Přechod na jiná paliva teplárnám neumožňuje technologie

Vyhlášením takzvaného předcházení stavu nouze v teplárenství se pro většinu tepláren nic nezmění. Přechod na jiná paliva jim neumožňuje technologie. Vyplývá to z vyjádření firem, které dnes oslovila ČTK. Předcházení stavu nouze začne platit od 5. září. Umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž by čelily sankcím či zdlouhavým povolovacím procesům.

Topení v bytě

Nová situace se nijak nedotkne například městské společnosti Jihlavské kotelny. Má plynové kotelny a kotelny na biomasu. V plánu má jednu z kotelen upravit na možnost používání extra lehkého topného oleje. "Ale s emisními parametry, aby to splňovalo vyhlášku," řekl ČTK jednatel firmy Jan Diviš.

Ani městská společnost Jablonecká energetická (JE) možnosti přechodu na jiná paliva nevyužije. "Naše zdroje jsou pouze na plyn," uvedl na dotaz ČTK ředitel Boris Pospíšil. Teplo dodávané JE v září zdraží oproti dnešku na více než dvojnásobek, za gigajoule tepla budou domácnosti platit více než 2000 korun. Od začátku roku to bude nárůst už na více než trojnásobek. Ještě loni platili odběratelé napojení v Jablonci na centrální vytápění podle tarifu za gigajoule 584 nebo 599 korun včetně DPH.

O případně změně paliva na lehké topné oleje vůbec neuvažuje společnost Sateza, která v Šumperku, Velkých Losinách, Loučné nad Desnou, Hanušovicích, Jeseníku a České Vsi provozuje celkem 77 tepelných zdrojů na plyn. "Ani jedna naše kotelna nemá nádrže a jímky, nemáme ani dvoupalivové hořáky," řekl ČTK ředitel Satezy Roman Macek, podle kterého jsou plynové kotelny umístěny na sídlištích, takže stavební úprava spočívající v instalaci jímek a nádrže na lehké topné oleje nepřipadá v úvahu. "Dál budeme topit plynem," dodal Macek.

Nic se nezmění rovněž pro Elektrárnu Dětmarovice, která je největší klasickou uhelnou elektrárnu na Moravě a ve Slezsku. Ničím jiným než černým uhlím topit nemůže. Uhelné kotle původně skupina ČEZ, která elektrárnu provozuje, chtěla na jaře 2023 odstavit, ale vzhledem k situaci na energetických trzích už v dubnu rozhodla o prodloužení jejich provozu. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Teplárenské Vladislav Sobol. "Oznámení vlády pro nás teď neznamená žádnou změnu. Uhlí máme z různých trhů kromě Ruska, včetně OKD. Ceny jsou každý den jiné a podle toho, jaké jsou, elektrárna jede na jeden, dva nebo tři kotle," řekl.

Elektrárna Opatovice, která spaluje hnědé uhlí, před časem plánovala, že kvůli snížení emisí oxidu uhličitého přejde na spalování biomasy, zemního plynu nebo komunálního odpadu. Záměr zatím měnit nechce. "V našem zdroji nic jiného než plyn v kombinaci s energetickým využívání odpadu a případně biomasou výkon v tak velké míře nenahradí. Do budoucna nám nic jiného nezbude, než část výkonu z uhlí nahradit zemním plynem. Je jen otázkou, odkud bude a v jaké formě," uvedla mluvčí elektrárny Hana Počtová.

Vyhlášení předcházení stavu nouze v teplárenství dnes na tiskové konference oznámil premiér Petr Fiala (ODS). "Teplárny se mohou už nyní začít zásobovat uhlím, lehkými topnými oleji a dalším palivem a budou mít jistotu, že ho v zimě využijí," řekl. Tato paliva podle něj nesplňují aktuální emisní standardy, ale dostatek plynu a elektřiny je nyní prioritou. "Opatření má také podstatný význam pro naše úspory plynu, kterého není v Evropě kvůli ruské politice nazbyt," dodal.

Témata: energetika | zemní plyn

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější