MS Les Gets 2022: Favorité a favoritky

Francouzské Les Gets bude v neděli svědkem boje o duhové dresy v cross country, kdo jsou favorité na tituly?

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Jan Němec
MS Les Gets 2022: Favorité a favoritky

 
Světový šampionát horských kol ve francouzském Les Gets se pomalu blíží ke konci, to nejlepší ale teprve přijde - závody v cross - country kategorie elitních mužů a žen. Na startu nebude chybět ani osmička českých reprezentantů - Jana Czeczinkarová, Tereza Tvarůžková, Karla Štěpánová a Jitka Čábelická. V mužích startuje Ondřej Cink, Marek Rauchfuss, Jan Škarnitzl a Lukáš Kobes.

Nedělní program odstartuje už v 9:00 ráno kategorií žen U23. Nechybějí čtyři české reprezentantky - Aneta Novotná, Karolína Bedrníková, Adéla Holubová a Zuzana Šafářová. Největšími favoritkami závodu jsou domácí Line Burquier (FRA), vítězka prvních třech závodů SP, a mistryně Evropy Puck Pieterse z Nizozemí.

Závod mužů U23 s Janem Sáskou, Filipem Konečným a Janem Zatloukalem na startu přijde na řadu v 10:45. Favorit této kategorie je jasný, je jím biker z Chile Martin Vidaurre Kosmann, jenž v letošním roce ovládl sedm závodu Světového poháru z osmi odjetých.

Z našeho pohledu dost pravděpodobný průběh zítřejšího závodu elitních žen, Loana Lecomte se o vítězství porve se svou krajankou Pauline Ferrand Prévot...

Ve 13:00 se na start postaví elitní ženy. Po pátečním short tracku, ve kterém předvedla skvělý výkon domácí Pauline Fernad Prevot, ji musíme řadit mezi největší favoritky. Na domácí světový šampionát se evidentně připravila nejlépe, jak mohla, a má možnost získat již čtvrtý duhový trikot v cross - country. Další favoritkou bude Jolanda Neff (SUI), vítězka závodu Světového poháru v Mont Sainte Anne. Asi ale tou úplně největší papírovou adeptkou na duhový trikot a největším želízkem domácích fanoušků je Loana Lecomte. Minulý týden získala titul mistryně Evropy v Mnichově a kvůli přípravě na MS vynechala i poslední tři závody SP. Skvělou formu potvrzuje celou sezonu Nizozemka Anne Terpstra, za normálních okolností by mezi adeptky ne medaili patřila i Rakušanka Mona Mitterwallner, v týdnu před mistrovstvím Evropy ovšem prodělala covid. Pořadím zamíchá i v loňském roce bronzová Sina Frei (SUI) či Alessandra Keller (SUI), stříbrná z včerejšího short tracku.

A co elitní muži? Největší favorit závodu Thomas Pidcock startuje až z páté řady. Ani to by pro něj ale neměl být problém. Na mistrovství Evropy v Mnichově se pohyboval po startu až na 30. místě, ve třetím kole se už dostal na čelo a ihned atakoval. Podobný průběh závodu očekáváme i zítra. Na světový šampionát se určitě připravil pečlivě, rozhodně ale neopomenul i přípravu na silniční závody, v úterý si zde v Les Gets odkroutil krásných 150 kilometrů v místních kopcích. 

Jakmile Tom v Mnichově docvakl čelo závodu, okamžitě atakoval...

Zvědavi jsme na výkon šestatřicetiletého Nina Schurtera (SUI), obhájce prvenství má šanci získat již desátý titul mistra světa, v cestě mu ale budou stát mnohem mladší soupeři. Největší nadějí francouzských fanoušků by měl být vítěz závodu SP v Mont Sainte Anne Titouan Carod, kterému sedí především deštivé podmínky. Zatím sice předpověď hlásí slunečno, v horách se ale vše může rázem změnit. Dalšími adepty na medaili budou Jordan Sarrou (FRA), světový šampion z roku 2020, Vlad Dasclau (ROU) či Alan Hatherly (RSA) a černým koněm závodu bude Luca Braidot (ITA), jenž v letošním roce dokázal ovládnout dva závody SP.

Na startu bude i česká čtyřka ve složení Ondřej Cink, Marek Rauchfuss, Jan Škarnitzl a Lukáš Kobes. Především Ondřej Cink má na Les Gets dobré vzpomínky. V loňském roce zde v závodě světového poháru dojel na 2. místě. Letošní sezonu se ale kvůli zdravotním problémům trápí, zítřkem se ovšem může vše změnit.


Ondřeji Cinkovi trať v Les Gets sedí, v loňském roce zde dojel v závodě SP na druhém místě! 


Kdo se stane 33. mistrem světa v cross - country? Odpověď se dozvíte už zítra!

 


 

 

 

 

Přečteno - 4177x Tagy: mistrovství světa pauline ferrand prevot
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Coupe de France VTT #1 - Marseille
    Fotogalerie: Coupe de France VTT #1 - Marseille
  2. ZávodyFotogalerie: Super Cup Banyoles HC 2024
    Fotogalerie: Super Cup Banyoles HC 2024
  3. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  4. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  5. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  6. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744