Faktory, které poškozují pneumatiky. Mnoho řidičů se jimi neřídí, a pak jen zbytečně platí

Přidat na Seznam.cz

Sada dobrých pneumatik neobvyklého rozměru může stát několik tisíc korun. Vyplatí se znát jednoduché způsoby, jak prodloužit životnost pneumatik.

Pneumatiky jsou jednou z klíčových součástí vozidla. Mají velký vliv na jízdní vlastnosti a brzdnou dráhu nebo na odvádění vody za mokra. Každý řidič by proto měl věnovat pozornost stavu svých pneumatik a snažit se zpomalit jejich zhoršování.

Způsob používání vozu

Způsob používání vozidla je klíčovým faktorem pro životnost pneumatik. Pokud je řidič zvyklý na ostré rozjezdy, agresivní brzdění nebo dynamické průjezdy zatáčkami, životnost pneumatiky se zkracuje a běhoun rychleji dosáhne svých limitů. Podobný efekt se projeví při pravidelné jízdě pod těžkým nákladem nebo na zchátralých či nově otevřených silnicích s množstvím ostrého štěrku, buď volného, nebo usazeného v povrchu vozovky.

Nesprávný tlak vzduchu

Nedostatečné i přehuštěné pneumatiky jsou tichými zabijáky. Zkracuje se tím jejich životnost, běhoun se opotřebovává nerovnoměrně a pneumatika může být dokonce náchylnější k poškození. Nedostatečné nahuštění pneumatik je obzvláště škodlivé, protože výrazně zhoršuje chování vozidla při náhlých manévrech a také zvyšuje valivý odpor, což se projevuje zvýšenou spotřebou paliva.

Žádné kontroly vyvážení kol

Sezónní výměna kol znamená, že kola jsou pravidelně vyvažována. Ti, kteří jezdí na vícesezónních pneumatikách nebo mají oddělené sady letních a zimních pneumatik, by měli také zkontrolovat vyvážení kol, které by mělo být spojeno s kontrolou ventilků. Pokud nejsou kola správně vyvážená, mohou až prasknout. Nejčastěji při rychlostech 80-120 km/h. Vibrace přenášené na podvozek urychlují opotřebení ložisek, pouzder a čepů. Nevyvážené síly mohou také urychlit opotřebení běhounu.

Zdroj: wyborkierowcow.pl