Ondřej Kuchař
1. září 2022 • 20:00

Senzace! Hokejistky si poprvé zahrají o medaili z MS, Finky zničila chyba

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé v historii! Češky ve čtvrtfinále šokovaly finské favoritky. Soupeřky, které ještě nikdy v historii nechyběly mezi nejlepšími čtyřmi týmy ženského světového šampionátu, porazily 2:1 v prodloužení. Vítěznou trefu a gejzír radosti odšpuntovala obránkyně Aneta Tejralová. V bitvě o finále se české lvice postaví v sobotu ve 14:00 favorizovaným Američankám.



Třikrát se Češky s Finkami potkaly ve čtvrtfinále na mistrovství světa, pokaždé z něj odcházely se svěšenými hlavami. Ve čtvrtek v dánském Frederikshavnu ale napsaly novou kapitolu v historické kronice.

Proti Seveřankám byly i tentokrát v roli outsidera. Pro představu: kurz na vítězství Češek v základní hrací době osciloval kolem hodnoty 8:1! Není divu. Vždyť Finky pokaždé ze svých 21 účastí na šampionátu postoupily do semifinále a hrály o medaile. Na vrcholné akci pak s českými hráčkami ještě nikdy neprohrály.

Až doteď.

Gólový účet utkání založila ve druhé třetině Daniela Pejšová. Česká obránkyně, která si říká o nominaci do All-Star týmu turnaje, zaznamenala už osmý bod v pátém duelu na MS. Svěřenkyně kanadské trenéry Carly MacLeodové klidně mohly vést už na startu čtvrtfinále, do kterého vstoupily mimořádně aktivně. První střelu na vlastní branku Finkám povolily až v jedenácté minutě.

Postupem času však začal tempo hry diktovat favorit. Češkám jako by začaly docházet síly. Srovnání trefila ve 49. minutě Noora Tulusová. Národní tým v tu chvíli inkasoval vůbec poprvé v turnaji při hře pět na pět. Ze čtyř skupinových zápasů si odnesl skóre 21:2. Díky suverénnímu vítězství ve výkonnostně slabší skupině B se Češky vyhnuly superfavoritkám z Kanady a USA.

Proti Finkám si ale hráčky věřily. „Máme na to vyhrát,“ šly zevnitř týmu zprávy před startem utkání. „Chceme na podium, chceme vyhrát medaili. Nic menšího si předsevzít nemůžeme. K tomuto cíli ale před sebou máme ještě spoustu kroků, které musíme zvládnout,“ říkala v rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz před startem šampionátu trenérka MacLeodová.

Pod její taktovkou udělaly hráčky už pět postupných kroků. V prodloužení semifinále vystřelila důrazná Aneta Tejralová. V tu chvíli explodovaly Češky radostí. Na tribunách začaly juchat rodiny hráček, které do Dánska vážily cestu.

Fantastický výkon předvedla hlavně brankářka a hlavní postava týmu Klára Peslarová. Znovu ukázala, že patří k absolutní světové špičce. V těžkých chvílích spoluhráčky podržela. Pochytala 36 z celkových 37 střel a vykutala semifinále. K dotěžení cenného kovu ale ještě Češky čeká pořádná šichta. V sobotu vyzvou USA, nejlepší tým top skupiny A. Američanky v ní porazily i nadupanou Kanadu.

V případě prohry je velmi pravděpodobné, že v duelu o bronz vyzvou Švýcarky, které se proti javorovému listu budou snažit o zázrak. Ani proti USA však české reprezentantky bez šance nejsou. Ukázala to už letošní únorová olympiáda, na které soupeři srdnatě vzdorovaly a ještě na startu třetí třetiny držely stav 1:1.

„Musíme se naučit vyhrávat. Říkám tomu šampionská mentalita, kterou do sebe ale dostane hlavně tím, že opravdu vyhrávat budete. Že si dokážete, že můžete držet s kýmkoli na světě krok. Je to velká část přípravy. Věřím, že holky tohle chápou a rozumí tomu. Vítězství k vám jen tak nepřijde, nespadne vám do klína. Musíte se naučit ho urvat, ze všech sil mu jít naproti,“ říkala MacLeodová před turnaje. Úkol, který sobě a celému týmu zadala, se daří plnit.

Finky ke čtrnácti medailím patnáctou nepřidají. Češky budou fárat za tou první.

Góly

Domácí: 48:01. Tulusová

Hosté: 37:00. Pejšová, 60:41. Tejralová

Sestavy

Domácí: Keisalaová (Silvonenová) – Hiirikoskiová (C), Savolainenová, Rantalaová, Laitinenová, Karjalainenová, Parkkonenová, Viitasuová – Nieminenová (A), Karvinenová (A), Tapaniová – Holopainenová, Vainikkaová, Tulusová – Nylundová, Vesaová, Liikalaová – Vanhanenová, Yrjänenová, Sundelinová – Rakkolainenová.

Hosté: Peslarová (Škodová) – Pejšová, Lásková, Tejralová (A), Horálková, Trnková, Radová – Šapovalivová, Mrázová, Mlýnková – Křízová (A), Hymlárová, Pejzlová – Mills (C), Přibylová, Neubauerová – Erbanová, Sarnovská, Pátková.

Rozhodčí

Kaylen Hansonová (USA), Shauna Nearyová – Jessica Chartrandová (obě CAN), Marine Dinantová (BEL),

Stadion

Iscenter Nord, Frederikshavn, Dánsko

Návštěva

326 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud