Služební pes Mates předvedl zadržení pachatele

regiony

Služební pes Mates se předvedl na ukázce před postiženými účastníky.

Služební pes Mates předvedl zadržení pachatele
Služební pes Mates
31. srpna 2022 - 12:30

Po letité přestávce se mezi strážníky Městské policie Kladno zařadili tři psí pochůzkáři, a to rottweiler a dva belgičtí ovčáci Malinois. Pro výkon služby je vycvičili zkušení psovodi, jak z řad policie, tak i od Armády ČR. Pes je pro městskou policii velmi užitečný. Účastní se hlídkové činnosti, v podstatě nahrazuje jednoho strážníka. Budí respekt.

Pouhým zaštěkáním třeba v minulosti pomohl rychle vyklidit bezdomovce z veřejných prostor bytového domu, kde se rozložili na spaní a odmítali sklep opustit,“ uvedl ředitel MP Kladno Mgr. Michal Strieborný. 

Díky svým smyslům dokáže zvíře v terénu i vycítit, když je něco jinak, než má být. V minulosti služební pes například pomohl na kladenských hřbitovech chytit v období dušiček zloděje výzdoby, který se schovával mezi náhrobky. Je také prevencí agresivního chování pachatelů, zkrátka je plnohodnotným členem hlídek při pochůzkách. Užitečné je i nasazení psa při kontrole chatových a zahrádkářských kolonií, příměstských lesů či problémových lokalit.



Mezi nejoblíbenější přednášky, jak pro školy a školky patří ukázka práce psovodů Městské policie Kladno. Toto se potvrdilo i 28. srpna 2022, kdy strážník psovod se psem rottweiler jménem Mates v Základní kynologické organizaci Zvoleněves, ve spolupráci s projektem „Pomáháme fotografiemi,“ se zúčastnil akce „Den s psovody.“ Při této akci strážník MP Kladno nezištně, ve svém osobním volnu, předvedl ukázku zásahu služebního psa při zadržení pachatele. Srdce všech účastníků si okamžitě Mates získal, když se nechal pohladit a vyfotografovat s účastníky akce, zvláště mezi postiženými účastníky.

Stredoceskenovinky.cz informoval Milan Krupka, DiS. z Městské policie Kladno.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:arch.mp kladno)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif