Poslední etapa ze Schiltachu do Stuttgartu dlouhá 187 km startovala do kopce směrem k první z celkových 5 vrchařských prémií. A hned od startu se ostře závodilo. Vznikaly a zase zanikaly četné pokusy vytvořit denní únik. A tentokrát nedostávali zadarmo šanci jezdci z domácích kontinentálnícxh týmů.

Teprve kolem 40. km se podařilo skutečně odjet 12 cyklistům z 9 týmů. Po dvou tu měla Bora-hansgrohe (Pollit, Grosschartner), Intermarché i Lotto-Soudal. Byl tu i Romain Bardet z DSM či Alessandro Covi z UAE. Nejnebezpečnější ovšem byli Sylvain Moniquet z Lotto-Soudal, ztrácející na Adama Yatese (Ineos) pouze 56 sekund, a Laurens Huys z Intermarché se ztrátou +1:02 min.

Mimořádně aktivně si počínal Nils Pollit. 70 km před cílem jela na čele už jen sedmička, v níž byli Pollit, Peák (Intermarché), Bardet, Holmes (Lotto-Soudal), Covi, Berthet (AG2R) a Van Dijke (Jumbo-Visma). Jelo se v takovém terénu a tak ostře, že odpadal jeden sprinter za druhým.

Útočilo se jak ve vedoucí skupině, tak v té hlavní. 7 km před cílem ale bylo po úniku. Hned na to zaútočil Ruben Guerreiro (EF Education), kterému šlo o posun na konečné pódium. Začal tím, že vyhrál bonusový sprint a připsal si 3 bonusové vteřiny.

Vpředu se vytvořila jedenáctka povětšinou cyklistů z předních pozic průběžného pořadí. Samozřejmě včetně muže v červeném Adama Yatese. Téměř samí vrchaři s jedinou výjimkou: Alberto Bettiola. Ten tvrdě pracoval pro týmového kolegu Guerreira. 

I Pello Bilbao tu měl muže, který pro něj odváděl výbornou práci: Hermanna Pernsteinera. I díky jemu měl do závěrečného sprintu vrchařů připravenu příznivou pozici a tu dokázal zužitkovat v etapové vítězství. Na to, aby ohrozil Adama Yatese, který dokončil na 5. místě, to pochopitelně nestačilo. Ale kromě etapy mu to přineslo ještě jeden bonus: vítězství v bodovací soutěži.

Kdo se ale mohl radovat z podstatné pozitivní změny, byl Guerreiro, jemuž 2. místo zajistilo posun na pódium v konečné klasifikaci. 4. místo patří Georgu Zimmermannovi (Intermarché), nejlepšímu mladému jezdci tohoto etapového závodu. Nejlepším týmem se stal Movistar. Vrchařem Jakob Gesner z Lotto-Kern Haus.

Pello Bilbao: "Nejsem sprinter, ale každý přijede na konci takového závodu s unavenýma nohama a nedostatkem energie. Cítil jsem se sebevědomě. Věděl jsem, že ten kluk z Wanty (Zimmermann) je rychlý. Nechal jsem ho před sebou v poslední zatáčce, aby mi pomohl rozjet sprint. Nakonec jsem otevřel sprint sám a pak jsem na posledních 200 m sprintoval na plný plyn.“

Adam Yates: "Dnes to byl super náročný den, ale tým jel úžasně. Byl to mimořádně nebezpečný únik, který jsme se snažili kontrolovat, takže jsme museli pořádně zabrat. Kluci odvedli úžasnou práci až do cíle, až do finále jsem se vlastně ani nedotkl větru. Lepší službu jsem ani nemohl dostat. Vítězství pro mě znamená hodně, protože jsem měl v této sezóně spoustu smůly. Ale tým měl ve mě tolik důvěry, a toho si velmi cením. Jsem velmi šťastný."