KOMENTÁŘ: Okamurovo zmrzlé miminko a nechutné bodnutí do ledvin v přímém přenosu

Podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury není možné miminku obléknout dva, tři svetry. Prý to má odzkoušeno na svém 27letém synovi. Okamura mladší tak může být rád, že péči svého otce ve zdraví přežil. Kdo se skutečně o kojence někdy staral, ví, že v zimě by jej do kočáru bez několika vrstev oblečení umisťovat neměl.

Tak nám v Poslanecké sněmovně zase promluvil Tomio Okamura. A jako vždy svým tlacháním soutěžil o nejnepřínosnější příspěvek do diskuse. Lhostejno, že tuto ligu už dávno hraje jen on sám, protože v míře nechutností by se s ním mohl rovnat snad jen Miroslav Sládek. Kdo politika, jemuž se v 90. letech přezdívalo český Mr. Bean, nepamatuje, šlo o srovnatelný uzlík rétorického průjmu, jaký už pěknou řádku posledních let vypouští do éteru právě Okamura.

Že se šéf SPD neštítí naprosto ničeho, nám připomněl během posledního jednání na plénu Poslanecké sněmovny. To, když se pustil do její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Pekarová Adamová prý radí nesmysly, když říká, že si lidé mají obléct o jeden svetr navíc, a zbytečně nepřetápět svá obydlí, aby ušetřili za drahé energie.

Nechci být osobní, ale jsem

„Nechci být nějaký osobní, ale já mám dítě. Mému synovi je 27 let a vzpomínám si, jak byl miminko. A podle vašeho názoru já bych měl svému miminku nasazovat tři svetry, aby mu nebylo zima. Takže já budu mluvit o sobě, nebudu mluvit o vás, to jste si všimla, nechci být osobní, ale o své osobní zkušenosti, kterou vy evidentně nemáte z nějakého důvodu. To je mi jedno, z jakého, to vůbec nebudu hodnotit,“ bodl Okamura Pekarovou Adamovou rétoricky přímo do ledvin.

Okamura samozřejmě není hlupák a moc dobře ví, že zaútočil na bolavé místo předsedkyně dolní komory. Není totiž žádným tajemstvím, že Pekarová Adamová se s manželem o dítě už nějakou dobu snaží. A přestože několikrát během svého výstupu zopakoval, že nebude osobní, osobní byl. A po zásluze za své slovní výpady sklidil bídu na sociálních sítích.

Okamura vs. Okamura

„To je opravdu výstavní prasárna,“ napsal pod příspěvek s videem s Okamurovým vystoupením například komentátor Jindřich Šídlo. „Jindřichu, tyhle prasárny se učí od Rusáků. Vůči mně to jedou taky… S Markétou jsme si nedávno říkaly, že nás tyhle lidské obludy ani nerozbrečí, ani neurazí a rozhodně nás od ničeho neodradí,“ přidala repliku ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Markét, je to duševní mrzák,“ dodal lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Proti Okamurovi se postavil také jeho bratr Hayato (KDU-ČSL). „Máš, milá Markéto, moji plnou podporu! Vím, že s lidmi cítíš a že Ti na nich skutečně záleží,“ napsal na Twitter. Sociální síť byla vzápětí plná podobných příspěvků. Našli se samozřejmě i Okamurovi (toho z SPD) roztleskávači, byť jich byla naprostá menšina.

Proud nechutností za 153 milionů

A přesně to Tomiu Okamurovi stačí. On jistě neprahne po vládní odpovědnosti, v opozičních lavicích se zhruba 10procentní podporou voličů je mu dobře. Jeho byznysplán je naprosto geniální: Otravovat veřejnou debatu svou (tipl bych, že předstíranou) nenávistí, získat optimální počet poslanců a inkasovat státní příspěvek.

Přitom ten není zrovna malý. Jen v loňském roce hnutí SPD z kapes daňových poplatníků získalo přes 38 milionů korun. Vynásobte si to čtyřmi a vyjde vám za jedno volební období sumička převyšující 150 milionů korun. Nechci se nikoho dotknout, ale kdo z vás to má?

Ne nadarmo si předseda SPD vysloužil nelichotivou přezdívku „komerční fašista“. A nevymyslel mu ji nikdo menší než spisovatel a badatel Jiří Padevět. Totiž člověk, který díky svým znalostem historie fašistu komerčního od toho pravého pozná na sto honů.

Tagy: