31. 8. 2022

S lupou do historie: Horákovi

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Horákovi 1×01: Už se vzali!?

plakát

Základní údaje

Název Horákovi
Žánr Komedie, Rodinný
Stanice Česká televize
Vysílání 2006–2007
Počet sérií 2
Premiéra 6. 9. 2006
Délka pilotu 55 minut
Prům. hodnocení 65 % (od 846 uživatelů)

O čem to je?

Jan a Lucie spolu v období dospívání chodili, ale když dosáhli plnoletosti, tak se vydal každý svou cestou. Lucie odjela do Brna, vdala se tam, měla dvě dcery a dosáhla více než dobré životní úrovně. Přesto však nebyla šťastná a rozhodla se rozvést. Jan nikdy ze čtvrti, kde od mládí žil, neodešel. Před pěti lety ovdověl a od té doby se musí sám starat o své tři syny. Jan a Lucie se náhodou po letech setkají. Oba cítí, že láska mezi nimi nikdy nevyprchala, a tak se rozhodnou společně vytvořit novou rodinu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: –

Tentokrát bude hodnocení opravdu těžké. Je tu nostalgie, je to české, ale zároveň to není nic světoborného a je to dnes už taková ta letní naivní oddechovka, u které se vůbec nepřemýšlí a jen se sleduje. A upřímně, taky je to jeden ze seriálů, u kterého se asi nedokážu úplně oprostit od toho, že znám nejen úvodní díl, ale vlastně všechno.

Při sledování jsem začal přemýšlet nad tím, kolik věcí mi tak trochu uteklo a že jsou občas některé věci podsouvány jen jako detaily, které snadno přehlédnete. Ale v základu je všechno důležité řečeno. Postavy jsou představeny svižně v sestřihu před svatbou, takže se dá celkem rychle ve všem zorientovat.

Díl docela uteče a má v sobě tu atmosféru, kterou i zbytek seriálu. Určitě jsou i vtipnější epizody, ale taky méně podařené, takže úvod bych dal k těm vydařenějším. Všechno podstatné je tu ukázáno. Od školy, přes podnik, domácnost a tím jsou tedy představeny i ty hlavní linky. Přiznám se, že jsem úplně zapomněl, že Jana Šulcová je tu hned od začátku. Což je dobře, bez ní by to nebylo ono, ale tak nějak jsem myslel, že přibyla až časem.

Věřím, že spousta věcí dokáže pobavit i dnes, ale jsem přesvědčený i o tom, že i když to bude brzy teprve dvanáct let od prvního dílu, velká část lidí je už dnes jinde a seriál už by na ně působil dost neaktuálně. Možná právě to je ale na Horákových to kouzelné, telefony nejsou na každém rohu, kluk posílá holce cédéčko s natočenou písničkou a podobně. To všechno už je dneska úplně někde jinde a je fajn se aspoň takto vrátit, na chvilku se zastavit.

Za sebe říkám, proč ne. Samozřejmě že jsou lepší seriály, ale i tento má něco do sebe. Myslím, že španělské Los Serrano se podařilo převést na naši mentalitu skvěle, takže je možná i škoda, že nikdy nakonec nedošlo na plánovanou třetí sérii. Kdo ví, čeho jsme se mohli ještě dočkat. I tak postavy od úvodního dílu až po konec urazily velkou cestu, u které se nudit nebudete.

  • představení postav
  • „venkovní“ prostor
  • příjemné postavy
  • nehledejte nic hlubšího
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Velké překvapení, při pouštění pilotu jsem byl otrávený, co to zase bude. Nakonec se z toho vyklubal jeden z mála českých seriálů, které se mi líbily.

Sice to vypadá jako český Krok za krokem, ale já si to užíval, neokoukaní herci, dobře rozložené vtipy, i když jich v pilotu bylo poskrovnu. Musím také velmi pochválit za absenci umělého smíchu. Za to jsem velmi rád. Seriál však neukázal vše, co v něm je. Některé scény mi přišly takové zvláštní, jako by tam neměly být, to je asi spojené se stopáží, klidně bych ji zkrátil na polovinu. Nejlepší však byly scény se sourozenci. Byla to taková pohodová, místy vtipná oddechovka, kterou bylo radost sledovat.

  • jeden z mála českých, co mě bavil
  • absence umělého smíchu
  • odpočinete si při tom
  • neokoukaní herci
  • je to milé, je to hezké
  • sourozenci, kluci i holky
  • vtipy
  • mohlo jich být více
  • některé scény
  • delší stopáž
70 %
Mé hodnocení
Dom_Domec

Status: viděno pár náhodných dílů
Hodnocení celého seriálu: –

U tohoto seriálu jsem viděla dřív, když to běželo v televizi, několik dílů, ale nikdy jsem ho neviděla celý. A třeba pilot byl pro mě novinkou. Je zde vidět mladost herců, hlavně u dětí. Například Hany Vágnerové, Jana Komínka nebo Jakuba Prachaře. Když je vidím dnes a v tomto seriálu, tak je vidět, jak více vyrostli (hlavně Jan) a především dospěli.

V úvodu se mi líbilo, jak Kuba (Marek Zeman) uvedl svou novou rodinu, takže hned je tu takový obsahový přehled, kdo je kdo. Vlastně vše začíná svatbou a poté pokračuje tím, jak se dvě rodiny sbližují a poznávají. Pro děvčata to není jednoduché, protože se přestěhovala do nového a nic, ani nikoho v podstatě neznají.

Místy je to vtipné, že i já jsem měla úsměv na rtech. Přišlo mi, že je zde spíše takové poznání postav a jejich rolí v seriálu. Teprve se uvidí, jak se budou dané charaktery postupně vyvíjet, hlavně u dětí. Stopáž mi přišla o něco delší, takže mi sem tam myšlenky ujížděly jinam, když zrovna děj nebyl moc zajímavý. Neurazí to, ale ani nenadchne a spíše se na to člověk podívá, když není extra příjemné počasí být venku a doma taky není co dělat či na co koukat. A nebo když má člověk chmurnou náladu, případně nechce o ničem přemýšlet, pak tento seriál taky doporučuju.

  • úvod
  • vidět dnes dospělé herce jako malé děti
  • scéna, kdy Ondra (Jan Komínek) s petardou, která míří na Terezu (Mariana Prachařová), vyběhne ze třídy ven
  • závěr
  • komedie
  • stopáž
  • místy nudné
70 %
Mé hodnocení
Janey T
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu