Tapety jako součást moderních domácností. Papírové ale in nejsou

Zařídit svou domácnost do moderního stylu není zrovna snadné. Zejména když víme, jak se aktuální trendy neustále mění. Jestliže hledáte vzhledově dokonalou možnost, jak zútulnit interiér, nabízí se tapety. Pro někoho retro, pro bytové architekty módní trend, který se těší ze svého dlouho očekávaného comebacku. Jen pozor na jedno – papírové verze se z návratu netěší. Ty zůstávají hluboko pohřbeny v minulosti.

Nanášení lepidla a promáčené tapety jsou dávno minulostí

Někomu možná po získání této informace přeběhl mráz po zádech. Vzpomněl si totiž na dobu, kdy se mu nedařilo nalepit papírové tapety na zdi, což způsobilo jen vrásky na čele. Velmi složité nanášení lepidla, nespolupracující tapety, které nakonec byly velmi promáčené a na zdi nevypadaly zrovna obstojně. Dále také vzdychání nad nerovnostmi nebo vzduchovými bublinkami, které se měly za tak krátkou dobu čas vytvořit.

Naštěstí tento „tradiční” vzhled nemá co dočinění s aktuálním trendem. Nepraktičnost vzala za své a přesunula se do ústraní, respektive v ústraní zůstala. Co však naopak dostává naprosto jiný rozměr jsou vliesové tapety, které se svou aplikací nedají srovnat s papírovými. Manipulace s nimi vyžaduje sice trochu více trpělivosti, na druhou stranu výsledný efekt člověka nezamrzí, naopak velmi mile překvapí.

Muž lepí tapetu na stěnu
Muž lepí tapetu na stěnu

Každý typ má svá pro i proti

Je však třeba konstatovat, že vliesové tapety nejsou těmi jedinými, které se dostaly znovu na trh a které zažívají opravdu velký comeback za zvuků hlasitého aplausu. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ, vždy je dobré zvážit pro a proti. Ať už papírové, tak vliesové nebo jiné mají své stinné i světlé stránky, proto před jejich koupí a před konečnou aplikací zvažte obě tyto stránky.

Za zvážení stojí i konečný interiér, ve kterém se budou tapety nacházet. Zatímco dětský pokojík si vystačí s papírovými alternativami (jelikož je zde budete pravděpodobně velmi často měnit), taková pracovna nebo obývací pokoj si zaslouží něco krapet luxusnějšího, stabilnějšího a lépe vypadajícího.

Informujte se o aplikaci tapety

Stejně, jako se před koupí konkrétního spotřebiče informujete o tom, jak ho ovládat nebo jak s ním manipulovat, podobně se informujte i před koupí tapet. Zajímat vás bude především jejich aplikace, ve které, jak z textu vyplývá, tkví ta hlavní potíž.

Zatímco u některých tapet se lepidlo aplikuje na rubovou stranu vlhké tapety, jinde se aplikace může trochu lišit. Abyste se vyhnuli zbytečné ztrátě nervů, informace o tom, co vás s tapetami čeká za zábavu je určitě dobrá.

Vliesové tapety jsou vhodné pro začátečníky

Pojďme si však více rozebrat konkrétní typy tapet, které se nyní dostaly do popředí ve světě bydlení a bytových trendů. Zmiňované vliesové tapety doslova strčily do kapsy tradiční papírové, o které si nyní už ani neopřete kolo. Papírové se oproti vliesovým nedostaly mezi trendy, a to hlavně kvůli jejich nepraktičnosti i neatraktivnímu vzhledu po náročném lepení.

Zmiňované vliesové jsou však zcela jiným šálkem kávy. Jsou prodyšné, snadno omyvatelné a odolné, zabraňují vzniku plísní a dokážou i perfektně izolovat teplo a hluk. Jsou navíc skvělé pro začátečníky a zamilují si je i ti, kteří hledají specifický vzor nebo motiv. Jen tedy pozor na jedno – vliesové tapety jsou dražší záležitostí, tak na to připravte svou peněženku, ať při placení není nemile překvapená.

Tapeta na stěně v dětském pokoji
Tapeta na stěně v dětském pokoji

Látkové tapety jsou náchylné na plísně

Vedle vliesových tapet se po letech dostaly na výsluní také takzvané látkové tapety, které zdobí například interiéry na zámcích nebo hradech. Jelikož jsou velmi často nositeli i moderního, nadčasového vzoru, nachází své místo v nejedné moderně zařízené domácnosti. Pokud vás láká právě tato alternativa, nadšení budete z efektivního zahalení drobných nerovností nebo z jejich zdravotní nezávadnosti. Hezky fungují i jako tepelný nebo zvukový izolátor. Co je však jejich nevýhodou je náchylnost ke vzniku plísní. Pokud je nebudete pravidelně luxovat, kartáčovat a větrat v místnostech, plíseň mohou chytit velmi rychle.

5/5 - (2 votes)

fajnadomacnost

Jsme nadšený tým co se stará o svou i vaši Fajnovou domácnost. Někdy znamená domov místo, kde je tvoje srdce. Tomu my věříme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest