Obejdeme se bez plynu, proto nemusíme zdražovat, říká šéf Plzeňské teplárenské

Generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek

Generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek Zdroj: Plzeňská teplárenská

Plzeňská teplárenská v roce 2023 nezvýší ceny tepla pro své zákazníky ani pro instituce typu škol či pro firmy, které jsou napojené na centrální zdroj vytápění. „Cena tepla zůstane pod hranicí 600 korun za jeden gigajoule a bude tak nejnižší v České republice,“ uvedl generální ředitel Václav Pašek.

Co vám umožnilo v současné době, kdy výrazně zdražují energie, zachovat cenu tepla pro vaše klienty na letošní úrovni a nezdražit?

Když jsme zvažovali tento krok, tak jsme hodnotili tři ukazatele. Prvním je, že vykazujeme velice dobré hospodářské výsledky. Zejména po fúzi, kdy se spojila Plzeňská teplárenská ve vlastnictví města a Plzeňská energetika ve vlastnictví EPH. Nyní se zúročují synergické efekty

Druhý faktor je, že jsme zcela nezávislí na dodávkách plynu z Ruska. Máme zasmluvněná domácí paliva. Spalujeme biomasu, komunální odpad a doplňujeme to hnědým uhlím. Plyn a lehký topný olej používáme pouze k zapalování a stabilizaci. Takže cena plynu se na konečné ceně tepla vůbec neprojeví.

Třetím aspektem je, že věříme v deklarovanou pomoc teplárenství ze strany státu, kdy by nám měla transformační podpora za emisní povolenky vyrovnat deficit, který vznikne kvůli nenavýšení cen tepla, a zůstáváme v roce 2023 na ceně roku 2022. Trh se chová úplně jinak zejména kvůli cenám plynu a elektřiny, na kterých my nejsme životně závislí.

Expert o potížích s „Putinovým“ plynem: Hrozí několik nepříjemných zim! Ale dlouhodobě prohraje

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

Jak probíhala jednání s druhým akcionářem, společností EPH?

Jednání o ceně tepla probíhá na bázi akcionářů, kteří se sešli, zrekapitulovali stav, který je na trhu v Plzni, a dohodli se, že touto cestou jít můžeme a zdražovat nemusíme. Představenstvo dostalo mandát a na svém zasedání rozhodlo, že se cena tepla pro příští rok nebude měnit. Cena tepla tak zůstane pod hranicí 600 korun za jeden gigajoule a bude tak nejnižší v České republice.

Došlo by k tomu, kdyby se neblížily volby?

Volby si žijí svým životem, ale naše společnost Plzeňská teplárenská má akcionářské složení 65 procent město a 35 procent EPH Daniela Křetínského, takže probíhala diskuze a to, zda budou, nebo nebudou volby, úplně nerozhoduje, jak se podnik zachová v situaci cen tepla.

Plzeňská teplárenská vytvořila precedent, že není nutné zvedat ceny tepla. Myslíte si, že vás budou nějaká další velká města následovat?

Určitě nás nebudou následovat města, která jsou nějakým způsoben závislá na plynu, nebo města, která nemají portfolio paliv stejná jako Plzeňská teplárenská. Z pohledu komplexnosti a vybavenosti jsme ojedinělí v rámci České republiky. Máme široké portfolio paliv a uzavřené rámcové smlouvy s dodavateli. Jiné teplárny jsou na plynu závislé.

Ke zdražení jednou dojde i v Plzni. Nebude to pro obyvatele příliš velký cenový šok?

Historie naší cenotvorby bere v potaz nákladovou a výnosovou stranu, hospodaření společnosti a možnosti. Poslední tři roky jsme teplo nezdražovali. Nemáme strategii, že jeden rok nezdražíme a další zvedneme cenu dvojnásobně. Každý rok zvažujeme v daném čase.

Promítne se zachování loňských cen do příštího hospodářského výsledku?

Hospodářský výsledek v teplárenství se skládá ze dvou komodit. Těmi je teplo a elektrická energie. Elektřinu vyrábí i Plzeňská teplárenská a její současná cena naše hospodaření kompenzuje. Dopad proto nebude významný.

Jak je na tom podnik letos?

Zatím plán překračujeme, ale konec roku může být ještě, co se cen elektřiny týká, divoký. Nevíme, jaké budou ceny elektřiny na denních trzích, zda zůstanou vysoké do konce roku, nebo se za měsíc propadnou. Proto se neodvažuji říct nějaké číslo, trend ale ukazuje, že budeme nad plánovanými hodnotami hospodářského výsledku podle hodnotícího ukazatele EBITDA.

Počítáte s v teplárenství nějakou státní podporou?

Jak už jsem naznačil, jedná se o transformační zákon, což je podpora povolenek u emisí CO2. Zatím to vypadá, že jí můžeme věřit, takže na nákladové straně bude úspora za platbu povolenek pro naši společnost mezi 100 a 200 miliony korun, což je významná kompenzační složka, která umožní cenu tepla nezvyšovat.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.