Zpráva

Sezóna 2022/2023 v Divadle Drak právě začíná!
vydáno: 29.8.2022
V nastávající sezóně představí Divadlo Drak svým divákům tři nové tituly a v galerii Labyrint rodinnou interaktivní výstavu. Sezónu uzavře 28. ročník REGIONŮ – Mezinárodního divadelního festivalu Hradec Králové.

Chystaná koprodukční inscenace Draku a Bratislavského bábkového divadla – Československo – bude divadelní sondou, která hledá na základech původního příběhu odpověď na otázku, zda existuje něco, co Čechy a Slováky spojuje i třicet let po rozpadu společného státu. Inscenace je určena divákům od 10 let a její slovenská premiéra je naplánována na 13. 1. 2023. Hradeckému publiku se inscenace poprvé představí 13. 5. 2023.

Divákům od 9 let bude určena únorová premiéra nové autorské inscenace Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka – Huckleberry Finn, na motivy slavného románu Marka Twaina. Příběh o osvobození nejen od útlaku a konvencí, ale i vlastních předsudků, tematicky navazuje na předchozí tituly stejného tvůrčího týmu, Bílého tesákaCestu, s nimiž tvoří ucelenou trilogii, která našla svůj předobraz v klasických dílech americké literatury.

Třetí premiérou bude autorská inscenace na pomezí poetického fyzického divadla a klaunské grotesky To je andělení! v režii a choreografii Veroniky Riedelbauchové, scénografii Marianny Stránské a s hudbou Jana Čtvrtníka. Poetická groteska o tom, co se stane, když vám domů jen tak z nebe spadne anděl, je určena nejmenším divákům od tří let a premiéra je naplánovaná na 29. 4. 2023.

Konec sezóny bude opět patřit festivalu REGIONY – Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové, kterého je Divadlo Drak spolupořadatelem spolu s Klicperovým divadlem a neziskovou organizací kontrapunkt.

V rámci příprav festivalového programu nadcházejícího ročníku navštívili zástupci Divadla Drak, ředitel Tomáš Jarkovský a vedoucí marketingu a produkce Barbora Kalinová, v červenci 2022 francouzský Festival d’Avignon. Tento výjezd mohl být realizován díky dotačnímu programu Královéhradeckého kraje Podpora mobility v kultuře.

Začátkem října se pro návštěvníky otevře v galerii Labyrint Divadla Drak nová interaktivní a zážitková výstava věnovaná animovanému filmu s názvem Draci v animaci a Čtyřhlas. Výstava vzniká ve spolupráci s produkčním studiem MAUR film.

Nové inscenace sezóny 2022/2023

Československo
Podle scénáře Petra Galdíka a Tomáše Jarkovského, v režii Šimona Spišáka a Jakuba Vašíčka, připravuje Divadlo Drak v koprodukci s Bratislavským bábkovým divadlem společný projekt k příležitosti 30. výročí rozpadu Československa, státu, který vznikl spojením dvou národů, které se v určité době dobrovolně rozhodly sdílet svůj historický vývoj a jejich společná cesta trvala 75 let.
„Ojedinělá blízkost našich národů si podle nás zaslouží divadelní reflexi a třicetileté výročí rozpadu společného státu k tomu poskytuje jedinečnou příležitost. Protože na inscenaci spolupracují dvě loutková divadla, zvolili jsme si za východisko této reflexe fakt, že české a slovenské loutkářství bylo společně zapsáno do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Což sice může být důvod k jisté hrdosti, ale zároveň je to také docela zábavný paradox nikoli nepodobný vzniku samotného Československa, které vzniklo na tezi jednotného československého národa, který ale nikdy neexistoval. A stejně tak je velká otázka, jestli existuje něco jako společná československá loutkářská tradice. Proto nás napadlo pohrát si s hypotetickou situací, že by třeba na UNESCO přišlo anonymní udání, že je to celé nesmysl. Co by pak zbylo československým loutkářům jiného, než spojit síly a dodatečně vytvořit jeden společný, dokonale československý, absolutně vyvážený, předem tradiční kus, aby pochyby světové veřejnosti rozptýlili? Otázkou jen zůstává, jestli by byli se schopni dohodnout na tom, jak má takový dokonale československý kus vypadat,“ řekl k projektu spoluautor scénáře Tomáš Jarkovský.
V inscenaci se představí členové uměleckých souborů obou divadel – Frederika Kašiarová, Ľuboš Janák, Ľubomír Piktor, Milan Hajn, Šimon Dohnálek a Pavla Lustyková. Autorem scény je Karel Czech, kostýmů pak Tereza Vašíčková.
Hudbu k inscenaci zkomponoval Daniel Čámský.

