Soudce médiím asi nepovolí živý přenos z líčení s Babišem v kauze Čapí hnízdo

Soudce Jan Šott zatím nepředpokládá, že by médiím povolil živý obrazový přenos z hlavního líčení s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) v kauze Čapího hnízda. Uvedl to na dotaz ČTK a zdůvodnil to vývojem judikatury i panující soudní praxí. Dotační kauzu začne pražský městský soud projednávat 12. září. Soudce sdělil, že délku trvání procesu nyní naprosto nelze odhadnout.

Pořizování zvukových záznamů z veřejných soudních jednání - například na diktafon - stačí předem nahlásit předsedovi soudního senátu. Zakázat je může jen tehdy, pokud by nahrávání rušilo průběh nebo důstojnost jednání. Oproti tomu k obrazovým nebo zvukovým přenosům i k fotografování je třeba získat soudcův předchozí souhlas.

Šott se v minulosti stal jedním z průkopníků živých přenosů dění ze soudních síní. V době, kdy ještě působil u Obvodního soudu pro Prahu 5, totiž novinářům povolil přenášet hlavní líčení v kauze předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a poslance Jaroslava Škárky, kteří čelili obžalobě z uplácení kolegů. Za přílišnou otevřenost k médiím tehdy sklidil kritiku odvolacího soudu - tedy Městského soudu v Praze, kde pracuje nyní. Trval ale na tom, že jeho postup byl v souladu s právními předpisy a ve veřejném zájmu.

V případu Čapího hnízda nicméně Šott obdobný postup neplánuje. "S ohledem na to, že judikatura vyšších soudů se od vámi zmíněné kauzy vyvinula tak, že se k pořizování obrazových záznamů zejména z provádění dokazování staví značně kriticky, čemuž odpovídá i současná standardní soudní praxe, nepředpokládám zatím, že bych jejich pořizování povolil," vysvětlil.

Šéf opozičního hnutí ANO Babiš svou vinu z pomoci k dotačnímu podvodu dlouhodobě odmítá. Od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Uvádí, že tím podporuje své hnutí v souvislosti s podzimními senátními a komunálními volbami. Popírá tvrzení, že jde o jeho kampaň před prezidentskými volbami, jejichž první kolo se uskuteční 13. až 14. ledna příštího roku. Své rozhodnutí, zda bude na prezidenta kandidovat, chce Babiš oznámit 28. října.

Na dotaz, zda je reálné očekávat soudní rozhodnutí v kauze Čapího hnízda do konce letošního roku, respektive do 13. ledna roku příštího, Šott odpověděl, že to bohužel nelze předvídat. "Záleží na vývoji dokazování, důkazních návrzích stran, dostupnosti svědků a řadě dalších faktorů," uvedl.

To, jestli a jak bude soud řešit předpokládaný zvýšený zájem o návštěvu hlavního líčení ze strany veřejnosti i potenciální možnost interakcí mezi Babišovými příznivci a odpůrci, v tuto chvíli také není jasné. "Zatím ze své strany nepředpokládám nějaká výjimečná organizační opatření," sdělil Šott. Podotkl ale, že bezpečnostní opatření jsou především otázkou správy soudu a jeho bezpečnostní ředitelky. Tiskový mluvčí soudu Adam Wenig ČTK napsal, že odpovědi na související otázky bude znát příští týden.

Hlavní líčení se bude konat v největší soudní místnosti, která je u soudu k dispozici. Zájem o účast na hlavním líčení by mohla instituce řešit například vytvořením vstupenek opravňujících ke vstupu do jednací síně, jako tomu v minulosti bylo u některých jiných sledovaných kauz.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil svým vlivem a činností vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu. Společně s Babišem usedne na lavici obžalovaných také jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Podle trestního zákoníku oběma hrozí až desetileté vězení, státní zástupce pro ně navrhuje podmínky a peněžité tresty.

Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, která v roce 2018 spornou dotaci státu vrátila. Babiš vlastnil holding do roku 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Policie opět odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Policie opět odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které šlo o podezření z daňových úniků. Strážci zákona prošetřovali platby od firem z holdingu Agrofert za reklamu. Rozhodnutím se bude nyní zabývat dozorový státní zástupce. Poprvé pražské vrchní státní zastupitelství vrátilo kauzu policii. 

Více souvisejících

Čapí hnízdo soudy

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy