Job Air Technic se v Mošnově bude starat o údržbu dopravních letounů armády

foto Český armádní letoun Airbus A-319 CJ - ilustrační foto.

Mošnov (Novojičínsko) - Společnost Job Air Technic sídlící na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku se bude příštích sedm let starat o údržbu a opravy obou letounů A‑319CJ dopravního letectva Armády České republiky. Servisní smlouva mezi leteckými opravnami a ministerstvem obrany začne platit od listopadu, předpokládané finanční plnění bude dosahovat 1,688 miliardy korun. ČTK to za Job Air Technic sdělil Jaroslav Martínek. Firma uspěla ve výběrovém řízení.

"Stroje označované též jako vládní letka využívají politici či sportovci, můžou sloužit evakuaci českých občanů z krizových oblastí, případně k přepravě vojáků do misí," uvedl Martínek. Smlouva se týká údržby a oprav, řízení letové způsobilosti obou strojů, zabezpečení a údržby náhradních dílů, zajištění technické pomoci a ostatních služeb potřebných k zabezpečení provozu letounů, včetně školení a výcviku posádek letounů i technického personálu.

"Pro ministerstvo obrany jde o velmi důležitou veřejnou zakázku, protože zajištění řádné provozuschopnosti dopravního letectva je nejen ve vztahu k předsednictví Radě EU zcela klíčové. Bonusem v tomto případě je, že se smlouvu podařilo uzavřít s českou firmou se zázemím v České republice, od čehož si slibujeme krátkou reakční dobu pro provedení opravy a údržby," uvedl náměstek ministerstva obrany pro vyzbrojování Lubor Koudelka.

Martínek uvedl, že veškerá údržba letadel bude předem plánovaná a program českého předsednictví EU, které vyžaduje zvýšenou mobilitu mezi Prahou a Bruselem, nijak nenaruší. "Veškerá plánovaná údržba bude probíhat v hangárech Job Air Technic na ostravském letišti. Samozřejmě s tím, že v případě potřeby mimořádné údržby či servisu v zahraničí dojde k její realizaci u partnerské společnosti Job Air Technic, která disponuje příslušným oprávněním k údržbě," uvedl Martínek.

Ředitel Job Air Technic Vladimír Stulančák uvedl, že úspěch ve výběrovém řízení firma vnímá jako uznání kvality svých služeb a zároveň jako velice cennou referenci. "Úspěchem v tomto tendru se nám zúročila naše snaha stát se partnerem Airbusu, s nímž jsme loni na podzim uzavřeli rámcovou smlouvu," uvedl Stulančák.

Díky rámcové smlouvě se Job Air Technic stal schváleným dodavatelem služeb největšího evropského výrobce dopravních letadel. "To v praxi znamená, že opravny mohou vykonávat servis přímo pro Airbus či libovolného jeho zákazníka bez potřeby jakéhokoli dalšího auditu," uvedl Martínek.

Job Air Technic se specializuje na takzvanou těžkou údržbu, často spojenou se změnou provozovatele letadla. Disponuje dvěma opravárenskými hangáry, jimiž ročně projde více než 100 letadel. Společnost je součástí holdingu Czechoslovak Group a členem jeho divize CSG Aerospace. Loni firma vytvořila tržby 796 milionů korun při provozním zisku EBITDA 111 milionů korun, což byl její nejlepší výsledek od roku 1993, kdy byla založena. Podnik má více než 400 zaměstnanců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 5°C

Celá předpověď