Má ligu vést jednatel firmy trestně stíhané kvůli údajnému daňovému úniku? Aneb Svoboda a střety zájmů

Má ligu vést jednatel firmy trestně stíhané kvůli údajnému daňovému úniku? Aneb Svoboda a střety zájmů
ÚTERNÍ RÁNA PAVLA PROCHÁZKY

 Ve svém pondělním poligovém komentáři jsem vyslovil otázku, zda by měl českou ligu a Ligovou fotbalovou asociaci (LFA) vést funkcionář, který je mj. jednatelem trestně stíhané firmy. Je to samozřejmě na profesionálních klubech a na FAČR jako takové, pokud jim takový stav vyhovuje. V každém případě to ale vypadá, že místopředseda Sparty a šéf LFA Dušana Svoboda není v dané chvíli ve zcela komfortní situaci, navíc je už delší čas (nejen) podle mého názoru ve střetu zájmů.

POLICIE VINÍ FIRMU, V NÍŽ MÁ PODÍL KŘETÍNSKÝ, Z REKORDNÍHO DAŇOVÉHO ÚNIKU. JEJÍM JEDNATELEM JE MJ. ŠÉF LFA SVOBODA

Zopakujme si, že podle pátečních Lidových novin (LN) policie viní firmu, v níž má podíl majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský, z rekordního daňového úniku v celkové výši 3,7 miliardy korun. Odpadová firma AVE CZ podle policie překročila zákon. Podle zjištění webu Lidovky.cz ji předminulý týden detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili z krácení daní. 

Ke zprávě Lidovek.cz  je třeba dodat, že v obchodním rejstříku je jako jeden z jednatelů AVE CZ uveden od 18. prosince 2013 sparťanský místopředseda a šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.   

Svobodovy funkce

Dušan Svoboda, Křetínského přítel z brněnského mládí, figuruje v několika firmách a v těchto fotbalových či sportovních funkcích:

1. místopředseda fotbalové Sparty Prahy,

2. předseda Ligové fotbalové asociace/LFA, která řídí profesionální soutěže v Česku (od roku 2016),

3. dlouholetý člen výkonného výboru FAČR za ligu (od roku 2009, opakovaně zvolený, naposledy v červnu 2021),

4. předseda Pražského fotbalového svazu (v roce 2021 zvolený už počtvrté za sebou – od roku 2010, jinak Svobodova Sparta v Praze hraje jen soutěže přípravek),

5. člen Národní rady pro sport v rámci Národní sportovní agentury v oboru Komerční sport.

Svobodovy střety zájmů

1. Místopředseda Sparty a předseda LFA

Autor tohoto článku v minulých letech výrazně podporoval několikaleté úsilí pražské Sparty a Dušana Svobody o to, aby české profesionální kluby, později sdružené v LFA, po vzoru zahraničních ligových soutěží převzaly řízení první české ligy. 

Ovšem po té, co se tak stalo, měl (nejen) podle mého názoru Svoboda ve Spartě skončit, nebo předat svou vrcholnou funkci v LFA. Tu by měl totiž nejlépe vést nezávislý funkcionář typu komisaře NHL či NBA. 

2. Podnikání ve firmě s majitelem konkurenčního klubu

Dušan Svoboda mj. podniká ve firmě (Vulkán z Hrádku nad Nisou, vyrábějící zdravotnický materiál, v minulosti stejnojmenná společnost, dříve vyrábějící kondomy, patřila Danielu Křetínskému) společně s šéfem konkurenčního ligového klubu FK Jablonec a expředsedou FAČR Miroslavem Peltou (nepravomocně nepodmíněně odsouzeným na šest let odnětí svobody a k pokutě ve výši pěti milionů korun kvůli nezákonným machinacím při rozdělování státních dotací do sportu). V dozorčí radě firmy zasedá Peltova manželka Simona.

Svobodova Sparta a Peltův Jablonec spolu samozřejmě obchodují s hráči. Loni například odešel z Jablonce do Sparty talentovaný útočník Tomáš Čvančara – údajně za překvapivě nízkou cenu (neoficiální údaje se velmi rozcházejí).  

3. Nevýhodná pozice ohledně prodeje práv na fotbalovou ligu

Zopakujme si, že předsedou Ligové fotbalové asociace, která ligu řídí, je Dušan Svoboda, jinak též místopředseda pražské Sparty. A jeho nadřízeným na Letné je majitel sparťanského klubu Daniel Křetínský, zároveň vlastnící mediální skupinu CNC, jež má mj. na onu fotbalovou ligu internetová práva.

Vyjednávací pozice předsedy LFA v roli podřízeného vůči svému klubovému šéfovi je tak na první pohled nevýhodná. 

Svobodovy případy

1. Jednatel firmy trestně stíhané za údajný rekordní daňový únik

Viz výše.

2. Peníze na Berbrův účet

Podle jedné z policejních analýz odposlechů pořízených v kauze bývalého místopředsedy FAČR zvané „Šváb“ měly peníze údajně putovat i na trase Dušan Svoboda – Roman Berbr. Zmiňována byla  jedna ze Svobodových  poradenských a auditorských firem (FSG Group).  

Na článek efotbalu s touto informací zareagovala letos v únoru na svých stránkách pražská Spara, která vysvětlila, že: 

Tyto operace doložitelně neměly nic společného s nekalou činností, ale jednalo se o vyplácení mezd ve společnosti STES a.s. Tomuto subjektu vedla poradenská společnost, za níž vystupuje i Dušan Svoboda, mzdové účetnictví.“ 

Roman Berbr jakožto vrcholný představitel obchodní a marketingové firmy FAČR jménem STES měl podle všeho právo na odměny. V souvislosti s tím se ovšem nabízelo hned několik otázek:

- Je běžnou praxí, že by peníze zasílala na účty (členům představenstva STES) přímo externí firma (v tomto případě poradenská firma Dušana Svobody)? Nebo to bývá spíš tak, že poradenská firma tyto výplaty pouze zpracuje, a ty pak odcházejí z účtu vyplácejícího subjektu (v tomto případě STES)?

