Dnes byste ho nepoznali. Do Radara ze seriálu M.A.S.H. se pořádně zakousl zub času. Gary Burghoff dávno pověsil herectví na hřebík

Gary Burghoff
Gary Burghoff
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 8. 2022

Dodnes mají televizní diváci v srdcích seriál z vojenského prostředí s názvem M.A.S.H., a to zejména z důvodu, že patřil k televizním hitům v 70. a 80. letech. Jednou z vůbec nejoblíbenějších postav byl nesmělý Radar, kterého ztvárnil Gary Burghoff (79). Ten ze seriálu odešel ještě před jeho definitivním koncem. V současnosti se věnuje se malování, filmovou či seriálovou roli by dnes už nevzal, jak uvedl pro pro deník The Winona Daily.

Gary Burghoff byl dlouho nedílnou součástí seriálu M.A.S.H., který si diváky získal svým humorným, přesto citlivým ztvárněním války. Brýlatý a plachý Radar, který miloval svého plyšového medvídka, byl jednou z vůbec nejoblíbenějších postav. Ze seriálu odešel herec v roce 1979 a jako důvod uvedl, že zažíval manželskou krizi.

"Měl tou dobou problémy s manželkou. Během natáčení své poslední epizody se hodně rozbrečel a na 15 minut jsme práci přerušili, protože nemohl přestat. Nebyl šťastný," řekl režisér Charles S. Dubin v rozhovoru pro nadaci Television Academy.

Známý herec pověsil kariéru definitivně na hřebík se svým posledním filmem v roce 2010, kromě seriálu M.A.S.H. nenatočil žádný seriál. Ještě než šel do důchodu si ale uvědomil, že jeho vášeň je něco jiného než herectví. V roce 1992 začal malovat.

"Začal jsem už dávno malovat, nejen pro radost, ale i pro peníze. Maluji přírodu, zvířata, štětcem na plátno prochází mé pocity," uvedl Gary Burghoff pro deník The Winona Daily News s tím, že si čas od času doma rád i zazpívá.

Když se Gary Burghoff ohlédne za svou kariérou, nemyslí si, že kdovíjak vyčníval. "Klidně se nazvu nejhorší celebritou na světě. Ale můžu říct, že má láska k herectví byla vždy upřímná a že léta, kdy jsem se mu věnoval, pro mě byla velmi přínosnou zkušeností," doplnil herec v důchodu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.