Nové stezky propojí Novoborsko, cyklisty svedou z rušné silnice

  17:04
Dotaci na cyklostezku do České Lípy, která bude bezpečnější alternativou k silnici první třídy I/9, získal Nový Bor. O komunikaci se přitom cyklisté denně dělí s 16 tisíci auty. Příští rok se navíc začne stavět také stezka z Boru do nedalekého Radvance.
Oba asfaltové bezmála tři metry široké úseky nové cyklostezky měří 602 a 368...

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Státní fond dopravní infrastruktury přispěje na cyklostezku mezi Českou Lípou a Novým Borem částkou zhruba 7,5 milionu korun. Zbývající 3,2 milionu pokryje město ze svého rozpočtu.

„Díky tomu můžeme začít soutěžit samotnou stavbu tak, abychom ji mohli realizovat hned zkraje příštího roku,“ řekl Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru. „Cyklotrasa má sloužit především obyvatelům obou měst a obcí podél trasy k cestě do práce či do školy.“

Na stavbě se budou podílet obě města. „My budeme realizovat část kolem Chotovic po křižovatku v Pihelu, odkud pak bude navazovat českolipská část na Stará Lada,“ upřesnil starosta Nového Boru.

Stavba prvního úseku, který vyjde na 10,7 milionu korun, protne křižovatku ulic Husova a Smetanova, napojí se na ulici Kpt. Jaroše a povede až k přírodnímu koupališti.

Město chystá druhou etapu

Město zároveň zpracovává projektovou dokumentaci na druhou etapu, která bude začínat na městských pozemcích u koupaliště. Příští rok chce požádat o další dotaci a v roce 2024 stavět.

U poslední části z Chotovic do Pihelu musí ještě dojednat majetkoprávní vypořádání s vlastníky pozemků. Cyklistické trasy na Novoborsku se příští rok rozšíří také o úsek Nový Bor – Radvanec, který bude stát téměř 35,6 milionu korun. Na něj získal Radvanec dotaci zhruba 28,4 milionu.

Cyklisty tak čeká pohodlná jízda od křižovatky v Radvanci přes Lesní hřbitov v Novém Boru až na sídliště Rumburských hrdinů, kde se napojí na bývalý cyklistický areál.

„Na žádost obce Radvanec jsme souhlasili s tím, že dojde k výstavbě cyklostezky mezi Novým Borem a Radvancem v našem katastru. Pomůže nám to zlepšit neutěšenou dopravní situaci u Lesního hřbitova a bývalé sklárny Zahn,“ připustil Dvořák.

Od stavby očekává větší bezpečnost chodců a cyklistů, zároveň má rozšířit parkovací místa v ulici Rumburských hrdinů. U sklárny navíc vznikne nový přechod pro chodce a dvě autobusové zastávky.

„Současně s tím Liberecký kraj přislíbil, že provede celoplošnou opravu silnice do Radvance, podél které nová cyklostezka povede,“ doplnil Dvořák.

Cyklostezka propojí Nový Bor s Českou Lípou.

Cyklostezka propojí Nový Bor s Českou Lípou.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz