Události Ligue 1: Monaco odhalilo slabiny Paříže, Montpellier zapsal rekordní výhru

30.08.2022, 13:32
Názory a komentáře
Elye Wahi (© AFP)
Po třech suverénních výkonech PSG poprvé v lize narazilo. Domácí remíza 1:1 s Monakem ve 4. kole není nic, kvůli čemu by Christophe Galtier a jeho svěřenci měli ztrácet klid, takticky skvěle připravení hosté ale ukázali způsob, jakým se dá proti PSG uspět. Domácí i evropská konkurence si mohla dělat poznámky.

Z Philippa Clementa se začíná stávat specialista na PSG. Na lavičce Monaca zatím odtrénoval proti Les Parisiens dva zápasy a jeho tým ani v jednom případě neodešel poražen. Na jaře z toho byla domácí výhra 3:0, v neděli remíza 1:1 v Parku princů.

Monaco přitom jelo do Paříže jako jasný outsider, na rozdíl od PSG se mu totiž nepovedl vstup do sezony. Nezvládlo předkolo Ligy mistrů proti PSV a v úvodních třech kolech ligy získalo jen jednu výhru.

Na hřišti ale rozdílná forma znát nebyla. Monaco nastoupilo soustředěné, bojovné a především skvěle takticky připravené. Trenér Clement letos vůbec poprvé sáhl k systému 3-5-2, s očividným záměrem zrcadlit formaci, kterou v úvodních kolech používalo PSG.

Utkání 4. kola Ligue 1

Jeho hráči se zároveň nebáli agresivně napadat a jejich vysoký presink hlavně v prvním poločase prakticky nepustil zálohu domácích do hry. Na vlastní půli drželo Monaco velmi kompaktní blok a jakmile přišla šance na protiútok, vyráželi hosté ve velkém počtu dopředu. Po jedné z takových akcí uvolnil Golovin útočníka Kevina Vollanda, který samostatný nájezd na Donnarummu s přehledem proměnil.

PSG se do první větší šance dostalo až v závěru poločasu, do té doby vládli na hřišti hosté. Galtiera by měl zajímat především způsob, jakým Monaco dominovalo středu hřiště. Právě tato oblast bývá totiž často označována za jednu z hlavních slabin systému 3-4-1-2, který PSG od úvodu sezony praktikuje.

Verratti i Vitinha jsou výborní hráči, proti lepším soupeřům v Lize mistrů se ale může stát, že pouze ve dvou nebudou schopni kontrolovat svoje prostory. Zápas s Monacem přesně něco takového ukázal. Možná i proto, že místo vykartovaného Vitinhy nastoupil ve středu zálohy Renato Sanches, jehož přednosti jsou hlavně ve hře dopředu.

Hosté ve druhém poločase trochu doplatili na fyzicky náročný styl a PSG nakonec nebylo daleko od vítězství, bod je ale pro Monaco zaslouženou odměnou za odvážný přístup a bojovný výkon. Hned několik Clementových svěřenců odehrálo výborný zápas: zářili třeba Caio Henrique, Benoit Badiashile nebo Axel Disasi, který ukázal, proč se o něho poslední týdny zajímá právě PSG.

Možná největším překvapením večera byl ale výkon 22letého záložníka Mohameda Camary. Letní posila ze Salzburgu za 15 milionů eur si připsala vůbec první start v základní sestavě a zvládla ho s velkým přehledem: Camara vybojoval 7 míčů, vyhrál 8 duelů a byl nejfaulovanějším hráčem ASM v utkání. Po jednom zápase je samozřejmě brzy na soudy, náhrada za Tchouaméniho se ale Monacu rýsuje zajímavě.

PSG v tomto kole výrazně uskromnilo svoji gólovou produkci, i tak ale Ligue 1 zažila jeden hokejový výsledek. Na svědomí ho měl Montpellier, který venku zdecimoval Brest 7:0. Vzhledem k výkonům v úvodu sezony těžko říct, jestli je větším překvapením tolik vstřelených gólů, nebo udržené čisté konto.

Triumf 7:0 je každopádně vůbec nejvyšším ligovým vítězstvím v historii Montpellieru. Hosté předvedli v Brestu skoro dokonalou efektivitu, na bránu domácích totiž vyslali dohromady osm střel. Hned tři měl na svědomí Elye Wahi, který z nich vytěžil dva góly a jedno trefené břevno. K tomu přidal i asistenci a zaslouženě se dostal do nejlepší jedenáctky kola.

Hráč kola

Marseille jasně ovládlo derby proti Nice, na hřišti trápícího se soupeře vyhrálo 3:0 a potvrdilo až nečekaně dobrý start sezony. V útoku hostů nastoupil podruhé za sebou Alexis Sanchez, který se už po 10 minutách dočkal prvního gólu v dresu Marseille, když Claussovu přihrávku suverénně uklidil do šibenice Schmeichelovy branky. V závěru poločasu pak Alexis pohotovou dorážkou přidal další trefu a ukázal, že odchod Milika do Juventusu fanoušky nemusí moc mrzet.

Gól kola

Lille se rychle oklepalo z výprasku od PSG a v páteční předehrávce uspělo na hřišti Ajaccia, kde vyhrálo 3:1. V sestavě hostů nechyběl Yusuf Yazici, kterého si fanoušci Sparty budou pamatovat ze vzájemného zápasu Evropské ligy na Letné, kde nastřílel hattrick. Turecký záložník se prosadil i proti Ajacciu a gól to byl parádní. Yazici se na hranici vápna dostal k odraženému míči, prvním dotykem si ho přehodil na volej a nechytatelnou ranou levačkou propálil domácího gólmana.



Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain431018:410
2.Olympique Marseille431010:310
3.RC Lens43109:410
4.Olympique Lyon32107:37
5.FC Lorient32105:37
6.Lille OSC42119:107
7.AJ Auxerre42116:77
8.Montpellier HSC420213:96
9.Clermont Foot42026:96
10.Toulouse FC41217:65
11.FC Nantes41215:45
12.AS Monaco41215:75
13.Stade Rennes41124:54
14.Stade Brestois41126:124
15.ES Troyes41036:113
16.Racing Strasbourg40223:52
17.Angers SCO40224:82
18.OGC Nice40222:62
19.Stade Reims40225:102
20.AC Ajaccio40133:71

Autor: Livesport.cz / Štěpán Touma

Komentáře (3)

Přidat komentář
technecium

PSG nebylo daleko od vitezstvi, ale Mbappe byl proti

https://www.youtube.com/watch?v=T4a9h7D438Q

Reagovat
Seydou Doumbia

chraktér...takové podřadné goly do prázdné brány přece nedává, zkušeně to zahrál na tyčku a ani nejde poznat že to byl úmysl...

Reagovat
Gedofrey

Události Ligue 1 budou vždy jen o PSG?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele