Svrabem se v kraji nakazilo už skoro tolik lidí jako loni za celý rok

  11:40
Již 284 případů onemocnění svrabem zaznamenali letos hygienici v Moravskoslezském kraji. Za celý loňský rok se podle jejich statistik s touto s nemocí léčilo v regionu 303 nakažených, v roce 2020 jich bylo jen 184.

„V rámci České republiky máme letos ke konci srpna u zákožky svrabové zatím evidováno 2 848 nakažených prakticky všech věkových skupin. Situace bude ovšem značně podhodnocená k poměrně obtížné diagnostice,“ konstatovala mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Velmi nakažlivé svědivé kožní parazitální onemocnění napadá člověka po celý rok, nicméně letní období je pro šíření svrabu ideální. Zvláště ve chvíli, kdy lidé v teplém počasí chodí méně zahalení.

Jednou z nejrizikovějších skupin pacientů jsou děti.

„Nejprve měl syn drobné vysoce svědivé puchýřky jen na nohou. Považovali jsme je za obyčejnou vyrážku a několik dnů je vůbec neřešili. Zarudlá kůže s puchýři se mu ale poměrně rychle rozšířila po celém těle, a tak jsme se vydali ke kožnímu lékaři,“ řekla Jana Kostková z Ostravy.

Zjištění, že jde o svrab, bylo pro ni nepříjemné.

„Byl to šok. Lékař nás ale velmi rychle uklidnil a jeho diagnostické dotazy nám naznačily, že tuto nemoc nemusí člověk získat jen v prostředí, které si nepotrpí na hygienu. Zajímalo ho například, zda jsme v poslední době někam necestovali vlakem, a když jsem řekla, že ne, následoval dotaz na cesty městskou hromadnou dopravou,“ řekla Kostková.

„A najednou jsme měli jasno. Syn totiž do školy dojíždí autobusem, a protože na konci školního roku byly poměrně teplé dny, jezdil v kraťasech. Podle lékaře si zřejmě v autobuse sedl na místo, které před ním infikoval cestující s touto nemocí, takže syn s ní přišel do kontaktu nejspíš tímto způsobem.“

Svrab se šíří přímým, ale také nepřímým kontaktem, jako je právě například sezení v krátkých sukních nebo kraťasech na sedadlech v tramvajích, autobusech či vlacích, anebo rovněž na lavičkách zastávek.

Přenáší se často i v ubytovnách a vězení

„Přenáší se i kontaktem s nedostatečně vypranými lůžkovinami nebo oblečením, které používala nakažená osoba,“ upřesnila Štěpánka Čechová.

„Čím více je nemocný zákožkou svrabovou zamořen a čím delší je jeho kontakt se zdravou osobou, tím je pravděpodobnost přenesení nákazy vyšší. Parazit se zavrtá novému hostiteli do kůže již během dvou až tří minut.“

Podle Čechové není divu, že svrab dlouhodobě patří mezi pět nejčastějších nemocí z povolání, které u nás postihují pracovníky zdravotnických zařízení, zejména nemocnic.

K přenosu infekce dochází podle hygieniků také v ubytovnách, azylových domech a ve věznicích, ale především v místech s nízkou úrovní hygieny. Rizikové je také cestování anebo třeba spaní v lůžku, kde již předtím spal někdo jiný. Svrabem často trpí bezdomovci.

K vyléčení stačí několik dní potírat kůži mastí

„Nakazit se je možné i pohlavním stykem. Běžným krátkým kontaktem, jako je podání ruky, se svrab nepřenáší,“ upřesnil mluvčí Krajské hygienické stanice Aleš Kotrla s tím, že v kraji v tuto chvíli konkrétní ohnisko infekce není a všechny evidované případy jsou považovány za ojedinělé.

Lidé nakažení svrabem by měli okamžitě vyhledat odborníka. Někdy stačí jen několik dnů intenzivní léčebné kůry a nemoc ustupuje.

„K léčbě se může použít například dvacetiprocentní sírová vazelína. Každý den je třeba měnit oděv a použité prádlo vyprat při teplotě minimálně šedesát stupňů Celsia, důkladně vyžehlit a nepoužívat aspoň tři dny. Prevencí je dostatečná osobní hygiena,“ doplnil Aleš Kotrla.