Blog redakce i-divadla

Nad Macbethovým Hradem se stahují mračna
vydáno: 31.8.2022, Kateřina Jírová

První premiérou letošních Letních Shakespearovských slavností se stal Macbeth v režii Jakuba Krofty. Režisér si dobře poradil s plenérovou scénou, kde není dobré soustředit se sebestředně na drobnokresbu, ale co nejvíce využít okolí i letního naladění diváků.

Ke vstupu k Míčovně Pražského hradu jsem přišla brzy, tak jsem chvíli chodila po okolí. Kdysi, v roce 2005, se na Mezinárodním festivalu DIVADLO v Plzni odehrával Macbeth zahraničního divadla, které dozajista divadelní vědci dohledají v databázi. Neměla jsem vstupenku, a tak jsem se nějak pokoušela dostat do areálu. Po různých peripetiích jsem se do areálu dostala, ale byla jsem značně rozrušená. V areálu na mě začal řvát mohutný černoch ve vojenském mundúru a se samopalem, a myslel si, že se leknu. Začala jsem na něj řvát taky. Leknul se. Toto entreé bylo součástí představení, takže to bylo jenom jako. V okolí Míčovny, v ulici U Prašného mostu, byl zleva i zprava plot, za kterým chodili vojáci ve vojenském mundúru a se samopaly. Ti tam mají ostré. Výborný úvod pro temnou skotskou hru.

Ještě před představením, již v areálu Míčovny, se pohybovali dva muži (Jiří Kohout, Filip Richtermoc), asi v kostýmu, neboť měli stylizovaný stejnokroj z pevné kůže, asi předchůdce zbrojnošského brnění. 

Kostýmy (Zuzana Štefunková-Rusínová) jsou celkově vydařené, vojáci ve zbrani mají jednoduše stylizované vojenské mundúry, podobné těm, které v trochu jiné barvě od února vídáme ve večerních zprávách. Civilové mají bílé kostýmy, jsou to lehké letní oděvy, které však celkem přesně charakterizují postavu a u Lady Macbeth trochu proměny i její bojovnosti.

Letní scéna před Míčovnou má v prospektu skotskou krajinu, a vpředu jednoduché alžbětinské jeviště. 

V úvodu hry přijede vítězné Duncanovo vojsko ke svému králi. Vojáci, jdou, vojáci, jdou, jak sosny! Senilní Duncan, sotva stojící na nohou (David Matásek), jim vysloví pochvalu. Dost drastická karikatura jednoho vládce. U přijetí vítězného vojska se motá i následník trůnu Malcolm (Filip Kaňkovský), který působí značnou nedomrlostí. Malcolm se pak postará ještě o další veselé situace, např. při závěrečné bojové scéně Macbetha a Macduffa (Václav Vašák) si schová hlavu pod plášť, a kecne si na zadek. Bohužel však do plného nočníku.

Macbeth (nebezpečně sympatický Marek Němec) přijede domů k Lady Macbeth (Lenka Krobotová), jako člen vítězného vojska, navíc pochválený králem. Hrdina! Těší se na manželčinu náruč, ale začne jí vyprávět, co se dělo na blatech, a co říkaly čarodějnice. Lady Macbeth okamžitě vymyslí strategický plán, a vyšle Macbetha činit se na úplně jiné pole. Malinko se nabízí spekulace, co vlastně bylo skutečnou hnací silou nebohého Macbetha. 

Po smrti Duncana se má stát králem Macbeth. Je to dobrý vojenský velitel, ale když si chce nasadit královskou korunu, je mu příliš velká. 

Zvláštně působila scéna s Lady Macduff (Klára Issová). To, že si kojící matka rozumí s kojencem, vám v každém mateřském centru potvrdí třináct matek do tuctu. Výstup však působil, jako by tam vůbec nepatřil. V celé inscenaci se hraje jen o boji a o moci, a najednou tohle. V rolích vrahů Lady Macduff a jejího synka se objeví dva muži v jakoby koženém brnění (Jiří Kohout, Filip Richtermoc).

Když Macduff zvítězí nad Macbethem, a Malcolm se stane králem, má řeč k lidu. V tomto případě k těm, co zbyli. Vedle družiníků jsou to zástupci lidu, dva muži v jakoby koženém brnění (Jiří Kohout, Filip Richtermoc).

Na letní scéně hraje velkou roli i okolí jeviště. Na začátku je přírodní světlo, a když Slunce zapadne za obzor, začne se stmívat. Jeviště i skotská vysočina začnou temnět, jako směřování děje hry. Na premiéře 28.6. navíc začalo po přestávce pršet, takže iluze prostředí skotské vysočiny byla dokonalá. Diváci seděli v pláštěnkách, zatímco herci role skotských thénů normálně hráli ve svém prostředí.


Tento blog vyjadřuje stanovisko jeho autora, nikoli celé redakce.

Další články tohoto redaktora na blogu


Komentáře k tématu bloguPřidat komentář

Přidat komentář

Zatím zde není žádný komentář.