Šokující rozhodnutí německé televize: Knihy i filmy o Vinnetouovi dostaly stopku kvůli rasismu!

Přidat na Seznam.cz

Není snad nikdo, kdo by nemiloval legendární filmy a knihy o náčelníkovi Apačů Vinnetouovi. Všechny tak překvapilo počínání našich německých sousedů, kteří se rozhodli přestat vydávat knihy a vysílat filmy, ve kterých Vinnetou vystupuje!

Již minulý týden vydalo nakladatelství Ravensburger prohlášení, že stahuje některé knihy s příběhy o Vinnetouovi. Nakladatelství se k tomu odhodlalo poté, co bylo několikrát obviněno z šíření folklórních stereotypů o původních Američanech a z neoprávněného přivlastňování indiánské kultury, píše německý server Bild.

Problémem filmů a knih o apačském náčelníkovi je podle levicových aktivistů také to, že původní obyvatelé Severní Ameriky jsou v nich označování jako „Indiáni“, což označují za rasistické. Za nevhodné považují i to, že hlavního hrdinu hrál běloch Pierre Brice (†86).

I když to mnozí označili za hloupý „módní“ diktát, přidala se zanedlouho k nakladatelství dokonce i německá televizní stanice ARD. S okamžitou platností nebude na žádném ze svých kanálů vysílat legendární filmy s Vinnetouem a Old Shatterhandem.

Překvapivě se rozhodnutí televizního sdružení setkalo u německých diváků s podporou. Našli se ale i tací, kteří krok ARD odsoudili, například konkurenční televizní stanice ZDF, jejíž vedení oznámilo, že filmy o Vinnetouovi budou vysílat i nadále.

Se současnými světovými trendy se za chvíli budeme muset skutečně obávat, jaké další oblíbené a kultovní seriály se stanou „nevhodnými“. Četnická série ze Saint Tropéz? Růžový partner? Takových bychom našli.

Zdroj: m.bild.de