Huckelberry Finn
Autorská inscenace, která se opírá o motivy slavného románu Marka Twaina Dobrodružství Huckleberryho Fina, je posledním dílem trilogie dobrodružných příběhů o cestě za svobodou a osobní integritou, které čerpají inspiraci ve velkých dílech americké literatury.
„Twainova kniha, o chlapci s dobrým srdcem a břitkým jazykem, který pochází z komplikovaných rodinných poměrů, a tak trochu nedokáže žít v civilizaci a tradiční společnosti, která se ho snaží takzvaně v jeho zájmu převychovat, líčí dobové předsudky a zejména pak rasismus velmi autenticky a bez příkras. Příběh o cestě Hucka a uteklého černošského otroka Jima na voru po řece Mississippi je symbolickým obrazem útěku za faktickou svobodou, ale i cestou k sebepoznání, pochopení a přijetí a tematicky tak doplňuje naše dvě předchozí inscenace Bílého tesáka a Cestu a tvoří s nimi ucelenou sadu, která vychází z děl amerických klasiků, kteří se ve své tvorbě věnovali fenoménu tuláctví,“ přibližuje inscenaci režisér Jakub Vašíček.
V únorové novince hrají Barbara Jarkovská Humel, Milan Hajn, Dominik Linka, Jan Popela a Milan Žďárský.
Jako autor scény se do Draku opět vrací Kamil Bělohlávek, ve spolupráci s Terezou Vašíčkovou, která má na starost kostýmy. Autorem hudby je opět Daniel Čámský.

To je andělení!
Na jaře přivítáme v Draku hostující tvůrčí trio – režisérku a choreografku Veroniku Riedlbauchovou – scénografku a spoluautorku námětu Mariannu Stránskou – hudebního skladatele Jana Čtvrtníka, kteří pro naše divadlo připravili i oceňovanou inscenaci Do hajan!. Jejich nová inscenace To je andělení!, která se bude pohybovat na pomezí poetického fyzického divadla a klaunské grotesky, zpracovává laskavé a dětský hravé téma jak vrátit na nebe anděla, který z ničeho nic spadne k vám domů.
V inscenaci se vedle Petry Cicákové a Luďka Smadiše, kteří svůj pohybový um a cit pro gag již předvádějí v inscenaci Do hajan!, nově představí Edita Valášková a Šimon Dohnálek.

FESTIVAL REGIONY je lepší i díky podpoře Královéhradeckého kraje.
V rámci festivalových příprav mohli díky podpoře Královéhradeckého kraje navštívit Tomáš Jarkovský a Barbora Kalinová divadelní festival ve francouzském Avignonu.
Festival d’Avignon trvá tři týdny a je jednou z nejvýznamnějších událostí současného scénického umění na světě.
A je to právě tento festival v historickém Avignonu, ke kterému se blíží hradecké REGIONY jak pro svou neopakovatelnou atmosférou, tak geniem loci historického centra města i bohatým programem.
„Zakladatelé hradeckého festivalu se nikdy netajili inspirací právě Avignonem, proto pro nás bylo nesmírně užitečné moci si ho zažít na vlastní kůži a jsme vděční Královéhradeckému kraji, že nás v tom podpořil. Samozřejmě, avignonský festival je zcela mimořádnou akcí celosvětového významu, takže ačkoli se oba festivaly odehrávají v obdobně velkých městech a v lecčem skutečně mají podobného ducha každé takové srovnávání má svoje nepřekročitelné limity. Nicméně řada věcí, které jsme viděli, pro nás může být inspirací a zároveň jsme si také ověřili, že v mnoha ohledech jde náš hradecký festival správným směrem. V neposlední řadě jsme si pak také přivezli řadu zajímavých dramaturgických tipů, a to nejen přímo pro Regiony, ale možná také pro další tuzemské festivalové pořadatele,“ uvádí ředitel Divadla Drak a člen dramaturgické rady festivalu REGIONY Tomáš Jarkovský.

Čtyřhlas a Draci v animaci, nová výstava v galerii Labyrint
Také galerie Labyrint chystá pro své návštěvníky na sezonu 2022/23 nový program. Tou je výstava Čtyřhlas a Draci v animaci, která přiblíží zájemcům možné taje animace.
Projekt se bude skládat ze dvou částí, výstavy Čtyřhlas, která je doprovodným program, ke stejnojmennému projekt producentského studia MAUR film a prezentuje čtyři animované filmy, jež v tomto studiu produkčně vznikly. Druhou pak interaktivní animační herna – Draci v animaci – autorského týmu Divadla Drak.
Po celou dobu trvání výstavy se mohou návštěvníci těšit na bohatý lektorský program.
Výstava bude pro veřejnost přístupná od října 2022 do srpna 2023.

Nová sezóna v nové barvě
I v této sezoně Divadlo Drak obmění svou barevnost v rámci své vizuální identity. Světle modrou barvu sezóny 2021/22 vystřídá tentokrát jasně zelená.

zdroj zprávy: Martina Marková