Menu
oBěhání.cz
Jak běhat

Chystáte se na delší výběh? Tohle si rozhodně vezměte s sebou

Někdo je spíše fandou kratších vzdáleností, jiní běžci upřednostňují takzvaný long run. Dlouhý výběh bývá spojený s větší vzdáleností a námahou, proto byste jej rozhodně neměli podcenit. Co si s sebou zabalit na delší běh?

Běžecký batoh

Jednou z nezbytností pro delší výběhy je bezpochyby běžecký batoh. Do něj byste měli vtěsnat větrovou bundu, pití, klíče, mobilní telefon a případně i nějakou menší svačinu. Běžecký batoh by vám měl být maximálně pohodlný, proto si jej v prodejně nejprve vyzkoušejte a prozkoumejte veškeré úložné prostory, které má. Do některých si dokonce můžete dokoupit speciální vak na vodu s hadičkou, takže nemusíte kvůli žízni zastavovat a otevírat láhev s vodou.

TIP: Pokud se chystáte na delší výběh v zimě, berte s sebou opravdu jen to nejnutnější. Takže pokud vás například trápí suchá kůže, naneste si krém na ruce doma před vyběhnutím. Zbytečně by vám v batohu zabíral místo.

Svačina

Chystáte-li se na běh, který bude delší než 14 kilometrů, připravte si s sebou svačinu. A protože ji budete mít uloženou v běžeckém batohu, měla by být co možná nejskladnější. Skvělou volbou jsou například müsli tyčinky, piškoty nebo gely pro doplnění energie. Toto ale platí pouze u běhů pod 21 kilometrů. Pokud se připravujete na maraton či delší vzdálenost, budete si toho muset s sebou přibalit trochu víc. Vyzkoušet můžete například sušené datle, různé tyčinky, ovoce nebo kousek koláče.

Mobilní telefon

Někteří běžci se nošení mobilního telefonu při běhu vyhýbají, co to jenom jde. Na long run byste si ho ale rozhodně měli vzít s sebou. Jedním z důvodů je navigace nebo aplikace s mapami, které dnešní mobilní zařízení obsahují. Obzvlášť pokud si delší trasu plánujete, bez mapy se neobejdete. Dalším důvodem je bezpečnost. Dlouhý výběh může být vyčerpávající, a pokud vás po cestě dostihne únava nebo dojde k nečekanému zranění, budete si chtít přivolat pomoc. Proto si s sebou mobil raději vždy vezměte.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Chystáte se na delší výběh? Tohle si rozhodně vezměte s sebou