou měla, nebylo lehké žít, natož pak pracovat. Zůstalo za ní množství práce, byla to skvělá umělkyně a dobrý člověk,“ řekl ČTK producent a textař Michael Prostějovský, který pro Zagorovou napsal například text jejího hitu Mimořádná linka.

Zpráva o úmrtí Zagorové byla nepříjemným překvapením pro zpěvačku Lenku Filipovou. „Nemám slov, je to pro mě podobný šok, jako když nečekaně zemřel Miro Žbirka. Půjdu teď na procházku se psem a budu se z toho vzpamatovávat,“ uvedla.

Podobně zdrcený byl zpěvák a skladatel Marek Ztracený, který je autorem titulní písně posledního alba Zagorové Já nemám strach. „Nemůžu mluvit... Puká mi srdce. Jediné, co k tomu chci říct je na mých sociálních sítích,“ napsal v sms pro ČTK.

Textař a bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček ocenil Zagorovou jako zpěvačku i jako angažovanou umělkyni, která v roce 1989 podepsala petici Několik vět. „Bylo to velké překvapení, ve svém projevu o ní hovořil tehdejší komunistický šéf Miloš Jakeš,“ připomněl Horáček. „Byla spíše známá jako představitelka populární hudby, ale ve druhé polovině své kariéry udělala řadu zajímavých šansonů. Jejího odchodu je mi moc líto, vážil jsem si jí,“ dodal.

Ondřej Brzobohatý, který pro Zagorovu napsal titulní píseň jejího alba O Lásce, zprávu o smrti Zagorové označil za smutnou nejen pro její blízké, ale pro celou českou kulturu. „Vždycky měla lidem co dát. Považuju si ji jako zpěvačky i jako textařky, proto mě potěšilo, že si do svého repertoáru vybrala moji píseň. Věřil jsem, že svoji nemoc zvládne, je mi to moc líto,“ uvedl.

Zpráva o odchodu Zagorové velmi zasáhla i zpěvačku Lucii Bílou. „Patřila mezi mé nejmilejší kolegyně a chvíle, kdy jsem s ní sdílela jeviště, pro mě vždy byly velkou radostí. Myslím, že nelze vyjádřit, jaká je to pro naši hudební scénu ztráta. Velmi myslím na Štefana (Margitu), Hančiny blízké i přátele a přeji jim mnoho sil v těchto těžkých chvílích,“ sdělila ČTK. 

Velký zármutek vyjádřila také zpěvačka Helena Vondráčková. „Je mi to velmi líto. Byla to zpěvačka, která se těšila mnoho let velké popularitě, měla obrovskou řadu obdivovatelů a fanoušků, nejen díky svým krásným písničkám a srdečnému a milému vystupování, ale i nádherným textům, které si mnohé sama napsala. Často jsme se vídaly na stejných pódiích a znám ji jako usměvavou a příjemnou kolegyni, která milovala život a lidi,“ sdělila.

Soustrast rodině, přátelům a fanouškům Zagorové se objevila i na twitteru Goethova institutu v Praze. „Česká zpěvačka nebyla neznámá ani německému publiku. V NDR i v NSR vystupovala především v 70tých letech a zpívala své české písničky s německými texty,“ připomněl.

Zdroje: