Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Radim Šlechta
1. září 2022 16:28
Čas čtení 0:50

Do Česka přijede americký ministr obrany. Bude se probírat Ukrajina i stíhačky pro Česko

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Do Česka přijede americký ministr obrany. Bude se probírat Ukrajina i stíhačky pro Česko
Zdroj: TASR/AP

Americký ministr obrany by měl do České republiky přijet 9. září.

Do České republiky přijede ministr obrany Spojených států Lloyd Austin. Sejde se s Petrem Fialou (ODS) i šéfkou resortu obrany České republiky Janou Černochovou (ODS). Do Česka by měl přiletět 9. září. Na programu jednání je situace na Ukrajině a nové stíhačky pro českou armádu. Na Twitteru o tom informovalo americké velvyslanectví.

„Jsme potěšeni, že americký ministr obrany Lloyd Austin III navštíví příští týden Českou republiku. Návštěva je potvrzením našeho přátelství a spolupráce nejen ve vojenské oblasti,“ uvedla na sociální síti americká ambasáda.

Na programu by mimo jiné mělo být jednání o situaci na Ukrajině a o nákupu stíhaček F-35 českou armádou. Ministerstvo obrany plánuje nakoupit 24 letadel, v současnosti má armáda k dispozici 14 stíhaček. F-35 Lightning II se považuje za nejmodernější sériově vyráběný letoun. Je vybavený technologií stealth, která má omezit jeho zjistitelnost radarem.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Lloyd Austin III nastoupil do funkce ministra obrany v druhé polovině ledna letošního roku. V minulosti sloužil jako velitel Amerického centrálního velitelství, zodpovědného za operace na Středním východě a v jeho okolí (CENTCOM). Byl zároveň prvním Afroameričanem, který velitelství vedl.

Domů
Sdílet
Diskuse