Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Novém Boru přibudou cyklostezky, město spojí s Českou Lípou a Radvancem

Na Českolipsku přibudou nové cyklostezky, Nový Bor spojí s nedalekou Českou Lípou a Radvancem, stavby obou tras by měly začít v příštím roce. O stavbu spojnice z Nového Boru do České Lípy se obě města podělí, Nový Bor přijde na 10,7 milionu korun, druhou trasu za 35,6 milionu financuje Radvanec, který na projekt získal dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Klíčová je pro Nový Bor zejména cyklostezka, která město spojí s deset kilometrů vzdálenou Českou Lípou. „Prioritou projektu je zajistit bezpečné spojení mezi městy a odvést cyklisty z přetížené silnice I/9. Po ní denně projede 16.000 aut a nám se tu pohybují děti, chodci, cyklisté. Cyklotrasa má proto plnit hlavně dopravní funkci, tedy sloužit především obyvatelům obou měst a obcí podél trasy k cestě do práce, do školy," doplnil starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Česká Lípa svůj úsek připravuje.

Projektová kancelář Vaner nabídla tři varianty trasy – dvě delší, zážitkové, a krátkou měřící 5,7 kilometru, která kopíruje hlavní silnici. Ta dostala přednost. „Naše je realizace části trasy z Nového Boru kolem Chotovic po křižovatku v Pihelu, odkud pak bude navazovat ta českolipská na Stará Lada," řekl starosta. Na výstavbu svého úseku získal Nový Bor 7,5 milionu korun ze SFDI, zbylých 3,2 milionu korun pokryje město z vlastního rozpočtu. „Díky dotaci můžeme začít soutěžit stavbu tak, abychom ji mohli realizovat hned zkraje příštího roku," dodal starosta.

Lepší dopravní spojení pro cyklisty získá Nový Bor i díky plánované trase, která bude navazovat na frekventovanou cyklostezku do Sloupu v Čechách a Radvance. Cyklostezka povede od křižovatky v Radvanci kolem novoborského Lesního hřbitova na sídliště Rumburských hrdinů s napojením na bývalý cyklistický areál. „Vznikne tak ucelený okruh pro cyklisty," řekla mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná. Na projekt získala obec Radvanec jako hlavní nositel projektu dotaci ze SFDI 28,4 milionu korun.

Na žádost obce Radvanec jsme souhlasili s tím, že dojde k výstavbě cyklostezky mezi Novým Borem a Radvancem v našem katastru. Nám to pomůže zlepšit neutěšenou dopravní situaci u Lesního hřbitova a bývalé sklárny Zahn," doplnil Dvořák. Nový úsek by podle něj měl zajistit bezpečnost chodců a cyklistů v této lokalitě a zároveň rozšířit možnosti parkování v ulici Rumburských hrdinů. U sklárny vznikne přechod pro chodce a dvě autobusové zastávky. „Liberecký kraj navíc přislíbil celoplošnou opravu silnice do Radvance, podél které nová cyklostezka povede," dodal starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto www.greenway-jizera.cz

Štítky ČR, kondice, stavby, správa, cykloturistika, Nový Bor, Česká Lípa, cyklostezka, Státní fond dopravní infrastruktury, okres Česká Lípa, projekt, dotace, Radvanec, Jaromír Dvořák, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Boru přibudou cyklostezky, město spojí s Českou Lípou a Radvancem  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.