Výstava v Kamenici u Prahy představuje slavné osobnosti objektivem Zuzany Mináčové

1.8.2022 – 1.9.2022, 23:59

Zuzana Mináčová, ikona česko-slovenské fotografie a Karlovarského filmového festivalu, ale také velká bojovnice za věci veřejné. Na Ringhofferově náměstí v Kamenici u Prahy se můžete prostřednictvím 28 velkoformátových fotografiích seznámit s volnou i dokumentární tvorbou české autorky. Tento průřez charakterizuje její celoživotní profesní pouť. Výstava pod širým nebem bude na Ringhofferově náměstí v Kamenici u Prahy od 1. 8. do 1.9. 2022. 

K vidění jsou portréty československých i světových filmových hvězd, ke kterým patří Zdeněk Svěrák, Libuška Šafránková, Robert Redford, Michael Douglas, nebo i portréty Královny Alžběty II. či jeho svatosti Dalajlámy. V neposlední řadě bude vystaven portrét Václava Havla a jeho přátel.

Zuzana Mináčová žije v Kamenici u Prahy už mnoho let a celou dekádu statečně bojovala proti výstavbě slévárny hliníku. Slévárna v kamenickém závodě Strojmetal by totiž představovala pro každého z obyvatel obce a jejího širokého okolí vážný ekologický problém a s ním spojená rizika zdravotních obtíží. Zuzanin boj proti miliardové investici a úředníkům jí stál hromadu času, vzal hodně energie a peněz. Souboj ale skončil vítězně i díky jejím fotografiím a jak říká sama Zuzana: „Největším vítězstvím pro mě je, že všichni můžeme otevřít okno a dýchat čerstvý vzduch.“

Paradoxně se partnerství výstavy ujala sama firma Strojmetal Aluminium Forging a.s. a stala se tak součástí šťastného konce příběhu o zabránění ekologické katastrofě. Nový vlastník pan Petr Otava a celé představenstvo firmy výstavu Zuzany Mináčové podpořili. „Záleží nám na podpoře místních komunit. Přispíváme k rozvoji místního sportu, školství i kultury. Jsme hrdí na to, že v Kamenici jsou generace úspěšných občanů a že máme možnost toto místo s nimi pozitivně rozvíjet," uvedl při slavnostním zahájení výstavy Zuzany Mináčové nový výkonný ředitel společnosti Miroslav Záhorec.