- Je běžné, že firma spoluvlastněná Dušanem Svobodou, ve které je předseda LFA i jednatelem, zpracovává výplaty členů představenstva STES, kde byl Dušan Svoboda členem statutárního orgánu – představenstva? Stejná firma je také auditorem fotbalové Sparty, kde je Dušan Svoboda prvním místopředsedou, což logicky vyvolává další otázky.

- Jak získala Svobodova firma zmíněnou zakázku pro STES? Výběrovým řízením? A za jakých podmínek?

- Byl ze STES placen i člen jejího bývalého představenstva Dušan Svoboda, když byl vyplácen jiný bývalý člen představenstva STES Roman Berbr?-

- Odměny členů představenstva STES musí vždy podle zákona schválit valná hromada akciové společnosti. Tu v tomto případě tvoří výkonný výbor FAČR, v němž v minulém období seděli oba zmínění bývalí členové představenstva, tedy Dušan Svoboda a Roman Berbr. Stalo se tak?

- Měla zmíněná Svobodova firma v daném období zakázky také z FAČR a jiných jejích dceřinných společností?

- Rozhodoval Dušan Svoboda ještě o jiných zakázkách pro blízké nebo spřízněné osoby z prostředků FAČR nebo jejích dceřinných společností?

Na žádnou z těchto únorových otázek jsme ani po více než půl roce odpověď nedostali. A zřejmě tyto odpovědi nezajímají ani nikoho z fotbalových představitelů či příslušných komisí FAČR a LFA. 

3. Kauza předčasného ukončení covidové sezony 2019/2020

O tajném scénáři, jak (v rozporu s vlastními normami) předčasně ukončit covidovou sezonou 2019/2020 a zrušit baráž, jsme na základě bohatých policejních odposlechů v kauze „Šváb“ informovali na efotbale vloni před Vánocemi (ZDE).

Scénář, který se zrodil 23. června 2020 po několika schůzkách za postupné účasti „Václav Bartoněk (majitel tehdy druholigové Zbrojovky Brno), Radek Bělák (bývalý vrcholný funkcionář Zbrojovky Brno a Berbrův spolupracovník na Moravě a ve Slezsku, pořádající před volbami tzv. „RB Tour“), Roman Berbr (bývalý místopředseda FAČR) a Martin Malík (bývalý předseda FAČR)“ a poté i Adolf Šádek (ředitel, nyní majitel Viktorie Plzeň a čerstvý otec Bartoňkovy vnučky) s pozdějším posvěcením Dušana Svobody (předsedy LFA), byl naplněn přesně na den za měsíc – 23. července 2020. Jen s tím rozdílem, že baráž nebyla v rozporu s normami LFA zrušena kvůli nedohrané druhé lize, ale kvůli nedohrané první lize.

„O variantě vypustit baráž jsem začal přemýšlet až ve chvíli, kdy jsem osobně navštívil Karvinou a vnímal připomínky jejich šéfa pana Wolfa,“ prohlásil Dušan Svoboda (fotbalovými funkcionáři v odposleších přezdívaný Tydýt) v červenci roku 2020. Byl snad Jan Wolf,  karvinský primátor, činný v tamním fotbalovém klubu, oním tajemným mužem, o němž mluvil Roman Berbr s Martinem Malíkem 2. července 2020 s tím, že „ten to umí zařídit“ a ať to Malík hned zavolá (a vnukne) Tydýtovi (Dušanu Svobodovi)?  

Policejní odposlechy tak naznačily, že předseda LFA se stal (nejspíš nevědomky) vykonavatelem vůle lidí, kteří už z větší části museli český fotbal opustit. 

Umění změnit názor

Dušan Svoboda ukázal, že dovede i pružně změnit názor. O tom, jak zapřísáhlý odpůrce případného zrušení nadstavby během covidového jara 2020 (kvůli ztrátám z mediálních a televizních práv) najednou změnil názor na variantu „vypustit baráž“, se ostatně píše v předchozím odstavci.

Svoboda, který po náhlém odstoupení předsedy FAČR Ivana Haška v roce 2011 stanul krátce ve vedení českého fotbalu, býval i zapřísáhlým odpůrcem zavedení VAR do fotbalu. Když třeba Jan Rezek nafilmovanou penaltou v závěru klíčového utkání kvalifikace ME 2012 ve Skotsku (2:2) zařídil český postup do baráže, Svoboda takové věci bagetelizoval s tím, „že by se chlapi neměli celý týden v hospodě o čem bavit“. 

Nakonec ale zavedení VAR v české lize v roli předsedy LFA velmi podporoval. Proč? Nejspíš proto, že tím podmiňovaly svou podporu ligovému fotbalu hlavní sponzorské firmy. 

Třeba právě takový předseda LFA profesionálním klubům v Česku vyhovuje. Stejně jako místopředseda LFA a majitel Viktorie Plzeň Adolf Šádek, jehož odposlechy v kauze „Šváb“ stavějí do velmi problematického světla, o střetu zájmů ani nemluvě.

Pokud to tak ligové kluby chtějí, nedá se nic dělat. Ať si ale pak nestěžují, že fotbal bývá mimo jejich bublinu ve veřejnosti považován za nějakou zvláštní až podezřelou činnost.  

Místo hrdiny Maradonou: Chorý se v ČB nepřiznal, ač věděl, že hrál rukou. Divné karty: Jak asi vidí Kocourek?