Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Lukašenko hrozil jadernými hlavicemi na letounech. Pravěké sovětské stroje přitom Bělorusko dávno vyřadilo

Aktualizováno -
27. srpna 2022
14:29
Autor: ČTK - 
26. srpna 2022
19:22

Běloruská bojová letadla Su-24 prošla v rámci spolupráce s Ruskem úpravou, která jim umožní nést jaderné zbraně. Podle agentury Reuters to dnes uvedl běloruský lídr Alexandr Lukašenko. Podle něj je Minsk připraven reagovat na případnou eskalaci ze strany Západu. Letouny přitom byly z běloruského letectva kvůli opotřebení a drahému provozu vyřazeny v roce 2012, upozornil server RBK. Odvolal se přitom na tehdejšího ministra obrany.

Lukašenko podle státní agentury Belta uvedl, že o modernizaci ruských lehkých bombardérů se dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Bělorusko, které patří k věrným spojencům Ruska a poskytlo mu své území pro invazi na Ukrajinu, nevlastní jaderné zbraně a Lukašenko nesdělil, za jakých okolností by Minsk od Moskvy jaderné zbraně mohl získat.

Lukašenko hovořil o potenciální hrozbě ze strany sousedního Polska, členské země NATO. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že polská armáda na rozdíl od varšavských politiků chápe, jak by Bělorusko mohlo reagovat na případnou eskalaci, uvedla Belta. Podle Reuters z Lukašenkova projevu vyplynulo, že hrozbu pro Bělorusko představuje obecně Západ.

„Musí (Západ) pochopit, že pokud se rozhodnou pro eskalaci, žádné vrtulníky ani letadla je nezachrání,“ uvedl Lukašenko. „Vše je připraveno,“ řekl s odkazem na práce na úpravě běloruských bojových letounů pro nesení jaderných zbraní.

Bělorusko letouny dávno vyřadilo

Letouny přitom byly z běloruského letectva kvůli opotřebení a drahému provozu vyřazeny v roce 2012, upozornil server RBK. Odvolal se přitom na tehdejšího ministra obrany.

„Jak jistě víte, v letectví existuje pojem technická životnost,“ uvedl o vyřazení Su-24 běloruský exministr obrany Juryj Žadobin s připomínkou, že za sovětských dob se běloruský vojenský okruh přezbrojoval mezi prvními, takže běloruské bombardéry nebyly nejnovější. Ministerstvo spočítalo, že „bude jednodušší vyřadit tato letadla, protože představovala velmi velkou finanční zátěž“. Ještě provozuschopné stroje, kterých podle ministra zůstalo nemnoho, armáda vyřadila a nechala na úřadech, aby rozhodly, co s nimi bude dál.

20:50
Dnes

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

19:16
Dnes

Prezident Petr Pavel přijal dnes odpoledne na Hradě předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, která je v Praze v souvislosti s předvolební kampaní Evropské lidové strany. Předsedkyně EK se předtím sešla s českými politiky ze stran koalice Spolu a debatovala s nimi hlavně o předvolebních tématech. Dopoledne se setkala se zástupci firem z obranného průmyslu, poté ji čekalo jednání s politiky. Sešla se s nimi na neformálním obědě.

Von der Leyenová přicestovala do Prahy v době, kdy si Česko a také další země připomínají 20 let od vstupu do Evropské unie. Pavel a předsedkyně EK v úvodu setkání podle tiskové zprávy Hradu vzpomínali, jak osobně vnímali tento den před 20 lety. „Hlavními tématy rozhovoru byly priority ČR v Evropské unii a nadcházející volby do Evropského parlamentu. Debatovali také otázky mezinárodní politiky, především ruské agrese na Ukrajinu,“ sdělil Hrad.

18:36
Dnes

Při ukrajinském ostřelování vesnice Kozino v ruské Kurské oblasti zahynula jedna žena, další tři lidé byli kvůli zraněním hospitalizováni, uvedl dnes gubernátor Roman Starovojt na sociální síti Telegram. Ruské úřady podle serveru Meduza také tvrdí, že ruská vojska během dnešního dne sestřelila pět ukrajinských dronů, dva nad Kurskou a tři nad Belgorodskou oblastí. Od rozpoutání války Ruska proti Ukrajině bývají podobné incidenty časté, Ukrajina se k nim nevyjadřuje.

Zobrazit celý online

„Není dobrý nápad eskalovat věci s Běloruskem, protože by to byla eskalace se svazovým státem (Ruska a Běloruska), který má jaderné zbraně. Pokud začnou vytvářet problémy (...), reakce bude okamžitá,“ dodal Lukašenko.

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa