InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Májový koncert - Komorní sbor Ostrava

    pátek 3.5 18:00 - Gotický sál, Stará radnice, Tábor

  • Absolventský koncert Silvie Voldřichové - hoboj

    pátek 3.5 18:00 - ZUŠ Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Velký zájem o prohlídku nových prostor domova pro seniory v Milevsku

Už v jednu odpoledne čekal na prohlídku zástup zájemců a lidé proudili celé odpoledne.  , Autor: L. Kolářová

Už v jednu odpoledne čekal na prohlídku zástup zájemců a lidé proudili celé odpoledne.     Autor: L. Kolářová

MILEVSKO - S velkým zájmem se setkal dnes odpoledne den otevřených dveří v nástavbě, která vyrostla na domě s pečovatelskou službou v ulici 5. května v Milevsku. Od dubna loňského roku tu bylo vybudováno další patro s dvaceti novými pokoji, o které Sociální služby města Milevska rozšíří kapacitu domova důchodců z dosavadních 48 na 82 lůžek. Do vybudovaného třetího poschodí vyvážel návštěvníky nový výtah. Věnovala se jim ředitelka Sociálních služeb Marie Jarošová se svým týmem.

 

Nástavbu s dvaceti prostornými a moderně vybavenými pokoji, 14 dvoulůžkovými a šesti jednolůžkovými, a dalším zázemím vybudovala firma Hochtief za 56,5 milionu korun. V ceně je i vybavení od firmy Linet a také nová kuchyně. Na celou akci přispělo 26,5 milionu korun dotací ministerstvo práce a sociálních věcí a 10 milionů Jihočeský kraj. Nástavbu projektoval budějovický architekt Jiří Brůha, který je autorem projektu i původního domu s pečovatelskou službou.  

Ředitelka Marie Jarošová doufá, že k 1. říjnu bude kapacita domova zařazena do sítě sociálních služeb a bude možné přijmout klienty. "Někteří už čekají v nemocnicích na lůžkách následné péče, k začátku roku 2023 kapacitu určitě zcela zaplníme. Dostáváme žádosti i z Bechyně, Tábora, Soběslavi, Veselí nad Lužnicí nebo i z Prahy, ale my budeme přednostně přijímat klienty z Milevska a okolí," ujistila ředitelka. 

O práci na novém oddělení se ucházelo kolem třiceti zájemců. "Na tomto podlaží bude pracovat osm až deset zaměstnanců, v tuto chvíli zbývá přijmout ještě jednu zdravotní sestru a tři pracovníky sociálních služeb, ale máme už vybráno," sdělila ředitelka. Zmínila, že vítáni jsou i muži.

Přestože na novém poschodí jsou k dispozici dva nové zvedáky, které šetří sestřičkám a sociálním pracovnicím záda a jsou bezpečné i pro klienty, fyzická síla je zejména u imobilních klientů velmi potřeba. "Máme mezi zaměstnanci dva absolventy zdravotnické školy a jsme za ně rádi. Jsou tu tři pracoviště domova důchodců a kdyby na každém byl chlap, bylo by to ideální," dodala ředitelka. Nyní mají Sociální služby 95 zaměstnanců a další spolupracovníky na dohody o provedení práce. 

Kromě pokojů s vlastním sociálním zařízením budou mít klienti k dispozici i jídelnu pro ty, kteří budou chtít na jídlo docházet. Prostory současně poslouží jako společenská místnost s kuchyňským koutem. Předpokládá se, že tu budou klienti slavit třeba narozeniny a budou si moci třeba připravit své oblíbené pokrmy. 

"Podařilo se nám domluvit, aby prahy z pokojů na balkony byly bezbariérové a na balkony mohl sám vyjet i vozíčkář," ukazovala ředitelka Jarošová a zmínila i signalizační zařízení pro přivolání personálu. Jedno bude u postelí, druhé na hodinkách, kterými tu klienty vybaví. "Jednolůžkové pokoje jsme slíbili lidem, kteří tu s námi přežili stavbu," prozradila ředitelka. Že to jednoduché nebylo, bylo patrné z filmového dokumentu o průběhu stavby, který se při dnu otevřených dveří promítal a končil poděkováním obyvatelům a personálu.

I obyvatelé domu s pečovatelskou službou o patro níž přiznávali, že to byl náročný rok. "Dobře to přežili ti, co už špatně slyší, těm to nevadilo," smála se jedna z obyvatelek. Město poskytlo nájemníkům v domě s pečovatelskou službou na dobu stavby slevy. Nad hlavou se jim stavělo. "Sleva byla dobrá, ale peníze nejsou všechno. Klid je klid," dodala další žena.

Příchozí návštěvníci nešetřili chválou. "Moc se mi to líbí, všechno prostorné, světlé, postele mají krásné povlečení," dala se slyšet jedna z návštěvnic Marie Válová z Milevska. "Opravdu moc hezké," přitakala i Anna Bečková a obě se shodly, že ale do domova seniorů ještě nespěchají. 

Milevské noviny v příštím vydání přinesou další informace včetně cen, které budou budoucí klienty domova pro seniory hradit. A také novinku - domov důchodců bude mít svého lékaře.    

 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Marie 

    Reagovat

     

    Moc pěkný. Pokoje nádhrně zařízené a vkusné. Prostě nádhera. Zaslouží si to.

    Vloženo 1.9.2022 16:08:46

  • Nick 

    Reagovat

     

    Vjezd podle foto není bezbariér, posadil bych vás na vozík a ukažte mi to. Ale nejdříve si udělejte pořádnou pojistku a potom se foťte.

    Vloženo 31.8.2022 23:09:53

  • Anonymní 

    Reagovat

     

    Moc krásný to se povedlo

    Vloženo 31.8.2022 22:50:53

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace